Cinekid, het film-, televisie- en nieuwe mediafestival voor de jeugd, heeft sinds 1987 veel expertise opgebouwd op het gebied van kind en media. Cinekid organiseert jaarlijks een groot festival voor de betere kinderfilm. Cinekid bestaat twintig jaar en trakteert de jeugd vanaf 8 jaar op een online studio waar kinderen z

Cinekid, het film-, televisie- en nieuwe mediafestival voor de jeugd, heeft sinds 1987 veel expertise opgebouwd op het gebied van kind en media. Cinekid organiseert jaarlijks een groot festival voor de betere kinderfilm. Cinekid bestaat twintig jaar en trakteert de jeugd vanaf 8 jaar op een online studio waar kinderen zélf mediaproducties kunnen maken. Cinekid gelooft dat kinderen beter in staat zijn de media te beoordelen als ze zelf ervaring hebben opgedaan met het maken van mediaproducties.

zélf doen geeft inzicht

Op http://www.cinekidstudio.nl/ kunnen kinderen vanaf 8 jaar hun eigen digitale tekeningen, tekenfilms, videoclips met malle effecten en hun eigen nieuwsstation maken. Zij kunnen nu al met vijf MediaMakers aan de slag: TekeningMaker, TekenFilmMaker, TekenTrucMaker, NieuwsMaker en VideoClipMaker. Binnenkort komen daar nog vier extra tools bij: GeluidsmixMaker, FotoFilmMaker, FlitsFilmMaker en MontageMaker.

eigen mediaproductie
De FlitsfilmMaker is een soort animatiestudio voor ‘stop-motion producties’ ; stilstaande beelden worden aaneengeschakeld tot een bewegende film. Met de MontageMaker kunnen kinderen alle gecreëerde onderdelen met elkaar verbinden. Nog voor de zomervakantie zijn dan in totaal negen verschillende tools beschikbaar waarmee kinderen een complete eigen mediaproductie kunnen maken en bewaren binnen hun eigen portfolio of presenteren aan de gehele wereld. Een soort YouTube voor de jeugd. Cinekid wil nadrukkelijk ook het onderwijs ‘warm’ maken voor dit digitale creatieve project.

wegwijs maken

Cinekid brengt voor alle applicaties lesbrieven uit, waarmee kinderen stap voor stap de programma’s leren te gebruiken. Daarnaast verschijnen er ook stappenplannen in de programma’s, waarmee kinderen door verschillende opdrachten worden geleid. Om leerkrachten wegwijs te maken met de CinekidStudio organiseert Cinekid in het hele land workshops. Veelal gebeurt dit in samenwerking met lokale of regionale organisaties, zoals onderwijsbegeleidingsdiensten, PABO’s of centra voor de kunsten.

Tijdens deze workshops worden leerkrachten bekend gemaakt met de mogelijkheden van de CinekidStudio. Nog voor de zomervakantie kunnen scholen op http://www.cinekidstudio.nl/ eigen projectpagina’s aanmaken, waarin alle producties van een klas of school bij elkaar kunnen worden bewaard en gepresenteerd. De CinekidStudio website is gebouwd door het bedrijf IJsfontein en wordt financieel mogelijk gemaakt door KPN en de ministeries van OCW en Economische Zaken. Het gebruik van alle onderdelen van de CinekidStudio is, in ieder geval gegarandeerd voor de komende drie jaar, gratis.

opstarten
We melden ons allereerst aan op http://www.cinekidstudio.nl/ en kiezen een eigen artiestennaam en wachtwoord. Voor iedere gebruiker wordt een persoonlijke map aangemaakt waarbinnen alle creaties worden bewaard. We ontvangen een mailtje met de melding dat we direct met de vijf MediaMakers aan het werk kunnen en dat de komende tijd hier nog vier MediaMakers bijkomen. Op onze computer hebben we een webcam en microfoon aangesloten.

nieuwsmaker
We starten de NieuwsMaker. Met deze tool kunnen we eenvoudig een nieuwsstation maken. We worden allereerst uitgenodigd een naam te verzinnen en een presentator te kiezen voor ons station. We spreken de naam van het nieuwsstation zélf in en kiezen voor een toepasselijke introjingle. De presentator laat ons direct het resultaat zien; de intro van ons nieuwe station oogt direct al ‘professioneel’. Binnen NieuwsMaker is het mogelijk zeven verschillende nieuwsitems te maken zoals vieze verhalen, wereldnieuws, reclame, interview of het weerbericht. We worden bij ieder item door onze presentator ‘aan de hand genomen’; zeer duidelijk wordt uitgelegd hoe te handelen. Bij bijna alle items kunnen we een reporter kiezen, of een eigen foto uploaden. Door de mond van de reporter om te trekken, laten we deze ook ‘praten’ tijdens het spreken. Met de microfoon nemen we onze nieuwsverhalen eenvoudig op. Het resultaat wordt ons telkens direct gepresenteerd.

Het ‘diepte-interview’ is een aardig verzonnen item. Bekende personen zoals Bush en Sadam Hussein kunnen we , met zelf verzonnen vragen en antwoorden, met elkaar laten spreken. Deze gesprekken kunnen we ook ‘live’ opnemen met eigen stemmen en leveren komische taferelen op. Van de gemaakte items kunnen we bij het onderdeel ‘uitzending maken’ een totaal programma creëren. We kunnen onze Nieuwsuitzending in première laten gaan op een gewenste dag en tijdstip. Prachtige vondst is het feit dat kinderen hun uitzending kunnen promoten middels het fabriceren en versturen van e-cards, posters, flyers etcetera. De uitzending is vanaf een CinekidStudio link te bekijken.

telefilmmaker
We switchen naar de tool TekenFilmMaker. Hier bekijken we eerst het ‘online stappenplan’ onder de knop ‘ideeëndoos- oefeningen’. Het is even puzzelen hoe alles werkt, maar de online handleiding is duidelijk genoeg. Snel kunnen objecten en vormen getekend worden. De losse objecten ‘plakken we aan elkaar’ en vervolgens kunnen we de samengestelde tekening laten bewegen door aan de tekening een tijdlijn te koppelen. Grappig om te ervaren hoe snel we een rijdende vrachtauto hebben gefabriceerd. Zoals ook bij andere video-editing programma’s kunnen we de totale tijdlijn zo lang maken als de film gaat duren. Tekeningen kunnen we laten bewegen, op laten komen en verdwijnen. Teksten zijn gemakkelijk te maken en te gebruiken in onze film. Vanuit de Cinekid mediatheek kunnen we ook gebruik maken van bestaande tekeningen of plaatjes en deze in onze film importeren. Binnenkort is het ook mogelijk eigen bestanden te uploaden en te gebruiken binnen de projecten. De tool TekeningMaker is een kopie van de TekenFilmMaker en werkt identiek.

tekentrucmaker

De TekenTrucMaker bestaat al wat langer onder de naam Moovl. Het woord ‘moovl’ is een samentrekking van de Engelse woorden ‘move’ en ‘doodle’ [krabbeltje , tekeningetje]. Aan dit digitaal tekenprogramma wordt een extra dimensie toegevoegd doordat de bewegingen van de tekeningen deels bepaald worden door de natuurkundige krachten die kinderen aan hun tekening toekennen. Zo kunnen eigenschappen als dichtheid, veerkracht, wrijving en hardheid aan de verschillende objecten gekoppeld worden. Dit geeft aparte effecten en de mogelijkheid om eenvoudig een animatiegame te ontwerpen. Vanaf de website is een duidelijke handleiding te downloaden waar kinderen vanaf 10 jaar goed mee uit de voeten kunnen en zelf met TekenTrucMaker kunnen experimenteren.

videoclipmaker
Met VideoClipMaker kunnen kinderen eenvoudig zélf hun videoclip maken. Een webcam is hiervoor wel nodig. Het programma bestaat uit drie verschillende schermen. In het beginscherm moeten we kiezen voor een stijl, bijvoorbeeld hiphop, disco of house. In het dansscherm bewegen en dansen we zélf voor de webcam. Zeer veel speciale effecten kunnen we toevoegen aan onze video-opname. Tenslotte kunnen we in het tekenscherm onze achtergrond bepalen. Ook hier vele opties met een hoog ‘bling-bling-gehalte’. Het resultaat van de aangevinkte opties wordt direct gepresenteerd. Het duizelt ons wel even voor de ogen, maar de visueel ingestelde jongere zal hier geen moeite mee hebben. Onze videoclip is compatible met en kunnen we eenvoudig gebruiken in het Microsoft communicatieplatform msn.

conclusie

De vijf MediaMakers van de CinekidStudio zijn erg leuk om mee te werken en zeker ook waardevol binnen het onderwijs. Cinekid heeft kinderen vanaf 8 jaar, maar ook volwassenen, een prachtig cadeau geschonken. De NieuwsMaker is verreweg de eenvoudigste en gebruikvriendelijkste tool. Kinderen kunnen zeer snel een eigen nieuwsstation online zetten. Rond deze tool is op school een heel taalproject op te zetten waarbinnen leerlingen in groepjes de reclame- en nieuwsitems kunnen bedenken, maken en samenvoegen tot een uitzending. Het promoten van de uitzending middels e-mails, e-cards, posters etcetera is goed bedacht. Het gemaakte kan aan de hele wereld gepresenteerd worden. Motivatie en enthousiasme bij de leerlingen verzekerd !

TekeningMaker en TekenFilmMaker hebben een hoog creatief gehalte een kunnen educatief ingezet worden binnen het tekenonderwijs. Hierbij zou een digitaal tekentablet prima gebruikt kunnen worden. TekenTrucMaker gaat een stapje verder en doet, naast het creatieve-, óók een beroep op het inzichtelijk vermogen van de leerling. VideoClipMaker is een tool meer voor de fun, maar wel uitstekend passend bij de belevingswereld van kinderen vanaf 8 jaar. Aardig is bovendien dat de videoclips te gebruiken zijn binnen msn, hét communicatiemedium van jongeren tegenwoordig.

Kortom: alle tools van de CinekidStudio zijn uitstekend te gebruiken binnen het onderwijs in het kader van projectonderwijs, kunsteducatie of media-educatie. Binnenkort zijn de projectpagina’s voor scholen operationeel: leerkrachten kunnen hier eigen opdrachten kwijt en leerlingen kunnen hun gemaakte producties bewaren en mailen naar de leerkracht. Zo kan bijvoorbeeld een project afgesloten worden met een eigen portfolio van mediaproducties. Na intensief met alle beschikbare tools van CinekidStudio gewerkt te hebben komen we maar tot één conclusie: we dopen de naam ict voor deze gelegenheid om tot ‘innovatieve creatieve tools’ , want dát heeft Cinekid ons zeker te bieden.

We roepen dan ook alle leerkrachten vanaf groep 5 op http://www.cinekidstudio.nl/ te bezoeken en zélf aan de slag te gaan met dit educatief verantwoorde materiaal. Je wordt er als creatief volwassene ook enthousiast van en u ziet ongetwijfeld goede toepassingsmogelijkheden voor uw school !

 

uitgever

cinekid 

prijs
alle beschikbare tools zijn gratis

systeemeisen
computer met een snelheid van ongeveer 1 GHz
256 MB RAM
monitor met minimaal 1024×768 resolutie en miljoenen kleuren [32 bit]
windows 98, ME, 2000, XP of Mac OS X 10.1
internet verbinding
explorer 5.5 [windows] of firefox 1.0 [windows en mac]
flash player 8
javascript niet uitgeschakeld
geluidskaart
microfoon of headset
optioneel: tekentablet


internet
http://www.ijsfontein.nl  
http://www.youtube.com

bron: Vives februari 2007