Gameontwikkelaar Ubisoft en leesbevorderaar Leescoalitie zetten stappen met ‘Readification’. Auteurs Margje Woodrow en Ronald Giphart schreven Verborgen Verhalen die zich afspelen in de wereld van Assassin’s Creed Valhalla. Dit doen ze om (gamende) jongeren te enthousiasmeren om meer te lezen.

De Leescoalitie is een samenwerkingsverband dat tot doel heeft zoveel mogelijk mensen te laten lezen.  Ze gebruiken de nieuwe vorm Readification als leesbevordering, hierbij zijn populaire games en de bijbehorende fictieve werelden de basis voor nieuwe verhalen. De verhalen worden in samenwerking met game-ontwikkelaar Ubisoft gepubliceerd. Dit gebeurt in de Ubisoft Special-app waar zo’n 100.000 gamers op actief zijn. Lezers van de Verborgen Verhalen krijgen een unieke leeservaring door extra visuals, videobeelden en geluidseffecten.

Voor Woodrow was het een uitdaging om een ​​verhaal te bedenken. “Ik moest me helemaal verdiepen in de wereld van Vikingen en de game.” Samen met Giphart kreeg ze een masterclass van YouTube-streamer Jordan “JorRaptor” van Andel. Op zijn kanaal speelt hij verschillende games. Woodrow, die meestal jeugdthrillers schrijft, ziet wel de voordelen van het schrijven van achtergrondverhalen voor bestaande games. “Er zijn veel onderzoeken gedaan naar hoe slecht jongeren ervoor staan als het om lezen gaat. Ik geloof er heel erg in dat als je aansluit op hun interesses, dat ze dan echt wel te porren zijn om een boek op te pakken en verhalen te lezen.”

Lees meer over de samenwerking van de Leescoalitie en Ubisoft op de website van Stichting Lezen en Schrijven