abonneren
article
Columns

Coderen moet ook ‘veilig’ coderen zijn

Jongeren worden ook wel digital natives genoemd. Zij zijn opgegroeid met internet en weten niet anders dan dat de digitale wereld een onderdeel van hun leven uitmaakt. Het internet is daarbij vooral een rijke bron van social media, games en video’s. Maar ‘technische’ kennis ontbreekt vaak. 

Cyber security
Naast coderen/programmeren is cyber security ook een onderbelicht aspect. Er is onvoldoende aandacht voor algemene ict- en cybersecuritykennis en -kunde bij jongeren en competenties die hen in staat stellen actief en bewust veilig deel te nemen aan de digitale samenleving. Het is zaak dat cyber security een duidelijke plek krijgt in het onderwijs als ook  thuis en daar buiten.

Veilig internetten
In een gezamenlijk initiatief van het ministerie van Economische Zaken, het ministerie van Veiligheid en Justitie / Nationaal Cybersecurity Centrum, ECP | Platform voor de InformatieSamenleving en het bedrijfsleven, is daarom www.veiliginternetten.nl ontwikkeld. Veilig internetten is een website waar mensen tips, tricks en praktische stap voor stap uitleg kunnen vinden over wat zij kunnen doen en laten om veilig te internetten. 

Tip voor leraren: https://veiliginternetten.nl/themes/kinderen-online/op-school/

Tip voor kinderen: www.meldknop.nl (initiatief van Veilig internetten en wordt ondersteund door de politie)

blog comments powered by Disqus