De SketchStudio is een product van het NPS- televisieprogramma ‘Het Klokhuis’ en is een online theaterstudio waar kinderen vanaf 8 jaar hun eigen dramastuk kunnen maken met de verschillende Klokhuisacteurs, decors en rekwisieten. De studio bestaat uit twee onderdelen: SketchMixer en SketchMaker.

De SketchStudio is een product van het NPS- televisieprogramma ‘Het Klokhuis’ en is een online theaterstudio waar kinderen vanaf 8 jaar hun eigen dramastuk kunnen maken met de verschillende Klokhuisacteurs, decors en rekwisieten. De studio bestaat uit twee onderdelen: SketchMixer en SketchMaker. 

In de SketchMixer kun je de personages laten spreken met de stemmen van de echte acteurs. Een grote hoeveelheid dialoogteksten staan de gebruiker ter beschikking. Vanuit deze ‘bibliotheek’ kun je een eigen ‘theatermix’ samenstellen.  In de SketchMaker kan het kind alle dialogen, bewegingen, emoties zélf bepalen. Met behulp van een microfoon zijn alle teksten zélf in te spreken vanachter de pc. Binnen de SketchMaker is de gebruiker schrijver, regisseur en acteur tegelijk. Alle gemaakte sketches kunnen in een persoonlijke map bewaard en per e-card verzonden worden, voorzien van een Klokhuis leader en aftiteling. Het Klokhuis schrijft regelmatig verhalen wedstrijden uit. Kinderen kunnen dan  op de inzendingen stemmen. De beste sketches komen op het openbare deel van de site en worden soms op tv uitgezonden. De SketchStudio heeft in 2005 in de categorie ‘Interactieve fictie en verhalen vertellen’ de Europrix.nl en ook de Cinekid New Media Jury Award gewonnen. De SketchStudio website is gemaakt door het bedrijf IJsfontein uit Amsterdam.

start

We starten de SketchMixer op. We worden welkom geheten door een dialoog venster waar de werking van de SketchMixer beschreven staat. Leesvaardigheid is wel een vereiste om de uitleg en tips te snappen. Duidelijk is vormgegeven dat we ‘stap voor stap’ te werk gaan. Allereerst kiezen we vanuit het ‘Klokhuis magazijn’ achtergrond, decorstukken, rekwisieten en personages. We kunnen kiezen uit een vaste collectie objecten. Met een paar klikken hebben we het begin van ons toneelstuk gecreëerd. Het aantal te kiezen personages is beperkt tot vijf. Gemakkelijk kunnen we de objecten en rolfiguren slepen naar het begin van de scène.

volgende stap
In de volgende stap kunnen we de personages met elkaar laten praten en laten bewegen. Door te klikken op de personage hebben we de mogelijkheid om een emotie, spreektekst of handeling toe te voegen. Zo kunnen we onze personages bijvoorbeeld laten dansen, boos laten zijn, rekwisieten laten oppakken en op en af laten gaan. Ook kunnen we desgewenst decorstukken en rekwisieten tijdens de scènes vervangen. In de SketchMixer kunnen we uit een grote hoeveelheid standaardzinnen kiezen om te laten uitspreken geordend naar beginzin, vraag, antwoord, gevoel en eindzin. Alle acties, emoties en gesproken teksten komen chronologisch onder elkaar te staan in het scriptvenster. Vanuit dit script venster kunnen we onderdelen toevoegen of verwijderen. Helaas kunnen we acties binnen het script niet verplaatsen.

opties
We kunnen ook geluidseffecten binnen de scènes toevoegen. In de volgende stap kunnen we de titel en maker van onze sketch invullen. Klokhuis verbindt automatisch een leader aan onze sketch en we kunnen het resultaat direct bekijken. Tenslotte kunnen we ons product bewaren en eventueel als e-card versturen naar anderen. Het onderdeel SketchMaker heeft dezelfde functionaliteit als SketchMixer met dit verschil dat we zélf de teksten kunnen intypen of inspreken. Het opnemen van eigen stemmen is zeer eenvoudig. SketchMaker heeft een eigen online voice-recorder aan boord. Leuk om met meerdere personen de verschillende stemmen in te spreken.

conclusie

SketchStudio is een uitdagende tool voor kinderen om eigen toneelstukjes te verzinnen en te maken. Het is eigenlijk de digitale vorm van het oude vertrouwde ‘poppentheaterhuis’. Met een paar klikken kunnen we de hoofdfiguren laten bewegen, emoties tonen en praten. Zoals in een echt theater kunnen achtergronden, decorstukken, rekwisieten en effecten gebruikt worden. SketchStudio is met veel zorg gemaakt en zeer logisch van opzet. Kinderen vanaf groep 4 kunnen snel zelfstandig met het programma aan het werk. Met de SketchMixer kunnen kinderen eenvoudig gebruik maken van een bibliotheek met standaard zinnen en effecten. De SketchMaker vraagt wat meer eigen creativiteit van het kind. SketchStudio leent zich prima voor samenwerken en is uitstekend op school te gebruiken bij de leergebieden creatief schrijven en dramatische expressie. Bijkomend effect van het gebruik van SketchStudio is dat kinderen spelenderwijs het besef en inzicht bij gebracht wordt hoe drama werkt, hoe je scènes regisseert en hoe een goed script in elkaar steekt. Het enige minpunt van het programma is dat het aantal te kiezen objecten en hoofdfiguren beperkt is. Het zou mooi zijn als gebruikers eigen personages, rekwisieten en decors kunnen uploaden. Dát zou SketchStudio theatraal en creatief helemaal onbegrensd maken. 

 

uitgever
het klokhuis    
www.sketchstudio.nl      

prijs

gratis

systeemeisen
computer met een snelheid van ongeveer 1 GHz
256 MB RAM
monitor met minimaal 1024×768 resolutie en miljoenen kleuren [32 bit]
windows 98, ME, 2000, XP of Mac OS X 10.1
Internet verbinding
explorer 5.5 [windows] of firefox 1.0 [windows en mac]
flash Player 8
javascript niet uitgeschakeld
geluidskaart
microfoon of headset

internet
http://www.sketchstudio.nl/
http://www.hetklokhuis.nl/
http://www.ijsfontein.nl/

bron: Vives februari 2007