Sinds 1985 wordt in januari de BETT SHOW gehouden. BETT [afkorting van British Educational Training and Technology Show] is het beste als een conferentiebeurs te omschrijven. De organisatie achter dit grote evenement is BESA [ British Educational Suppliers Association]. Tijdens deze 32e editie lieten 870 exposanten uit het Verenigd Koninkrijk en de rest van de wereld hun laatste snufjes op educatie-technologiegebied zien.

Sinds 1985 wordt in januari de BETT SHOW gehouden. BETT [afkorting van British Educational Training and Technology Show] is het beste als een conferentiebeurs te omschrijven. De organisatie achter dit grote evenement is BESA [ British Educational Suppliers Association]. Tijdens deze 32e editie lieten 870 exposanten uit het Verenigd Koninkrijk en de rest van de wereld hun laatste snufjes op educatie-technologiegebied zien.

Jaarlijks gaan veel docenten en onderwijsbetrokkenen naar de Londense Docklands. Bij het doornemen van de bedrijven en instellingen die een stand bemanden viel op dat het internationale karakter zeer hoog was. Internationale handel gaf mij vreemd genoeg het gevoel dat er voor mij, als docent, minder te ontdekken viel dan in de jaren ervoor.

B2B en F2F
In de Bett Press Zone had ik een interview met Sue Murray, zij is al vele jaren de persvoorlichtster van de Bettshow. Sue gaf aan dat veel bedrijven hier het face-to-face contact met hun klanten opzoeken. Zeer veel bedrijven doen ook onderling zaken [Business to business]. Wie hier echter direct iets wil verkopen en daaraan verdienen moet heel goed zijn best doen om uit de kosten te komen.  Voor de bezoekers is Bett een middel om keuzes te maken. Dat is online in veel gevallen niet goed mogelijk. Bett is een plek waar je volgens Sue niet alleen leert, maar ook geïnspireerd wordt en verbaasd raakt.
Sue raadt iedereen aan om vooral met je collega te komen, samen ervaar je zoveel meer dan alleen. De hele dag worden er presentaties en meerdere keynotes gehouden waar politici en onderwijsvernieuwers spreken. Wie zich goed voorbereidt kan in een dag veel zien, maar het is zeker onvoldoende. Uiteraard is de Bettshow ook een plaats om ideeën op te doen.

Internationale karakter
Ondanks de drukte is er alle tijd en ruimte om rustig met standhouders te praten, het leek minder druk dan de jaren ervoor.  Aan de andere kant leek het alsof het aantal buitenlandse standhouders was toegenomen. Ik trof ondermeer bedrijven uit Denemarken, Noorwegen, Nederland, Finland, Griekenland, Turkije, Dubai, Israël en Polen. Er waren zelfs internationale paviljoens ingericht zoals die van Frankrijk, Spanje, Noorwegen,  Singapore, Korea en Nederland. Heel opvallend was het paviljoen van de Arabische Emiraten, daar stonden grote fauteuils en liepen mannen in djellaba’s rond. Het Nederlandse paviljoen was opgezet om bezoekers kennis te laten maken met onze innovatie en de startups. Heel toepasselijk werd dat de Nederlandse school genoemd.

Opvallende stands
Wil je de Bettshow beleven dan is slenteren alleen geen optie, je gaat op één dag met zoveel mogelijk standhouders in gesprek. Zij helpen je in die gesprekken soms aan bijzondere ideeën.
Kennisuitwisseling tussen school en de wereld om de school heen lijkt een trend. Met de SAS app [Sassapps.co.uk  ] kunnen leerlingen hun mobiel als informatiebron van school gerelateerde zaken gebruiken. De leerlingen kunnen met SAS ook een eigen  app programmeren.  Heel wat beperkter leek mySchoolApp [www.myschoolapp.co.uk] . Deze app-bouwers maken een eenvoudig communicatiemiddel tussen school, ouders en zorgverleners. Vanuit school is het mogelijk push-up berichten naar ouders te sturen. De kosten van deze App zijn relatief laag. Voor £ 250 per jaar kan een school hier al over beschikken.

Het internationale karakter van de Bettshow bleek bij het Turkse Fatih [eba.gov.tr/], onderdeel van het Turks ministerie van onderwijs.
Op dit platform zitten ruim 9 miljoen gebruikers uit Turkije en andere landen. Het doel van Fatih is het ontsluiten van digitale content. Fatih lijkt dan ook vooral op een digitaal leersysteem. Het doel van Fatih is leren verbeteren met technologie. Daartoe heeft dit vanuit het ministerie opgezette platform overal tablets uitgezet. Veel scholen hebben voor iedere leerling 1 Androïd systeem met behulp van Fatih ingezet.
De website van Fatih is gevuld met bijna 11.000 video’s en lesprogramma’s. Ook aan coding heeft men aandacht besteed. De ambities van het ministerie zijn hoog, zo gaf de hoogste aanwezige ambtenaar aan dat men heel Turkije wil bedienen. Coding wil men volgens de heer Ahmet Onur [topman van het ministerie van onderwijs] in het po en vo verplichten.

Het bedrijf Winjigo [winjigo.com] uit Dubai heeft net als Fatih de ambitie om op bijzondere plaatsen online lesmateriaal in te zetten. Winjigo is een leersysteem en vanuit een ideële gronden willen ze ruim 1 miljoen Syrische scholieren aan onderwijs helpen [gbc-education.org/syrias-young-talent/]. Winjigo is een leeromgeving met kant-en-klaar lessen, al is het ook mogelijk de leeromgeving zelf in te vullen.

Net als bij het Turkse Fatih vindt het Engelse Imperio [imperosoftware.co.uk/] dat we ons zorgen moeten maken over internetveiligheid. Hun software stelt een school in staat het management van diverse devices te beheren. Zo is het is met deze software mogelijk websites te blokkeren, pc’s op zwart te zetten en nog veel meer. Ook het bedrijf Radix [radix-int.com] heeft slimme software om het onderwijs te managen. Door Radix bij de inlog van een netwerk te installeren is het mogelijk om te zien wat er op de devices van leerlingen gebeurt.  

Gelukkig was er weer iets nieuws te vinden op de Microsoft-stand. In 2014 heeft het bedrijf het spel Minecraft [education.minecraft.net] voor een paar miljard dollar opgekocht. Op een grote tafel bij de Microsoft-stand kun je met het spel ervaring opdoen. Het is niet alleen het bouwen in blokken dat zo kenmerkend is voor dit spel maar ook coding is ermee mogelijk. Een online-basiscursus programmeren in Minecraft vond ik op studio.code.org/s/mc/.
Met Minecraft wil Microsoft, volgens de fanatieke Minecraft gebruikende docent John Miller [mrmillersblog.com/category/minecraft/] een nog nadrukkelijkere rol in het onderwijs spelen.

kennismanagement in internationaal perspectief

Er staan meerdere Nederlandse bedrijven op de Bett, in het voorbijgaan zag ik ThiemeMeulenhoff, Symbaloo, de Infotheek Groep, de Rolf groep, FORMEDIA en XYZprinting. In totaal waren er 17 Nederlandse ondernemingen vertegenwoordigd. In de stand van Prowise heerste enige opwinding. Ze waren als enig Nederlands bedrijf genomineerd voor de prestigieuze Bett Awards; helaas vielen ze bij de uitreiking niet in de prijzen. Prowise [prowise.com/nl/] is vooral bekend als tweede generatie digibord.
Voor de Bett Awards kwamen zowel de Prowise All-in-One als de Prowise Pro Line in aanmerking. De All-in-One pc heeft een multi-touchscherm en is plat op een tafel te leggen. Dankzij een goede accu 3 uur inzetbaar. Deze tablet pc is overal handig inzetbaar. Even kon ik spelen met de nieuwe  Pro line touchscreen. Dankzij de speciale Prowrite pen een bijzondere ervaring. Als je iets harder drukt op de pen wordt de streep dikker.

Een op Einstein [ einsteinworld.com/] lijkend oud mannetje nodigde mij uit voor wat wetenschappelijke experimenten. Einstein is een Israëlisch bedrijf dat via een kliksysteem leerlingen in aanraking wil brengen met natuurkundige experimenten. Het geheel is zo compleet dat ik me wel afvraag of er nog een beetje echte experimenteerruimte overblijft. Een ander ‘speeltje’ was de INo-Bot [ tts-group.co.uk/shops/tts/Products/PD4932959/], een met Scratch te programmeren robotje. TTS is een Engels onderwijsleermiddelenbedrijf met veel materiaal voor primair en voortgezet onderwijs.

Als laatste sprak ik met een stel enthousiaste Polen van de stand van Clickmeeting [clickmeeting.com], een nieuwe manier om Webinars en afstandsonderwijs te houden. Alles kan via hun onlinesoftware gedeeld worden.

Trend

De Bett is een internationale onderwijsbeurs. Dit jaar lag de nadruk op de beheersing van het digitale contact. Het lijkt alsof leerlingen meer en beter gecontroleerd moeten worden. Met kennismanagement gaat nu ook het onderwijs aan de haal.   

bettshow.com
Eerst volgende Bett: 25-28 januari 2017