Botje* hebben ze hem genoemd, het AV1 robotje dat Fiona Ruijter een half jaar geleden te leen kreeg van Stichting Kind & Ziekenhuis. De kwaliteit van haar leven is er een stuk hoger door geworden. Botje assisteert vooral met school.

Fiona Ruijter is een leuke meid van acht jaar. Helaas is ze door een spierziekte te moe om hele dagen naar school te gaan, te sporten en buiten te spelen. “Ze heeft een zeer korte spanningsboog”, vertelt moeder Selma Weideman, “en ze kan zich maar even concentreren. Ze gaat halve dagen naar school en heeft daar een begeleidster die zorgt dat ze regelmatig eet en drinkt en even gaat liggen, zodat ze het volhoudt. Drie keer per week krijgt ze thuis les. Afspraken met vriendinnetjes kunnen meestal niet en een stukje lopen is vaak te vermoeiend. Ze ziet er normaal uit en kan alles, maar kort en met hulp.”

Luchtigheid

Een deel van de hulp kwam het afgelopen jaar van Botje, de AV1 robot. Het is een van de vijfentwintig exemplaren die Kind & Ziekenhuis mag uitlenen aan kinderen die langdurig of chronisch ziek zijn. Hij staat in de klas en functioneert als Fiona’s ogen en oren. Weideman: “Ze pakt Botje er vaak bij als ze thuis les heeft en er belangrijke stof wordt behandeld. Zijn oogjes gaan open als Fiona een knopje op haar tablet aanraakt. Ook als ze een vraag wil stellen, kan ze thuis een knopje aanraken. Dan gaan de ogen van de robot knipperen. Als de klas een oefening doet in de gymzaal of buiten speelt en als er een feest is, nemen klasgenoten de robot mee zodat Fiona thuis kan zien wat er gebeurt. Ze is meer betrokken in de klas, het geeft wat luchtigheid en dat is welkom. Ik zou het alle kinderen gunnen die langdurig thuis zitten.”

Stilte

Een groot voordeel vindt Weideman dat Fiona zowel met de klas kan praten als in stilte kan meekijken, zonder dat de klasgenoten haar zien: “Zonder die mogelijkheid zou ze er veel minder gebruik van maken. Als ze hartstikke moe is, wil ze niet dat de klasgenoten haar zien.” De robot heeft wel twee nadelen: “De batterij is snel leeg, en we mogen hem maar een half jaar lenen. Hij kost een paar duizend euro, dat is erg duur. Ik ben crowdfunding  gestart om geld in te zamelen zodat we Botje kunnen kopen.” In een half jaar tijd heeft de AVI robot zich in elk geval in één gezin onmisbaar gemaakt.

Vraag hier een AV1 robot aan