Dagelijkse voordelen van een online leeromgeving

Op basisschool op de Slek gaan in totaal 67 kinderen naar school. Dit schooljaar werkt groep 5/6 dagelijks met Prowise GO op de Chromebooks van Prowise. Jan-Koppen is leerkracht van groep 5/6 en ict’er van Wijzer in onderwijs, de stichting waar de basisschool uit Echt onder valt. Hij deelt drie onderwijskundige inzichten en voordelen.

Geen stapels schriften nakijken

Omdat alle leerlingen een Chromebook hebben en daarop digitaal verwerken, hoeft de leerkracht geen stapel schriften na schooltijd na te kijken. “Ik zie direct hun resultaten op mijn scherm. Zo kan ik meteen feedback geven op onderwijsprocessen. Als ik zie dat som 3 niet goed gemaakt wordt, kan ik daar direct op inspringen. En niet pas een week later omdat nakijkwerk is blijven liggen. Dan is het effect weg.”

Zet leerlingen zelfstandig aan het werk

Op de meeste dagen geeft Jan-Thijs eerst klassikale instructie aan een gedeelte van de leerlingen. Dat kan groep 5 of 6 zijn. De groep die geen instructie krijgt, loopt naar de kast en pakt een Chromebook. “Binnen een paar seconden zijn ze in de GO-omgeving. Op het digibord staat waaraan ze moeten werken: bijvoorbeeld een leerdoel of weektaak. De linkjes staan klaar en binnen twee minuten zijn ze aan het werk. Op mijn scherm kan ik vervolgens precies volgen wat ze doen.”

Adaptieve oefenstof bij de hand

De leerkracht is daarnaast zeer te spreken over het feit dat Rekentuin, Taalzee en Words&Birds volledig en gratis toegankelijk zijn via Prowise GO. Voor de leerkracht heeft dat als voordeel dat hij veel tijd bespaart en leerlingen altijd wat te doen hebben. Doordat de software adaptief is, zijn ook de extra opdrachten uitdagend omdat ze op eigen niveau zijn.“Het kan bijvoorbeeld zo zijn dat een snelle rekenaar op woensdag zijn weektaak al af heeft. Met Rekentuin kan die leerling vervolgens direct aan de slag om toch extra rekenwerk te hebben. Het zijn maar kleine dingen, maar op een dag hoef ik zo niets meer extra na te kijken, niets te kopiëren en niets klaar te leggen qua extra opdrachten.”

Lees de complete testimonial van Wijzers in onderwijs

Leer meer over Prowise GO en boek een gratis demo