Op de IPON 2008 beurs werd de DigiScribble gepresenteerd. De DigiScribble is een volwaardig draagbare handschrift herkenner, bestaande uit een speciale pen en ontvanger. De DigiScribble is los van de computer te gebruiken. Het apparaat registreert en herkent geschreven notities en tekeningen. De speciale software zet op de pc handgeschreven tekst om in gedrukte teksten. Daarna kunnen deze teksten verder op de computer bewerkt worden met bijvoorbeeld Word. De ontvanger, iets groter dan een bankpas, moet aan de bovenkant van een velletje normaal papier gehecht worden en heeft een intern geheugen om 50 A4 pagina’s notities, gescheven met de speciale pen, op te slaan. Ik test de DigiScribble voor u uit en ben vooral benieuwd of deze nieuwe

Op de IPON 2008 beurs werd de DigiScribble gepresenteerd. De DigiScribble is een volwaardig draagbare handschrift herkenner, bestaande uit een speciale pen en ontvanger. De DigiScribble is los van de computer te gebruiken. Het apparaat registreert en herkent geschreven notities en tekeningen. De speciale software zet op de pc handgeschreven tekst om in gedrukte teksten. Daarna kunnen deze teksten verder op de computer bewerkt worden met bijvoorbeeld Word. De ontvanger, iets groter dan een bankpas, moet aan de bovenkant van een velletje normaal papier gehecht worden en heeft een intern geheugen om 50 A4 pagina’s notities, gescheven met de speciale pen, op te slaan. Ik test de DigiScribble voor u uit en ben vooral benieuwd of deze nieuwe ‘gadget’ ook met basisschool leerlingen bruikbaar is tijdens bijvoorbeeld schrijfactiviteiten.

snelstart
De DigiScribble pen wordt geleverd met één inktpatroon en twee batterijen. Aanvullende batterijen en vullingen zijn apart te bestellen. Met hulp van de snelstart handleiding zet ik eerst de pen in elkaar en installeer de twee meegeleverde software pakketten: ‘NoteManager’ en ‘MyScript’ op mijn computer. Ik klik de kleine DigiScribble ontvanger aan mijn velletje papier, koppel het apparaat via de meegeleverde USB kabel aan mijn laptop en begin te schrijven.

handgeschreven naar gedrukte tekst
Direct verschijnt mijn handschrift op het beeldscherm van de pc. Iedere beweging van mijn schrijfhand wordt geregistreerd en omgezet in digitaal schrift met hulp van de NoteManager software. Ook schrijfpatronen of tekeningen worden op deze wijze feilloos omgezet naar de computer. Ik ben onder de indruk van de kwaliteit en nauwgezetheid waarmee de DigiScribble registreert en weergeeft op de pc. Met het programma ‘My Script’ kan ik mijn handgeschreven tekst laten converteren naar ‘gedrukte‘ tekst. Dit gaat niet geheel foutloos, maar het resultaat is heel acceptabel, vind ik. 

testen met leerlingen
Ik test met vier leerlingen uit groep 7 het apparaat uit. Enthousiast wordt gereageerd op het feit dat het handschrift direct op het beeldscherm verschijnt. Mijn testleerlingen proberen zo duidelijk mogelijk te schrijven om de omzetting naar ‘gedrukte’ tekst goed te laten slagen. Ze maken er onderling een ware competitiestrijd van. De DigiScribble is ook los van de computer te gebruiken. De leerlingen krijgen van mij de opdracht om tijdens schrijfactiviteiten in de klas de DigiScribble te gebruiken. 

Na een paar dagen gaan we de resultaten op de computer bekijken. De motivatie om mooi en duidelijk te schrijven was hoog. De leerlingen vonden het wel lastig om tijdens het schrijven de ontvanger in dezelfde positie te houden. Een kleine beweging van de DigiScribble gaf direct een ‘kras’ in het digitale handschrift en daardoor bevatte de conversie van handschrift naar tekst meer fouten. De gemaakte tekeningen werden eveneens goed weergegeven op het scherm. De DigiScribble pen wordt ook geleverd met een inktloze ‘stylespen’. Hiermee zijn eenvoudig geheime, niet direct zichtbare, boodschappen en tekeningen te maken en op te slaan. Heel erg spannend om pas later de resultaten op de computer te bekijken. 

conclusie

De DigiScribble is een nieuw apparaat die in het onderwijs zijn waarde nog moet gaan bewijzen. De vier leerlingen waarmee we deze ‘gadget’ uitprobeerden waren in ieder geval enthousiast en gefascineerd door het feit dat hun handschrift op papier ook ‘zomaar’ op de computer verscheen. 

Leerlingen deden echt hun best om zo duidelijk mogelijk te schrijven. Met de DigiScribble zijn ook heel gemakkelijk schrijfpatronen en tekeningen om te zetten naar de pc. Met de meegeleverde ‘stylespen’ kunnen leerlingen ook onzichtbare boodschappen en tekeningen maken. Hier zijn spannende schrijfactiviteiten bij te verzinnen. 

Voordelen van de DigiScribble zijn het kleine formaat, de redelijk hoge opslagcapaciteit van 50 handgeschreven A4 bladen, het feit dat je met echte inkt op papier schrijft en de relatieve acceptabele aanschafprijs. Natuurlijk is het apparaat ook te gebruiken door de leerkracht tijdens het maken van aantekeningen in vergaderingen, oudergesprekken of andere onderwijssituaties. Probeert u deze nieuwe ‘gadget’ eens uit in uw eigen klas en geef dan via redactie@vives.nl uw ervaringen aan ons door.

internet

www.digiscribble.eu

uitgever
KoksGesto
 

prijs

DigiScribble complete set € 95,-
Vijf inktvullingen voor pen € 7,50
Set van tien batterijen € 15,-

systeemeisen
Pentium 2 processor
32 Mb intern geheugen
Windows 2000 / XP / Vista
SVGA beeldschermresolutie 800 x 600
USB poort

bron: Vives april 2008