Je kunt je tablet op verschillende wijzen inzetten in de les. Alleen, het scherm is te klein voor klassikaal gebruik. Nou, dan koppel je je tablet toch aan het digibord… Het klinkt eenvoudig, en het kan eenvoudig, maar er zijn een paar feitjes die je moet kennen.

Je kunt je tablet op verschillende wijzen inzetten in de les. Alleen, het scherm is te klein voor klassikaal gebruik. Nou, dan koppel je je tablet toch aan het digibord… Het klinkt eenvoudig, en het kan eenvoudig, maar er zijn een paar feitjes die je moet kennen.

Er zijn grofweg twee redenen waarom je je tablet aan je digibord wilt koppelen. Ten eerste omdat je iets op je tablet met de hele klas wilt delen, en ten tweede omdat je je bord van een afstand wilt bedienen.

Een leuke app laten zien
Stel, je hebt een leuke app, en die wil je aan de leerlingen laten zien. Bijvoorbeeld een taal- of rekenapp, een geanimeerd kinderboek, een educatief spel of een app van het menselijk lichaam. Omdat apps normaliter niet op digiborden draaien, kun je ze niet direct op het digibord laten zien. Wanneer je je tablet aan het digibord koppelt, worden de apps die je op die tablet hebt staan, zichtbaar op het grote scherm. Besef dat je het digibord op deze manier slechts gebruikt als 'scherm'. Je kunt dus niet je tablet via het bord bedienen met een pen of met je vinger.

Koppelen van je tablet aan het digibord
Hoe doe je dat, dat koppelen van je tablet aan het digibord? Er zijn verschillende manieren om dit te doen. Het is belangrijk om er rekening mee te houden welke tablet je hebt, aangezien daar verschillende mogelijkheden bij horen.

VGA-adapter bij ipad
Een iPad 2 [of hoger] kun je koppelen met een VGA-adapter. Je hebt er geen software voor nodig. Het werkt 'plug and play'.
Een VGA-adapter heeft een paar nadelen, of misschien beter gezegd 'beperkingen'. Ten eerste werkt het niet zomaar voor een iPad 1. Daarvoor moet je je iPad ‘jailbreaken’. Ten tweede ben je met de VGA-adapter gedwongen om naast het bord te blijven zitten of staan. De standaardkabel van je VGA-adapter is daar te kort voor. Je kunt dus niet met je tablet door de klas lopen. En wanneer je een leerling een opdrachtje op de tablet wilt laten doen terwijl de klas meekijkt op het digibord, dan kan die leerling dat niet vanaf zijn eigen werkplek doen. Hij moet dan ook bij het digibord komen.

Gelukkig zijn er oplossingen voor deze beperkingen beschikbaar. Ten eerste zijn er oplossingen voor het geval je een iPad 1 hebt en toch een VGA-adapter wilt gebruiken. Er zijn namelijk softwaretoepassingen, waarmee je ook het beeld van je iPad 1 op je scherm kunt krijgen. Alleen, dit zijn geen Apple-softwaretoepassingen, en met je iPad kun je alleen softwaretoepassingen downloaden die door Apple geautoriseerd zijn. Wat je dan kunt doen, is een ‘jailbreak’ uitvoeren met een  ‘jailbreakapplicatie’. Hierdoor wordt het mogelijk om toepassingen te downloaden die niet via het officiële distributiekanaal van Apple, de App Store, te verkrijgen zijn. Dit jailbreaken is een legale handeling. Officieel gezien zou dit geen invloed mogen hebben op je recht op garantie. Op jailbreaking.nl bijvoorbeeld, vind je een wizard waarmee je uitvindt welke jailbreaktool je kunt gebruiken voor jouw type toestel, firmware, baseband en OS. Nadat je de jailbreak uitgevoerd hebt, kun je 'niet Apple'-apps downloaden, zoals apps die ervoor zorgen dat het beeld van je iPad op het scherm te zien is. Voorbeelden van deze apps zijn DisplayOut, TVout2 en Veency.

Tot slot nog een aanvullende opmerking. Om je tablet op je digibord te kunnen aansluiten is het nodig dat je je computer afkoppelt. Je koppelt de VGA-adapter aan, gebruikt deze, en koppelt deze daarna weer af. Tot zover geen probleem. Het weer terugkoppelen van je computer aan het digibord kan wél problemen geven, of even lastig zijn om te doen.

Draadloos rondlopen
En dan de beperking dat je niet kunt rondlopen met je tablet als deze via een kort kabeltje verbonden is aan het digibord. De oplossing hiervoor is wifi: je laat je tablet draadloos werken. Hier zijn verschillende mogelijkheden voor. Ten eerste kun je een beamer met een dongel gebruiken. De dongel zorgt ervoor dat je tablet draadloos contact maakt met de beamer. Bedenk wel dat je hiervoor bepaalde crackbeveiligingen in je tablet moet wijzigen of verwijderen.

Ook kun je ‘Apple tv’ inzetten via airstream. Hiertoe sluit je een draadloze router aan op een netwerk. Apple tv is een digitale media-ontvanger – een klein apparaat – waarmee je de digitale inhoud van de iTunes Store, Netflix, YouTube, Flickr, iCloud, MLB.tv, NBA League Pass, NHL GameCenter of iedere computer die het programma iTunes draait, kunt afspelen op een scherm. Omdat Apple tv bedoeld is voor thuisgebruik, kan het zijn dat er een beveiliging op zit waar de school niet mee kan werken. De beveiliging zou er dan af gehaald moeten worden, maar dat heeft uiteraard weer zo zijn risico's. De IT'er op je school zal dit misschien niet toestaan.

Je tablet als afstandsbediening voor je digibord
Nu een andere situatie: je hebt iets op je digibord dat je aan de klas wilt laten zien, waarbij je door de klas wilt lopen. Je kunt dan je tablet als afstandsbediening voor het digibord gebruiken. Het voordeel is ook dat een leerling dan vanaf zijn eigen plek iets op het digibord kan doen. Je kunt hiervoor teamviewer gebruiken. Je downloadt de app en vervolgens download je een client voor je tablet. Je hoeft de software niet op de tablet te installeren. Met teamviewer heb je soms wel met enige vertraging te maken.

Als je je tablet als afstandsbediening gebruikt, werkt deze op dat moment als een soort muis. Als je een muis gebruikt, dan beweeg je je hand terwijl je je ogen op het scherm gericht hebt. Je kijkt niet naar je muis of je hand. Bij de tablet werkt het net zo: je hand bedient de tablet maar je kijkt naar je het digibord. En dat is best even wennen.

Om het mogelijk te maken dat je tablet als afstandsbediening voor het digibord werkt, heb je een app nodig die je computer via je tablet kan aansturen, zodat je draadloos de les op je tablet kunt volgen en de besturing van het digibord kunt overnemen. Sommige apps kosten geld, andere zijn gratis. Voorbeeld-apps zijn Bridgit, Splashtop, Syncpad en Prowise.

Apps gebruiken samen met de leerlingen
Met Prowise kun je meer doen dan alleen het aansturen van je computer via de tablet. Het is ook mogelijk om met deze digibordsoftware je bord op afstand te bedienen én apps te gebruiken met de leerlingen. Zo kunnen meerdere leerlingen bijvoorbeeld via de tablet antwoorden van rekensommen invoeren. Voor elke leerling is er een raket die zich op het bord verplaatst bij een juist antwoord. De software kan ondertussen gewoon gebruikt blijven, de interactie verdwijnt niet. Daarnaast is er ook de mogelijheid om te stemmen via de tablet. Alle tablets in de klas worden gekoppeld door het wachtwoord dat de leerkracht heeft ingevoerd. Binnen dit softwarepakket zijn ook diverse lessen beschikbaar.

Conclusie
Kortom, er zijn diverse manieren die het mogelijk maken om je tablet in combinatie met een digibord te gebruiken. Er zijn heel veel apps – leuke en interessante – die geschikt zijn voor het onderwijs. Het is dus zeker de moeite waard om de tablet in te zetten. Bedenk wel altijd van tevoren waarom je de tablet zou inzetten en hoe je 'm optimaal kunt benutten. Zet je tablet maximaal in om de leerling op een effectieve, snelle en leuke manier interactief kan meedoen in het leerproces!

trainingscentrumzuidhorn.nl
ipadclub.nl

 

“Bedenk van tevoren hoe je de tablet optimaal kunt benutten.”