ClaroRead is oorspronkelijk in Engeland ontwikkeld door het bedrijf Clarosoftware voor mensen die moeite hebben met lezen en schrijven. Het programma is begin dit jaar in een Nederlandse versie op de markt verschenen. ClaroRead leest digitale teksten voor middels het gebruik van de Realspeak ‘text to speech’ technologie ontwikkeld door het bedrijf Scansoft. ClaroRead wordt geleverd met een Nederlandse [Claire], Engelse [Dani

ClaroRead is oorspronkelijk in Engeland ontwikkeld door het bedrijf Clarosoftware voor mensen die moeite hebben met lezen en schrijven. Het programma is begin dit jaar in een Nederlandse versie op de markt verschenen. ClaroRead leest digitale teksten voor middels het gebruik van de Realspeak ‘text to speech’ technologie ontwikkeld door het bedrijf Scansoft. ClaroRead wordt geleverd met een Nederlandse [Claire], Engelse [Daniël] en Duitse [Steffi] stem. ClaroRead kan menu’s, werkbalken en knoppen van programma’s voorlezen. ClaroRead spreekt getypte letters, woorden en zinnen mee.

Lettertype en tekstgrootte zijn instelbaar. De ruimte tussen letters, zinnen en alinea’s kan naar wens worden aangepast en er kunnen verschillende voorlees markeerkleuren worden gebruikt. Met de ingebouwde scansoftware kunnen documenten worden gescand en omgezet om voorgelezen te kunnen worden Tekst kan naar een wma- of wav geluidsbestand worden omgezet. ClaroRead wordt ook geleverd op een USB Flash Drive. Het programma draait dan volledig vanaf deze USB-stick en is zodoende op meerdere pc’s met een vrije USB- poort te activeren. De scanfunctie én de ‘tekst naar geluidsbestand omzetter’ worden in de USB- uitvoering niet meegeleverd.

installatie

We ontvangen van uitgever Opdidakt Supplies de ClaroRead Plus 2007 versie 3.04 op cd-rom. De installatie van het gehele pakket gaat probleemloos maar érg langzaam. We klokken ruim 12 minuten voor installatie van het, toch niet al te grote , programma op onze Windows XP computer. De Nederlandstalige handleiding wordt op cd meegeleverd. Als we ClaroRead activeren verschijnt een duidelijk leesbare zwevende werkbalk die wordt gekoppeld aan de geopende en actieve softwareapplicatie. We starten Microsoft Word 2003 en laten onze voorbeeld tekst door ClaroRead voorlezen. We zijn zeer verrast door de prachtig natuurlijk klinkende Claire stem van het programma.

navigatie
Vanaf de positie waar de cursor staat markeert het programma de voorgelezen woorden, zinnen of alinea’s met een kleur, afhankelijk van de gekozen instelling. We kunnen ook met de toetsenbordpijltjes door de Word tekst navigeren en zodoende woorden, zinnen of hele alinea’s laten voorlezen. We constateren dat op deze manier de voorgelezen tekst niet wordt gemarkeerd. Vreemd. Een schoonheidsfoutje in het programma?

voorlezen

We kunnen ook de ingetypte tekst laten voorlezen door ClaroRead. Ieder teken, woord of zin kan voorgelezen worden, afhankelijk weer van de instelling. Als we snel typen kan het programma ons niet bijhouden met spreken en wordt het wel een heel onduidelijk verhaal. Een langzaam typende gebruiker kan ClaroRead echter wel goed volgen. Met ClaroRead kunnen we direct in Word zeer eenvoudig het lettertype vergroten, verkleinen of wijzigen, evenals de letter- en achtergrondkleur. Vooraf heeft ClaroRead drie makkelijk leesbare lettertypen geselecteerd. Teken- regel én alinea afstand zijn ook direct binnen ClaroRead te wijzigen. In het instellingen menu kunnen we aangegeven met welke stem, in welke snelheid en op welke wijze voorgelezen moet worden. De Engelse en Duitse stem klinken ook heel goed en natuurlijk.

virtuele cursor
De optie ‘lees alle tekst onder de muis voor’ is uitstekend toepasbaar om menu’s in programma’s en internet buttons te laten voorlezen. We testen deze optie op onze Vives website en het gaat verbazingwekkend goed. Alle navigatiebuttons mét tekst worden duidelijk voorgelezen. Wanneer we met de muis aan het begin van een artikel gaan staan verschijnt automatisch een ‘virtuele’ cursor. Klikken we op de knop ‘voorlezen’ dan wordt het webartikel zin voor zin voorgelezen én in kleur gemarkeerd. Als we de muis snel bewegen over de pagina worden veel teksten door elkaar uitgesproken. Het laten voorlezen van webpagina’s vereist wel een precieze en rustige muisbeweging.

werkbalk

De werkbalk van ClaroRead is naar wens aan te passen; toevoegen of verwijderen van knoppen is eenvoudig. Teksten kunnen omgezet worden naar een geluidsbestand. De formaten waarin we het geluidsbestand kunnen opslaan zijn WMA, WAV en Ogg. Zo kunnen teksten gemakkelijk op een ander medium beluisterd worden, zoals bijvoorbeeld een mp3- speler. De controlefunctie van ClaroRead om woorden of documenten te controleren op spelling en betekenis werkt niet. Bij navraag aan de uitgever blijkt dat alleen in de Engelstalige versie van het programma deze optie functioneert.

scannen
Het scannen vanuit ClaroRead gaat bij ons niet zonder slag of stoot. Rechtstreeks een ingescand document importeren in Word gaat moeizaam en de geïntergreerde scansoftware binnen ClaroRead maakt moeilijk onderscheidt tussen plaatjes en teksten. Alleen werkbladen met ‘platte’ tekst kan het programma voldoende aan, zo blijkt uit onze test.

conclusie

ClaroRead blinkt vooral uit door zijn prachtig natuurlijk klinkende stemmen in het Nederlands, Engels én Duits. Je zit,al blijven het natuurlijk synthetische stemmen, bijna met plezier te luisteren. Het voorlezen van internetsites kan heel goed met ClaroRead. Mooi is dat ook webteksten tijdens het voorlezen in kleur gemarkeerd worden door het programma én dat alle tekstbuttons op de websites voorgelezen kunnen worden. Het goed, rustig en gericht kunnen manipuleren met de muis is hiervoor wel een vereiste.

Alles wat ingetypt wordt kan het programma ook voorlezen, mits de typesnelheid laag is. Het omzetten van een digitale tekst naar een wma geluidsbestand is uiterst gemakkelijk. De geïntegreerde scanfunctie binnen ClaroRead is jammer genoeg zeer beperkt. Het inscannen van ‘platte’ tekst gaat redelijk, maar onderwijswerkbladen of studieteksten inscannen met plaatjes en invulvelden is te ingewikkeld voor het programma. U kunt dan beter gebruik maken van échte scansoftware zoals Abby FineReader of Omnipage.

Wilt u de geavanceerde scanfunctie toch hebben ingebouwd in de voorleessoftware, dan is Kurzweil 3000 een beter, maar aanzienlijk duurder alternatief. Ook is het teleurstellend dat in de Nederlandse versie van ClaroRead de spelling- en betekenis controle van woorden niet werkt. Vooral dyslectische leerlingen hebben baat bij deze optie. Het voorleesprogramma Sprint Plus heeft dit onderdeel beter verzorgd. Zoekt u makkelijk te gebruiken voorleessoftware met een duidelijke stem zonder al te uitgebreide aanvullende opties dan is ClaroRead een goede keuze. ClaroRead kan ook goed ingezet worden bij lees- of spellingopdrachten tijdens de Engelse of Duitse les. Voor scholen is het aanschaffen van één licentie en enkele ClaroRead USB- sticks wellicht de meest goedkope en schoolbreed toepasbare optie.

uitgever
Opdidakt Supplies
http://www.opdidaktsupplies.nl/
 

prijs

ClaroRead licentie € 211,50
ClaroRead licentie inclusief ClaroRead USB-stick € 309,-
Schoollicentie op aanvraag
Losse ClaroRead stick: éérste USB stick € 211,50, volgende USB sticks € 97,50

systeemeisen
minimaal Pentium 3 processor
windows XP of Vista
128 Mb werkgeheugen [RAM]
vrije HD ruimte 200 Mb
1 vrije USB poort
sVGA grafische kaart 800 x 600
geluidskaart
boxen of koptelefoon

bron: Vives oktober 2007