Via de site van Margreet van den Berg [http://ict-en-onderwijs.blogspot.com/] kwam ik achter het bestaan van Create-a-Scape. Futurelab, een organisatie die zich bezig houdt met onderwijsvernieuwing in Groot-Brittanni

Via de site van Margreet van den Berg [http://ict-en-onderwijs.blogspot.com/] kwam ik achter het bestaan van Create-a-Scape. Futurelab, een organisatie die zich bezig houdt met onderwijsvernieuwing in Groot-Brittannië, heeft software ontwikkeld waarmee u eenvoudig lessen kunt maken waarbij gebruik gemaakt wordt van GPS in een PDA. Met Create-a-Scape kunt u  aan geografische coördinaten [zoals bijvoorbeeld te vinden in Google Earth] bestanden koppelen. Komt u dan op de plek die overeenstemt met de tevoren opgegeven coördinaten, dan krijgt u op uw PDA een tekstje te zien, of er wordt een geluidsbestand of een video afgespeeld.

Een mediascape bestaat uit geluiden en afbeeldingen uit uw lokale omgeving. Om die te zien moet u een PDA hebben en een koptelefoon. Het GPS systeem kan dan op de juiste momenten de juiste informatie laten afspelen. Zo kunt u voor het gebruik in het onderwijs eindelijk tijdens die excursie in Amsterdam de leerlingen op het juiste moment van de juiste informatie voorzien. Of het nu voor aardrijkskunde, geschiedenis of biologie is. U kunt ook leerlingen een mediascape laten maken voor andere leerlingen. Zo krijgt dat werkstuk eindelijk een echte kant waarbij de informatie zeer precies moet zijn.

Maar hoe lastig is het om zelf een mediascape te maken? Via de www.createascape.org.uk kunt u een programma downloaden dat is ontwikkeld door HP Labs.  De software wordt verkondigd als makkelijk en simpel in het gebruik. Ook voor de PDA beginner. Het programma is ontwikkeld voor gebruik van kinderen vanaf 10 jaar en is dus geschikt voor zowel het primair als het voortgezet onderwijs.

een mediascape maken

Om een mediascape te maken heeft u dus een aantal dingen nodig; een PDA, wat foto’s en geluidsopnames, een koptelefoon, een digitale kaart van de omgeving en de software van HP Labs. Als u een mediascape gaat maken moet u eerst bedenken voor wie u het gaat maken [het niveau] en wat u precies wilt vertellen.
 
De software installatie loopt voorspoedig en ik kan gelijk aan de slag. Om een mediascape te maken heeft u wel een digitale kaart van de plek nodig waar u de ‘les’ wilt laten afspelen. De handigste manier om daaraan te komen is gebruik te maken van navigatie software die bij de PDA geleverd is. Anders zijn er ook tal van mogelijkheden op internet te vinden voor het verkrijgen van digitale kaarten. Deze moet u wel weer omzetten in zogenaamde ‘maplib-files’, zodat het mediascape programma ze kan lezen. Hier struikel ik wel in eerste instantie. De communicatie met de PDA en de kaart gaat moeizaam. Dit ligt waarschijnlijk doordat mijn PDA al wat ouder is [3 jaar].
 
Na invoer van de digitale kaart kunt u door middel van het programma virtueel door het gebied lopen. Nu kunt u ‘events’ op bepaalde punten gaan toevoegen. Hierbij kunt u denken aan een gesproken opdracht, een filmpje, een foto of een stuk tekst. Voor de leerlingen wordt deze opdracht pas geactiveerd als ze bij het punt op de kaart zijn aangekomen. Het invoeren van de punten gaat makkelijk met het programma. Dit is een fluitje van een cent. Bij het maken van een mediascape moet u wel opletten dat u het gebied niet te groot maakt. Het is ook belangrijk een gebied te nemen waar een goed GPS signaal te ontvangen is. Dus pas op dat u bij uw eerste mediascape niet op zoek gaat naar een poema op de veluwe.

alles zelfmaken?

Tot nu toe zijn er weinig kant en klare mediascapes te vinden. Op www.mscapers.com heb ik er een paar gevonden. Alleen dan moet u wel op excursie naar Londen, Barcelona of Moskou. Op zich niet erg, maar ik denk dat het systeem het eerst hier moet bewijzen. Er zijn wel ook, met name voor het primair onderwijs, spellen te vinden die op een veld uitgezet kunnen worden. Misschien start een enthousiaste docent een site op voor Nederlandse scapes?

conclusie

Werken met mediascapes is niet voor de beginners op ict gebied. Met het programma de ‘scape’ maken werkt prima, maar het vergt wel handigheid en een redelijk technisch inzicht om dit te combineren met een PDA. Het invoeren van een goede digitale kaart is ook een handigheid op zich. Maar als u dit allemaal onder de knie hebt en u hebt uw directie zover dat ze 10 PDA’s aanschaffen, dan maakt u nadat u de hele  zomervakantie aan het worstelen bent geweest, wel de blits in het nieuwe schooljaar.

internet
www.createascape.org.uk
www.mscapers.com

uitgever

create-a-scape

prijs
gratis

inzet

pimair onderwijs – voortgezet onderwijs

systeemeisen
Windows
Pentium IV of sneller
Minimaal 564 mb intern geheugen
Internet verbinding
PDA met GPS

bron: Vives juni 2007