abonneren
article
Nieuws

Scholieren hebben geen moeite met spieken bij digitale toetsen

Volgens onderzoek is 1 op de 3 middelbare scholieren is spieken bij een digitale toets eenvoudiger dan bij een papieren toets. Dit blijkt uit een steekproef van Kennisnet van verschillende scholen in het voortgezet onderwijs. Dit meldt Kennisnet.

Ook zou de kans om betrapt te worden op digitaal spieken niet zo groot zijn. Scholen verzuimen soms om goed te controleren of leerlingen digitale (spiek)middelen bij zich hebben. 1 op de 5 leerlingen zegt de smartphone wel eens te gebruiken tijdens een toets om via Google of Whatsapp aan antwoorden te komen. Andere digitale hulpmiddelen zoals een smartwatch, een digitale pen of camera worden nog beperkt ingezet. Ook zeggen sommige scholieren een screenshot te kunnen maken van de toetsvragen, zodat die later gedeeld kunnen worden met andere leerlingen.
 
Naar aanleiding van deze steekproef raadt Kennisnet scholen aan om te kiezen voor een veilige toetsomgeving waarbij leerlingen alleen bij de toetssoftware kunnen. Daarnaast is het belangrijk dat scholen de randvoorwaarden voor digitaal toetsen op orde hebben. Ook adviseert Kennisnet te inventariseren hoe het is gesteld met de ict-bekwaamheid van de leraren. Een overstap naar digitaal toetsen kan niet zonder een gedegen plan om het lerarenteam (verder) te professionaliseren, waarschuwt Kennisnet.

blog comments powered by Disqus