
Digitaal spieken in het onderwijs tegengaan
- September 2019
- 0
Met de opkomst van digitale toetsen wordt er ook digitaal gespiekt. Dit is meestal eenvoudiger dan spieken bij een papieren toets en de kans om betrapt te worden is meestal een stuk kleiner. Dit blijkt uit een steekproef van Kennisnet over digitaal spieken in het onderwijs.
Een aantal uitkomsten op een rijtje.
- 1 op de 5 leerlingen gebruikt wel eens een smartphone tijdens een toets
- Soms maken leerlingen gebruik van Google of andere websites om antwoorden op te zoeken.
- Door middel van blue-tooth oortjes of chatprogramma’s zoals WhatsApp, kan er contact worden onderhouden met derden om antwoorden uit te wisselen.
- Leerlingen kunnen screenshots nemen van toetsvragen en deze delen met anderen.
- Enkele leerlingen gebruiken digitale hulpmiddelen zoals een smartwatch, digitale pen of camera.
Deze technieken en gadgets kunnen vaak voor een lage prijs uit China worden besteld, en dit maakt digitaal spieken toegankelijk en moeilijk te detecteren. Wereldwijd neemt het aantal incidenten toe en het is daarom van belang dat er op wordt gelet.
Wat kan je doen tegen digitaal spieken?
De belangrijkste maatregel die tegen digitaal spieken genomen kan worden is er voor te zorgen dat het bewustzijn onder leraren aanwezig is. Wanneer de kennis van de meeste recente mogelijkheden aanwezig is, kan er adequaat actie worden ondernomen.
Zo wordt aangeraden dat scholen een veilige toetsomgeving hebben waarbij leerlingen alleen bij de toetssoftware kunnen en zijn afgesloten van bijvoorbeeld Google. Dit kan gerealiseerd worden via bijvoorbeeld Mobile Device Management of afspraken via leveranciers van de toetssoftware.
Enkele praktische maatregelen voor leraren en surveillanten zullen het digitaal spieken ook moeilijker maken. Zoals controle op wearables. Dit kunnen bijvoorbeeld smartwatches zijn, of pennen en etuis met communicatiemiddelen.
Objecten zoals haarspelden, brillen, kettingen en knoopsgaatjes kunnen camera’s of microfoons verbergen. Door oplettend te surveilleren tijdens toetsen kan communicatie met deze middelen worden voorkomen.
Lees meer in het artikel van Kennisnet.nl.