abonneren
article
Don Zuiderman
Don Zuiderman
Blogs

Scratch

De Bloggers Gerard Dummer en Don Zuiderman hebben samen een initiatief rondom Scratch bedacht. In het schooljaar 2015/2016 start ScratchMatch, een landelijke wedstrijd voor leerlingen in het basisonderwijs en voortgezet onderwijs. ScratchMatch is een laagdrempelige manier om leerlingen kennis te laten maken met programmeren. Het idee is eenvoudig: kinderen programmeren in kleine teams een eigen game.

ScratchMatch is een wedstrijd in drie ronden. De eerste ronde is de schoolcompetitie, de tweede ronde de regionale finale en de derde ronde de landelijke finale.

De eerste ronde houd je op je school. Je speelt elkaars project. Daarna geef je punten aan de projecten van de anderen. Het populairste project wint de schoolcompetitie en gaat door naar de regiofinale.

Tijdens de regionale finale spelen alle schoolwinnaars tegen elkaar. Nadat je elkaars project hebt gespeeld, stem je op de projecten die je het leukst vond. Naast het spelen van elkaars projecten leg je aan de jury van de dag uit hoe je het spel hebt gemaakt. Samen duik je in de code en laat je zien dat jij een echte codekraker bent! De winnaar van de regionale finale gaat door naar de landelijke finale.

Tijdens de landelijke finale speel je de projecten van de andere regiowinnaars. Ook hier stem je op elkaars project. Zo worden nummer 1, 2 en 3 bekend gemaakt. Daarnaast is er de juryprijs. De jury kijkt naar originaliteit, creativiteit en programmeerkwaliteiten. Je kunt als team zowel de publieksprijs als de juryprijs winnen.

Kijk voor meer informatie of om je direct aan te melden op scratchmatch.nl. Aanmelden is gratis en kan tot 1 december 2015. De regiofinales zullen op zaterdag 13 februari 2016 gespeeld worden, de landelijke finale is op zaterdag 23 april in Utrecht.

ScratchMatch is een initiatief van Gerard Dummer en Don Zuiderman en wordt georganiseerd door meerdere Pabo’s: Hogeschool Utrecht, Hogeschool Leiden, Hogeschool Arnhem Nijmegen, Fontys, InHOLLAND en Haagse Hogeschool.

blog comments powered by Disqus