abonneren
article
Columns

Dirk's zendingswerk vanuit de Baarsjes - Jan Lepeltak

Een tijdje terug bracht ik een bezoek aan een basisschool in de Amsterdamse stadswijk de Baarsjes. Zo somber als het weer was, zo stralend was het in obs Rosa Boekdrukkerschool. Een leuk gebouw in de Vancouverstraat met schatten van kindertjes.
Het ict-gebeuren wordt er bestierd door Dirk Schouten en Karin Abma, twee gedreven medewerkers van de school. Dirk’s visuele beperking weerhoudt hem er niet van om uren achter de pc door te brengen. Hij wordt wel eens een open source-evangelist genoemd, een predikaat dat hij echter resoluut van de hand wijst.

Ik leerde Dirk kennen in 2000, toen hij de prijs won voor de meest inspirerende ict’er op school. Hoofdsponsor van deze prijs was Microsoft. Dirk zou nog een kort dankwoord uitspreken, wat echter uitliep op een lang pleidooi voor open source-software en de open source-beweging. Open source-software is gratis, iedereen kan dus in principe gebruikmaken van de broncode en deze aanvullen/verbeteren. Hier kan de open source-gemeenschap dan weer gebruik van maken.
Dirk fulmineerde in zijn dankwoord tegen de monopolisten en pleitte voor Linux. Het duurde geruime tijd voor de ijzige stemming tijdens het slotdiner in aanwezigheid van de hoofdsponsor wat ontdooide.

Ook nu blijkt Dirk nog niet van zijn geloof gevallen. Inmiddels is hij nauw betrokken bij de totstandkoming van een simpel maar zeer doeltreffend contentmanagement-systeem [CMS] voor de basisschool: site@school [S@S]. Dit is open source en uiteraard gratis. Wie naar www.siteatschool.org gaat, ziet dat S@S van Brazilië tot Nieuw-Zeeland, van China tot de Baarsjes wordt gebruikt. Inmiddels zijn er versies in 18 talen. Men kan de CMS-site gratis downloaden. Wie op de site kijkt ziet de ruim 150 Nederlandse basisscholen die S@S al gebruiken, maar bijvoorbeeld ook een magneetschool in New York.

Tijdens mijn bezoek laat Dirk me nog een leuk stukje huisvlijt zien. Het prototype van wat je een ‘poor mans’ digitaal schoolbord kunt noemen, bestaande uit een aan het plafond bevestigde beamer, een WI-remote pen en een formica white board [totale prijs ca € 500.- euro]. En het doet alles wat een gemiddeld digitaal schoolbord kan. Dirk zoekt nog naar een bedrijf dat een en ander in productie wil nemen.

Dirk kwam ooit de school binnen met de vraag of ze nog iets hadden aan een vrijwilliger die wel iets met ict kon. Aldus geschiedde en zo begon hij zijn succesvolle strijd voor open source.

j.lepeltak@lepeltakenpartners.nl

blog comments powered by Disqus