Crocodile Clips ontwikkelt en verkoopt educatieve software voor het onderwijs. Deze software wordt wereldwijd gebruikt en staat bekend om de innovatieve benadering van leren en onderwijzen. Doordat de software van Crocodile Clips specifiek voor het onderwijs is ontwikkeld wordt de focus bepaald door de eisen die de docent en leerlingen aan de software stellen.

Crocodile Clips ontwikkelt en verkoopt educatieve software voor het onderwijs. Deze software wordt wereldwijd gebruikt en staat bekend om de innovatieve benadering van leren en onderwijzen. Doordat de software van Crocodile Clips specifiek voor het onderwijs is ontwikkeld wordt de focus bepaald door de eisen die de docent en leerlingen aan de software stellen.

Crocodile Clips, opgericht in 1994 in Edinburgh, Schotland, is een snel groeiende firma. Het bedrijf ontwikkelt en publiceert wereldwijd software voor het onderwijs. Het eerste product was Crocodile Clips, een simulator voor elektriciteit. Nadat het in 1994 was uitgebracht werd het snel opgepakt door de scholen in Groot-Brittannië en vervolgens geëxporteerd naar Europa, Noord Amerika en het Verre Oosten.Vanuit dit originele product is de hele reeks Crocodile Simulatieprogramma’s ontwikkeld.
Op dit moment zijn er pakketten voor de gebieden Natuurkunde, Scheikunde, ICT, Techniek en Wiskunde, die flexibel, veilig en accuraat experimenteren mogelijk maken in een virtuele werkomgeving. Flexibiliteit en gebruiksgemak zorgt ervoor dat kinderen tussen de 10 en 18 jaar de software probleemloos kunnen gebruiken. Sleutelaspect van alle pakketten is dat ze gelijktijdig gebruiksvriendelijk, krachtig en nauwkeurig zijn.
 
Op dit moment zijn er pakketten voor de gebieden Natuurkunde, Scheikunde, ICT, Techniek en Wiskunde, die flexibel, veilig en accuraat experimenteren mogelijk maken in een virtuele werkomgeving. Flexibiliteit en gebruiksgemak zorgt ervoor dat kinderen tussen de 10 en 18 jaar de software probleemloos kunnen gebruiken. Sleutelaspect van alle pakketten is dat ze gelijktijdig gebruiksvriendelijk, krachtig en nauwkeurig zijn.
 
Crocodile Clips Software wordt momenteel gebruikt in meer dan 50 landen en in ongeveer 70% van het voortgezet onderwijs in Groot-Brittannië. De software is vertaald in het Frans, Duits, Braziliaans Portugees en Japans. De Crocodile Clips serie omvat momenteel het volgende:

crocodile physics
Crocodile Physics is een krachtige maar gemakkelijk te gebruiken simulator voor elektriciteit, optiek, golvenleer en mechanica. Leerlingen kunnen experimenten snel en eenvoudig opzetten door componenten naar hun werkblad te slepen.  De laatste versie bevat 46 nieuwe leskits, speciaal ontworpen voor een compleet science curriculum, waardoor het nog eenvoudiger is om lessen voor te bereiden. Goed te gebruiken bij het nieuwe vak ‘science’.

crocodile chemistry
Dit is een compleet virtueel laboratorium. Hier kunnen leerlingen eigen experimenten met behulp van de muis  creëren en de simulatie bekijken op het scherm. Je kunt uit meer dan 100 chemicaliën kiezen en reacties simuleren met behulp van een ruim assortiment aan glaswerk en apparatuur.Voor deze module zijn er 63 leskits ontworpen voor compleet scheikunde-onderwijs.

crocodile technology
Crocodile Technology is een uitgebreid simulatieprogramma voor het ontwikkelen, programmeren en testen van ontwerpen op het gebied van elektronica, microcontrollers en mechanica. Crocodile Technology is een ‘open’ simulatiepakket, dat wil zeggen dat u niet alleen de meegeleverde simulaties kunt gebruiken, maar ook simulaties naar eigen inzicht kunt bouwen.

Het bouwen van simulaties gaat zeer eenvoudig door componenten vanaf de werkbalken naar de simulatieruimte te slepen en te combineren. Door de eenvoud van het programma is het ook mogelijk leerlingen zelf experimenten te laten opbouwen. De simulaties kunnen worden voorzien van begeleidende tekst en afbeeldingen. Met behulp van navigatieknoppen kunnen meerdere simulatiebladen worden gekoppeld, waardoor een interactief elektronisch boek ontstaat, dat leerlingen uitdaagt om op een actieve manier kennis en inzicht in allerlei technische aspecten te verwerven.

De digitale in- en uitvoercomponenten kunnen o.a. gekoppeld worden aan programmeerbare ‘microcontrollers’. Met behulp van een stroomdiagram [flowchart] kan een programma voor de microprocessor ontworpen en getest worden. Het is zelfs mogelijk het ontworpen programma te exporteren naar een echte chip en de gehele schakeling zo met reële componenten te bouwen.

Componenten van de verschillende werkbalken kunnen gecombineerd worden. Zo kunnen tandwielen van de mechanica werkbalk aangedreven worden door een elektromotor, die is opgenomen in een elektrische schakeling.

crocodile ict

Crocodile ICT is een krachtig programma voor het ontwerpen en besturen van programma’s in het ict-onderwijs.
Gebruiksvriendelijke stroomdiagramen worden gebruikt om acties te registreren en de input en output van je ontwerp te bestuderen. Het programma bevat standaard allerlei ‘omgevingen’, zoals bijvoorbeeld een parkeergarage, om met dit principe te oefenen. Ook bevat het programma twee 3-dimensionale figuren die bijna 50 verschillende acties kunnen uitvoeren. Dansen, springen en natuurlijk interactie tussen de figuren zorgen voor een spannende en uitdagende manier van programmeren.

crocodile mathematics
Crocodile Mathematics is een nieuw interactief wiskundepakket. Het stelt zowel leraar als leerling in staat wiskundige modellen te maken en ermee te experimenteren door figuren, vergelijkingen, matrices, getallen, grafieken, tekst en tekeningen met elkaar te verbinden. Deze intuïtieve benadering maakt de kracht van een wiskundepakket en de veelzijdigheid van een spreadsheet toegankelijk voor alle niveaus van je school. De makers menen te kunnen zeggen dat zelfs de meest onervaren gebruiker kan moeilijke of abstracte modellen en figuren maken door middel van een meeslepende experimentele benadering.

figuren

Het is een mogelijkheid een figuur van de werkbalk te kiezen – zowel lijnen, cirkels, driehoeken, vierhoeken en andere regelmatige en onregelmatige veelhoeken behoren tot de mogelijkheden. Figuren kunnen open, gearceerd of dicht zijn. Combineer en verbind ze om wiskundige toepassingen te demonstreren of moeilijke begrippen te visualiseren.

relaties tussen figuren
Hier kun je figuureigenschappen verbinden door een onderlinge relatie op te zetten; bijv.: de oppervlakte van cirkel A is tweemaal de oppervlakte van cirkel B. Nuttig om veel axioma’s en stellingen, zoals de stelling van Pythagoras en trigoniometrie te onderzoeken.

getallen

Ook getallen kunnen worden verbonden met figuren. Door het ingeven van getallen op het scherm verandert de figuur. Bij verandering van de figuur passen de getallen zich aan. Of wel: figuren visualiseren de gedragingen van getallen. Veel begrippen, zoals bv. procenten, breuken, verhoudingen, hellingsgetallen en lineaire vergelijkingen, kunnen op deze wijze tot leven komen.

tekenen
Gebruik het tekengereedschap om klassieke wiskundige functies te tekenen. Verbind de punten met de bewegingen en eigenschappen van de figuren op het scherm. Een mogelijkheid voor het creëren van ingewikkelde wiskundige figuren. Een interactieve benadering om functies en relaties te onderzoeken – maak bv. eens een sinusgrafiek via de beweging van een punt op een cirkel.

crocodilia

Crocodilia is de support service van Crocodile Clips. Als je een abonnement neemt op deze service, heb je gedurende deze periode [telkens 1 jaar] recht op alle upgrades die voor jouw pakket uitkomen.
Maar dat is niet alles. Uw leerlingen krijgen het recht op een speciale thuisversie van het product zodat zij ook thuis kunnen werken met de opdrachten. Bovendien komen er elk jaar 100 nieuwe/verbeterde lessen beschikbaar op de site die je zo kunt downloaden.

conclusie
De software van Crocodile Clips is goed en mooi gemaakt. Een docent kan zelf bepalen hoe hij de software inzet. Bij gebrek aan een toa zijn met name de scheikunde en natuurkunde programma’s een uitkomst. Wel is het nodig de leerlingen een hele duidelijke instructie te geven, anders raken zij het spoor bijster in de vele mogelijkheden van de programma’s.

internet

www.crocodile-clips.com

uitgever

Crocodile Clips

prijs
€ 1000 gemiddelde schoollicentie 

inzet

Schoolbreed, inzet per niveau door docent te bepalen

systeemeisen
Windows
Pentium IV of sneller
Minimaal 256 mb intern geheugen
Internet verbinding

bron: Vives januari 2008