Desinformatie en nepnieuws kunnen een enorme impact hebben op de samenleving. Dat zien we in andere landen, maar ook in Nederland zijn de gevolgen zichtbaar. Denk aan de snelle verspreiding van complottheorieën over het coronavirus of 5G.

Uit recent onderzoek dat Netwerk Mediawijsheid heeft uitgevoerd onder de Nederlandse bevolking blijkt dat bijna zeven op de tien mensen zich zorgen maken over nepnieuws. Waaronder mogelijk ook jij, je collega’s en/of je doelgroep(en).

Om de kennis over nepnieuws op een laagdrempelige manier te vergroten, wordt op vrijdag 5 februari de website www.isdatechtzo.nl gelanceerd.
Op deze website vinden bezoekers handige tips om zelf uit te zoeken of informatie te vertrouwen is. Met video’s en animaties wordt uitgelegd hoe nepnieuws werkt en hoe het wordt verspreid, denk bijvoorbeeld aan de werking van algoritmes op sociale media en het gebruik van deepfake. De website is ontwikkeld in samenwerking met Beeld & Geluid Den Haag en ECP | Platform voor de InformatieSamenleving. Na de lancering wordt de website regelmatig uitgebreid met factchecks en aanvullende informatie.