Te veel apps gaan nog steeds te stereotiep met om jongetje-meisje-clich

Er zijn volgens Mijn Kind Online tal van voorbeelden van apps die het gendermodel verkeerd aanpakken. “De Efteling kwam onlangs met verschillende apps voor jongens en voor meisjes. In de app voor jongens konden jonge gebruikers een draak verslaan, terwijl de meisjes-app vol make-up en prinsessenjurken zat.”

Diversiteit waarborgen

Bedrijven en app-ontwikkelaars moeten beter opletten de diversiteit tussen jongens en meisjes te waarborgen, zegt Mijn Kind Online. “Meisjes willen ook heus wel eens met blokken spelen. Laat ze dat lekker zelf beslissen.”

Makkelijk te regelen

Zeker bij het ontwikkelen van apps kan meer diversiteit makkelijk worden toegepast. “Waarom kun je in een mode-app alleen maar barbie-achtige meisjes aankleden, maar niet jongens?” vraagt MKO zich af. “Bij apps is dat juist makkelijk te regelen.”

Afkomst

Het gaat volgens MKO overigens niet alleen om het verschil tussen jongens en meisjes, maar ook over afkomst. Volgens het kenniscentrum beklagen veel ouders zich erover dat de meeste kinderboeken nog steeds voornamelijk blanke hoofdpersonen hebben. “Maar in een app-boek kun je makkelijk een aantal hoofdpersonen toevoegen.”