abonneren
article
Nieuws

Wat is belangrijk voor een goede internetverbinding op school?

Een goede internetverbinding op school is een randvoorwaarde voor goed digitaal onderwijs. Maar wat is belangrijk bij het uitbreiden, aanpassen of vernieuwen van de internetverbinding op school? De 'handreiking internetverbinding' van Kennisnet geeft de ict-coördinator of inkoper op school (zowel in het primair- als voortgezet onderwijs) achtergrondinformatie en adviezen.

Een goede internetverbinding op school is belangrijk. Ook voor het gebruik van moderne digitale leermiddelen of andere toepassingen in de cloud. Als ict-coördinator of inkoper bekijk je regelmatig of de internetverbinding nog voldoet. Dit doe je bijvoorbeeld wanneer je school meer gebruik gaat maken van digitale leermiddelen, cloudtoepassingen of mobiele devices, zoals tablets, chromebooks of laptops.

Zakelijke internetaanbieders van glasvezelverbindingen bieden capaciteit en kwaliteit, passend bij wat scholen de komende jaren nodig hebben. Producten met meer bandbreedte, beschikbaarheid en kwaliteitsgaranties leiden vaak tot hogere kosten. Maak daarom de afweging tussen prijs en kwaliteit, de kosten, de frustratie van verloren (onderwijs-)tijd, en welke kwaliteit past bij de digitale ambities.

Voldoende bandbreedte is de eerste stap

Bezuinig niet op bandbreedte. De verwachting is dat het aantal devices op scholen toeneemt en dat ze ook vaker tegelijk worden gebruikt. Digitale leermiddelen en cloudtoepassingen worden qua functionaliteit steeds rijker. Wellicht gaat je school steeds meer van dit soort toepassingen gebruiken. Dit vergt meer van de bandbreedte.

In de handreiking lees je hoe je de benodigde bandbreedte voor je school berekent, voor nu en over vijf jaar. Er is een spreadsheet beschikbaar waarmee je die berekening makkelijker uitvoert.

Er is meer dan alleen bandbreedte

Met voldoende bandbreedte ben je er nog niet. Het is belangrijk dat de internetverbinding het ook doet op de momenten dat je deze nodig hebt. Daarom zijn goede afspraken over beschikbaarheid belangrijk.

Ook helpt het om het gebruik van de internetverbinding in de gaten te houden. Zo kun je snel inspringen op onverwachte groei van het gebruik. 

Tot slot moet de internetverbinding goed beveiligd te zijn. Zo moet niemand van buitenaf ongewenst het schoolnetwerk op kunnen en moet het mogelijk zijn om toegang tot ongewenste en malafide websites te blokkeren. Ook adviseren we om na te denken over bescherming tegen DDoS-aanvallen. Deze aanvallen kunnen het schoolnetwerk of belangrijke toepassingen platleggen.

De 'handreiking internetverbinding' vertelt je alles over toegang tot internet en geeft concrete tips en adviezen om je te helpen bij de afweging wat voor jouw school het beste is.

blog comments powered by Disqus