De Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO) wil zich klaarstomen voor de toekomst en zet daarom in op technologische innovaties. Zo wil het blockchain gebruiken om studenten toegang te geven tot hun educatiedossier en data voor onderwijsinstellingen beschikbaar maken om hun onderwijs te optimaliseren. Dat vertelt Hans Schutte, directeur-generaal van DUO, aan de organisatie van Big Improvement Day.

DUO verzorgt de bekostiging van Nederlandse onderwijsinstellingen en de studiefinanciering van studenten. De instellingen moet, als onderdeel van het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW), de beslissingen die in de politiek zijn gemaakt uitvoeren. Om op deze beleidswijzigingen in te spelen, probeert het ‘de best mogelijke’ systemen en processen te ontwikkelen.

Educatiedossiers

DUO reserveert 240 miljoen voor ICT-inhuur
Eén van de potentiële innovaties is blockchain, vertelt Hans Schutte, directeur-generaal bij DUO. Via deze technologie wil hij een open en beveiligd netwerk creëren waar data worden bewaard en aangevuld. Hiermee krijgen studenten toegang tot hun eigen educatiedossier.

‘Door deze educatiedossiers toegankelijk voor studenten te maken op elk moment en op elk mobiel apparaat, geven we studenten de controle over hun eigen onderwijsdata. In één oogopslag kunnen ze dan bijvoorbeeld zien wat ze per maand lenen, hoeveel studiepunten ze hebben gehaald en hoeveel collegegeld ze nog moeten betalen.’

Bovendien moet die blockchain-oplossing studenten persoonlijke reminders sturen, bijvoorbeeld als zij hun studentenreisproduct moeten stopzetten. Tot slot denkt Schutte dat blockchain studeren in het buitenland makkelijker kan maken. ‘We kunnen diploma’s via blockchain internationaal uitwisselen zodat de waarde van deze diploma’s makkelijk met elkaar vergeleken kan worden.’

Klik hier om het hele artikel te lezen.