Rondkijken op een krater van een vulkaan of in het Louvre. En dat vanuit je luie stoel. Of zelf die fantastische panoramafoto maken van je uitzicht op de Empire State Building in New York en anderen laten meegenieten. Dat is kort gezegd wat 360cities biedt. Je haalt daarmee de wereld de klas in of je laat leerlingen hun omgeving de wereld inbrengen.

Stap 1: Account aanmaken

Om panoramafoto’s te bekijken, heb je geen account nodig. Wil je zelf foto’s toevoegen, dan moet je inloggen. Klik in de bovenbalk op ‘sign in’ en vul de gevraagde gegevens in. Er zijn verschillende accounttypes waaruit je kunt kiezen. Het is aan te raden om te beginnen met een gratis account. Mocht je tegen beperkingen aanlopen, dan is upgraden altijd nog mogelijk.

Stap 2: Foto’s bekijken
Door op ‘explore’ te klikken en daarna op ‘world map’, krijg je de wereldkaart voor je. Vervolgens kun je de hele wereld over scrollen. Hoe verder je uitzoomt, hoe minder foto’s je in beeld krijgt. Zoom dus in op het gebied waar je graag foto’s van wilt bekijken. Wanneer je op een foto klikt, krijg je meer informatie over de locatie en de maker van de foto. Nogmaals klikken brengt je bij de foto. Houd je muisknop ingedrukt om 360 graden rond te draaien op de foto. Vaak kun je ook naar boven en beneden kijken!

Stap 3: Zelf panoramafoto’s maken

Om zelf panoramafoto’s te maken, is weinig nodig. Het kan met elke camera, ook met een mobiele telefoon of tablet. Het enige dat nodig is, is dat je vanaf een punt waar je staat, foto’s maakt die het hele gebied rondom je afdekken. De foto’s moeten elkaar overlappen. Vervolgens kun je een programma gebruiken zoals PTgui [betaald] of Hugin [gratis] om de verschillende foto’s tot één geheel te maken. Er bestaan ook apps waarmee je panoramafoto’s kunt maken. Met een iPhone werkt het uitstekend om Photosynth te gebruiken. De app doet het werk voor je en je kunt je foto direct uploaden naar 360cities. Meer weten? Klik op ‘learn’ om te leren over het maken van panorama foto’s.

Stap 4: Panoramafoto uploaden
Klik op ‘account, vervolgens op ‘dashboard’ en daarna op ‘upload’. Alleen de bestandsformaten JPEG en TIFF zijn toegestaan. Er zijn twee soorten panoramafoto’s: spherical panoramas en cylindrical panoramas. Bij de laatste kun je niet naar onder en boven kijken. Voor beide soorten staat aangegeven waaraan ze moeten voldoen qua pixels en verhoudingen. Door op ‘browse’ te klikken, kun je je foto op je computer selecteren en uploaden. Vanaf een mobiele telefoon of tablet is het makkelijker om je foto te mailen naar 360cities. Hoe dat precies werkt, lees je op de uploadpagina.