Jouw USB-stick staat vast vol met allerlei bestanden voor school. Want voor bijna elk vak moet je wel eens iets maken op de computer. Voor je het weet wordt dit een grote stapel met alles door elkaar. Hoe kun je dan nog snel het juiste bestand vinden? Lees onze tips, en je kunt straks alles in

Jouw USB-stick staat vast vol met allerlei bestanden voor school. Want voor bijna elk vak moet je wel eens iets maken op de computer. Voor je het weet wordt dit een grote stapel met alles door elkaar. Hoe kun je dan nog snel het juiste bestand vinden? Lees onze tips, en je kunt straks alles in één keer vinden.

Tip 1 Denk goed na over de mappenstructuur
Je hebt er niets aan als alle bestanden bij elkaar staan, dan heb je namelijk geen overzicht meer. Dit kun je goed oplossen door mappen aan te maken.

Hoe doe je dat?
In het menu kies je Bestand – Nieuw – Map (let er wel op waar je met je muis staat, anders maak je op de verkeerde plek een map aan). Je kunt ook rechtsklikken in het gedeelte waar je een map wilt maken. Kies Nieuw – Bestand

Maak per vak een map aan op je USB-stick. In deze hoofdmappen kun je dan mappen maken die verschillende onderdelen van het vak bevatten. Let op dat dit er niet te veel worden. Anders raak je alsnog het overzicht kwijt.

Tip 2 Sla je bestanden goed op

  • Sla je bestand in de juiste map op.
  • Denk steeds goed na over de naam van je bestand. Wat is het precies en met welke naam vind je het het snelst? Kies de meest logische naam. 
  • Gebruik korte namen. Hoe korter de naam is, hoe makkelijker te vinden. Je kunt de naam bijvoorbeeld afkorten met een voor jou duidelijke afkorting.
  • Bewaar afgerond en niet afgerond werk afzonderlijk. Zet achter de naam van het bestand waar je aan werkt de datum dat je het wijzigt. En zet bij het definitieve bestand ‘def’.
  • Sla geen overbodige bestanden op. Alles wat je niet echt nodig hebt, neemt alleen maar ruimte in.

Tip 3 Zet alle afbeeldingen in één map
Als alle afbeeldingen in een map staan, kun je kiezen voor Weergave – Filmstrip, zodat je makkelijk kunt zoeken. Sommige afbeeldingen kun je voor meerdere vakken gebruiken.

Tip 4 Maak snelkoppelingen naar veelgebruikte bestanden
Om te voorkomen dat één bestand op meerdere plaatsen terugkomt op je stick (en je stick dus sneller vol raakt dan nodig is), kun je snelkoppelingen aanmaken naar het bestand. Je doet dit door met de rechtermuisknop op het bestand te klikken en dan Snelkoppeling maken te kiezen. Je kunt deze snelkoppeling dan in een andere map plaatsen.

Tip 5 Haal oude bestanden eraf

Haal je USB-stick elk jaar leeg. Zet alle bestanden die er op staan over naar je PC thuis. Misschien heb je ze nog wel eens nodig, maar je hoeft ze niet elke dag mee naar school te nemen.

Tip 6 Verwijder je USB-stick veilig uit de computer
Wees voorzichtig met je USB-stick: er staat veel belangrijke informatie op. Let er bijvoorbeeld op dat je hem altijd veilig uit de computer verwijderd. Rechtsonder op de taakbalk staat een tekentje met een groene pijl. Als je met de linkermuisknop hierop klikt, kun je aangeven dat je de stick uit de computer gaat halen. Op deze manier gaan er geen bestanden verloren, en gaat je stick langer mee.

Tip 7 Maak een backup

Zorg ervoor dat de bestanden die op je stick staan, ook ergens anders opgeslagen staan. Het zou zonde zijn als je stick (ondanks zorgvuldig gebruik) stuk gaat en je al je bestanden kwijt bent.

uit: vives januari 2009
tekst: sanne koens