abonneren
article
Columns

Stressvrije scholen

Misschien klinkt het u als muziek in de oren: stressvrije scholen. In eerste instantie voor uw leerlingen, maar natuurlijk mag u er als docent ook een graantje van meepikken. Hoe meer ik hoor van leerlingen, hoe meer ik de relatie zie tussen pestgedrag en de stressvolle sfeer op scholen. Ik heb het niet over het vrij zijn van presteren; zoals u al eerder van me hebt gelezen, ben ik daar voor. Nee, ik heb het over de oerwouden die onze scholen maar al te vaak zijn geworden. It’s a jungle out there! In die jungle geldt het recht van de sterkste [lees: pester].

Stiltetijd op school
Maak kennis met Ashley Deans. Hij is schooldirecteur en specialist in stiltetijd. De website van Deans met de prachtitel ‘stressvrije scholen’ vertelt: “Zijn ervaring als directeur is dat de leerlingen graag naar school komen, de school kent geen uitval, docenten branden niet af maar gaan door tot na hun 80-ste, 95% van de studenten kan doorstromen naar een universitaire studie. Zijn school heeft meer [nationale en regionale] prijzen gewonnen dan welke andere school ook in de VS in de voorbije 30 jaar van haar bestaan.” Stiltetijd. Op school. Stilte. Quote: “Het succes van stiltetijd is inmiddels wereldwijd op 700 scholen overgenomen, en recentelijk heeft de Braziliaanse regering besloten stiltetijd in te voeren op al haar 32.000 openbare scholen.”

Stilte is schaars
Stilte en rust zijn schaarse goederen geworden. Hoewel ik verzot ben op mijn digitale apparatuur, weet ik dat offline-zijn van wezenlijk belang is. Ook voor uw leerlingen en u zelf. Organiseer offline-momenten, gun uw leerlingen tijd om bij te komen. Om weg te komen van de peergroup pressure. Het gedachtengoed van Asley Deans is een van de ‘tegen’golven  na de hiep-hiep-hoera stemming over een gemedialiseerde [iPad] school. Het is tijd dat we weer nuchter worden.

Zie: stressvrijescholen.nl / ikbenoffline.nl

blog comments powered by Disqus