Veel apps maken gebruik van filters waarmee je je uiterlijk kan aanpassen. Soms onschuldig, maar wat is het effect hiervan op je zelfbeeld, of op dat van kinderen?

Veel applicaties hebben filters, zoals filters voor het aanpassen van helderheid en verzadiging. Heel handig en logisch. De retoucheeropties zijn handiger, maar minder logisch. Hierdoor worden uw rode vlekken of puistjes minder opvallend. Omdat je tijdens videogesprekken vaak naar jezelf kijkt, is het een heerlijke spiegel. Het is goed voor mijn zelfvertrouwen. Maar is het gebruik van dit soort filters op de lange termijn goed voor je zelfbeeld?

Deze filters bestaan ​​al enige tijd in applicaties die zich richten op het delen van afbeeldingen. Snapchat staat bekend om zijn filters: maak een selfie en zet er een filter op om je op te frissen, of zet een hondensnuit en oren op je gezicht. Gebruikers van deze apps zijn nu gewend aan filters en we weten dat selfies zorgvuldig worden aangepast, het zijn geen spontane snapshots. Er zijn echter veel zorgen over de impact van filters op het zelfbeeld, vooral op het zelfbeeld van meisjes, omdat jongens bijna altijd worden uitgesloten van dergelijke zorgen, wat onredelijk is.

 

Lees verder op Mediawijzer.net