De BBC geeft ieder kind in groep 8 in het Verenigd Koninkrijk een micocomputer om te leren programmeren. Het initiatief is een reactie op wat de omroep een ‘significant tekort aan digitale vaardigheden’ in het land noemt.

De BBC geeft ieder kind in groep 8 in het Verenigd Koninkrijk een micocomputer om te leren programmeren. Het initiatief is een reactie op wat de omroep een 'significant tekort aan digitale vaardigheden' in het land noemt.

De microcomputer, die de Micro Bit wordt genoemd, is een klein codeerapparaat voor beginners en zal vanaf de herfst onder Engelse kinderen in groep 8 worden verspreid. De 11-jarigen kunnen het computertje gaan gebruiken tijdens hun les programmeren, dat een verplicht schoolvak in het Verenigd Koninkrijk wordt.

Voor de productie van de Micro Bit werkt de BBC samen met onder meer Samsung, Micorsoft en Barclays. Het microcomputertje heeft een LED-scherm, kan in elke computer worden ingeplugd en met andere microcomputers communiceren. BBC-directeur Tony Hall zegt in een verklaring dat de omroep op deze manier coderen voor een nieuwe generatie 'zo vertrouwd en fundamenteel als schrijven' wil maken. In totaal geeft de Britse omroep ongeveer 1 miljoen exemplaren weg.

Doctor Who en EastEnders

Het project is onderdeel van de Make it Digital campagne, waarmee de BBC hoopt het tekort aan digitale professionals op de Britse arbeidsmarkt tegen te gaan. 

Naast het verstrekken van de Micro Bit gaat de BBC ook 5000 werkloze jongeren een programmeer-traineeship aanbieden, volgens hen het grootste traineeship in zijn soort. Ook zal de omroep naar eigen zeggen programmeermateriaal van populaire BBC-programma's als Doctor Who en EastEnders beschikbaar stellen.