Zijn chatbots een goed idee in het onderwijs? Is het slim om studenten op te leiden met chatbots? De faculteit en studenten van VISTA Academy in Zuid-Limburg pakken dit ethische vraagstuk aan. Ze gebruikten hiervoor Het Ethiekkompas, dit is een online dialoogtool van Kennisnet, die groepen helpt om gestructureerde ethische dialogen te voeren en samen tot antwoorden te komen.

Chatbot medewerkers antwoordde eerst dat de chatbot altijd een aanvulling moet zijn op de docent en deze nooit kan vervangen. Als ze op deze manier worden gebruikt, kunnen chatbots de belasting voor docenten verminderen, waardoor ze meer tijd hebben om studenten te begeleiden. “Ik ben geen voorstander van chatbots in het onderwijs,” gaf één van de studenten aan als reactie op de vraag. “Persoonlijk contact werkt voor mij beter.”

Het denken over chatbots in het onderwijs staat niet los van de dagelijkse praktijk van het VISTA-College. Daar is een chatbot in gebruik, die studenten kan helpen bij studievaardigheden en “leren leren”.

 

Lees verder op Kennisnet over de vier stappen van een Ethiek gesprek