Deze uitspraak deed ik op 7 februari 2015. Acht Rotterdamse leraren waren via twitter met elkaar in contact gekomen om n.a.v. de uitzending

Deze uitspraak deed ik op 7 februari 2015. Acht Rotterdamse leraren waren via twitter met elkaar in contact gekomen om n.a.v. de uitzending ‘de onderwijzer aan de macht’ om een Rotterdamse meetup te organiseren waarin we met zoveel mogelijk leraren kennis wilden delen over goed en vernieuwend onderwijs in Rotterdam. Overleg vond plaats via whatsapp en het enthousiasme was voelbaar door mijn telefoon. Nog voor we een locatie, sprekers en geld hadden geregeld zijn we aan de slag gegaan. Een eigen twitterkanaal werd geopend en nadat we in 24 uur meer dan 100 volgers hadden kwamen de vragen over waar men zich in kon schrijven.

Normaal gesproken zou je wachten tot het programma en de locatie geregeld zijn maar het enthousiasme was zo groot dat we besloten om de inschrijving te openen. In 4 dagen melden meer dan 100 leraren zich aan. Als organisatie hadden we nog een hoop te doen. Het initiatief was niet onopgemerkt gebleven. Scholen stelden ruimtes beschikbaar, besturen en gemeente kwamen over de brug met geld en in acht weken tijd was de meetup een feit. Er waren 220 leraren aanwezig en via de livestream kon iedereen de meetup volgen.

De technologische ontwikkelingen stellen ons in staat om in contact te komen met leraren in het hele land en ver daarbuiten. Dit levert ideeën, inspiratie en mogelijkheden tot samenwerken op. Gebruik de kennis die er is en inspireer elkaar om te innoveren! Voed elkaar en deel je kennis ook met je collega’s die niet 24/7 online zijn.

Geen geld is geen excuus, op dit moment zijn er mogelijkheden te over, de lerarenbeurs, het Leraren ontwikkel fonds, de Onderwijs Pioniers, de gemeente Amsterdam en Rotterdam hebben een eigen lerarenbeurs en waarschijnlijk vergeet ik nog een aantal mogelijkheden.

Het is dus een mooie tijd om in het onderwijs te innoveren en van en met elkaar te leren. Een goed idee heeft altijd grond onder de voeten en de technologie geeft het vleugels!

 

Ralf Hillebrand

Twitter: @ralfhillebrand