Digitale Proefwerken is een systeem voor het digitaal samenstellen, plannen, afnemen en nakijken van proefwerken in een beveiligde internetomgeving. Digitale Proefwerken is volledig web-based en centraal gehost. Dat betekent dat er op school zelf niets ge

Digitale Proefwerken is een systeem voor het digitaal samenstellen, plannen, afnemen en nakijken van proefwerken in een beveiligde internetomgeving. Digitale Proefwerken is volledig web-based en centraal gehost. Dat betekent dat er op school zelf niets geïnstalleerd hoeft te worden. Persoonlijk denk ik dat dit de toekomst moet zijn voor alle educatieve software. Zo zal er minder druk op het systeembeheer komen te staan, iets wat in ons ‘onderwijsland’ toch een probleem is.

Digitale Proefwerken maakt gebruik van de elektronische leeromgeving Schoolwise. Schoolwise wordt kosteloos meegeleverd bij Digitale Proefwerken en biedt de mogelijkheid tot het zelf samenstellen van het lesmateriaal. Ook is het mogelijk uw eigen documenten toe te voegen. Met de handige voortgangsrapportages in Schoolwise kunt u de leerlingen bovendien volgen. Voor de duidelijkheid: u kunt Schoolwise gewoon naast uw eigen elo gebruiken.

toetsen maken
Op dit moment is het mogelijk om van de methodes BuiteNLand [aardrijkskunde] en Getal en Ruimte [wiskunde] toetsen samen te stellen. Ik ga proberen een toets te maken over het klimaat. De toets samenstellen gaat eenvoudig. Ik krijg als docent een overzicht van de onderwerpen per hoofdstuk en kan selecteren welke ik aan bod wil laten komen in de toets. De manier van vragen is een klassieke. Er zijn  multiple-choice en invulvragen en er wordt gebruik gemaakt van grafieken, stellingen enzovoorts.

de proefwerken
Digitale Proefwerken biedt standaard 1 of 2 kant-en-klare proefwerken per hoofdstuk, volledig afgestemd op de lesmethode in gebruik. In de proefwerken zijn zowel gesloten als open vragen opgenomen. En wanneer u dat wilt, kunt u uiteraard ook zelf een proefwerk samenstellen uit deze standaardproefwerken. U bepaalt zelf de normering van het proefwerk. Om kennis en vaardigheden zo goed mogelijk te toetsen zijn er 15 verschillende vraagtypen mogelijk in het proefwerk. Een mooie manier om te blijven variëren. Een groot voordeel is dat aan de leerling ook bewegend beeld en filmmateriaal getoond kan worden bij de vragen. Dit sluit perfect aan bij de belevingswereld van de hedendaagse generatie scholieren en biedt een extra mogelijkheid voor het stellen van verschillende soorten vragen.

direct resultaat voor leerlingen
Wanneer uw leerlingen klaar zijn met hun proefwerk levert het systeem voor de docent op zeer eenvoudige en snelle wijze drie verschillende rapportages; u kunt per leerling, per klas en per vraag laten rapporteren. Zo is het mogelijk snel bij te sturen op onderdelen van het vak of individuele leerlingen op specifieke onderdelen extra aandacht geven.

Door gebruik te maken van Digitale Proefwerken zijn leerlingen beter voorbereid op de zogenaamde compex [computer examens], die in de toekomst digitaal worden afgenomen. Digitale Proefwerken is een systeem voor het digitaal samenstellen, plannen, afnemen en nakijken van proefwerken in een beveiligde internetomgeving. Digitale Proefwerken is volledig web-based en centraal gehost. Dat betekent dat er op school zelf niets geïnstalleerd hoeft te worden.

conclusie  
Nooit meer nakijken? Met Digitale Proefwerken komt deze droom wel heel dichtbij. U kunt eenvoudig proefwerken samenstellen, plannen, afnemen en door de computer laten nakijken in een beveiligde internetomgeving, die volledig inpasbaar is in uw eigen schoolomgeving en 100% is afgestemd op de bestaande methoden van EPN en Wolters-Noordhoff. Ook kunt u op deze manier leerlingen ‘veilig’ onafhankelijk van elkaar een toets laten maken. Leren met competenties wordt zo nog flexibeler.  Rest mij te zeggen dat content het magische woord is bij dit soort ontwikkelingen. Zolang er minimale content is, blijven successen achterwege. Maar daar wordt aan gewerkt  EPN vertelde mij dat het maken van digitale proefwerken bij de volgende methoden in de maak is: Muziek op Maat, Bronnen, Chemie Overal, Natuurkunde Overal, Trabitour en Xchange.

internet
http://www.epn.nl/

uitgever

epn

prijs

€ 300 per leerjaar en per methode

inzet

schoolbreed

systeemeisen
windows 2000 of XP
internet Explorer 6.01
schermresolutie 1024×768 of hoger, 16 miljoen kleuren of true-color
geluidskaart
macromedia Flash 7 Plugin
breedband internetverbinding

bron: Vives januari 2007