Easiteach is oorspronkelijk ontwikkeld door RM Company,

Easiteach is oorspronkelijk ontwikkeld door RM Company,  wordt vooral op Engelse scholen gebruikt en heeft al vele prijzen ontvangen. In april 2009 heeft uitgever Boyd Enterprise Company [B.E.C.] de Nederlandse versie op de markt gebracht. Easiteach is een tool om interactieve lessen te maken voor digiborden, touchscreens of draadloze tablets. Het programma is onafhankelijk en op elk digitaal schoolbord te gebruiken. Easiteach is ontworpen voor de leerkracht, de ontwerpers hebben gebruiksvriendelijkheid en overzichtelijkheid hoog in het vaandel staan.

Vijf modules
Easiteach bestaat uit vijf verschillende modules voor het onderwijs:
• Easiteach Starter [basismodule]
• Easiteach Rekenen & Wiskunde
• Easiteach Taal
• Easiteach Techniek & Wetenschap
• Easiteach Geografie
Een online bibliotheek is voor geregistreerde gebruikers gratis toegankelijk. Hier zijn kant-en-klare lessen te downloaden en te gebruiken.

Ik ontvang de Easiteach basismodule en de aanvullende modules op cd-rom. De installatie verloopt goed, alleen vind ik het lastig dat het installatiepad niet zélf aangegeven kan worden. Na registratie van de software heb ik toegang tot de online bibliotheek waar ik allereerst de handleidingen download. De belangrijkste handleidingen zijn beschikbaar in het Nederlands, de rest nog in het Engels. Ik test de software op een groot touchscreen. Mijn screen moet ik tijdens het eerste gebruik van Easiteach kalibreren; dit verloopt eenvoudig en zeer snel.


Er zijn direct veel schermgereedschappen beschikbaar. Zoals ook bij andere digibordsoftware kan ik in Easiteach snel een toetsenbord, rekenmachine of diverse plaatjes vanuit de meegeleverde multimediabibliotheek tevoorschijn toveren. Pennen, kleurtjes, vormen, symbolen, markers en diverse bewerkingsacties zijn allemaal met één of hooguit twee klikken beschikbaar. Ik vind daardoor zeer snel mijn weg in de vele mogelijkheden van het programma.

Ingebouwde spraak
Een heel mooie optie vind ik de ingebouwde spraak. Alle woorden of zinnen binnen het Easiteach-scherm kunnen worden uitgesproken. De stem is van uitstekende kwaliteit. Ik bemerk toevalligerwijs dat mijn spraakherkenningssoftware probleemloos is te gebruiken in Easiteach evenals mijn woordvoorspeller. Heel handig om op deze wijze snel teksten op het bord tevoorschijn te toveren. De zogenaamde ‘Glass-mode’ van het programma biedt de mogelijkheid om een andere applicatie te openen en bijvoorbeeld een ‘snapshot’ te maken en te gebruiken binnen een Easiteach-pagina. Via de ‘spotlight-optie’ kan ik een specifiek deel van het scherm onder de aandacht brengen van de leerlingen.

Rekenen, Taal, Geografie
In de module Rekenen valt mij vooral de prachtige getallenkaart op. Eenvoudig kan ik cijfers van verschillende waarden op het scherm plaatsen en desgewenst met elkaar combineren. Ook kan ik eenvoudig iedere getalwaarde van een eigen kleur voorzien. De bouwkaarten in de module Taal vind ik een prachtige tool. Je kunt hiermee heel snel een eenvoudige woord- of zinsoefening creëren of instructie op maat verzorgen. Ook hier kan ik de verschillende delen tot één woord of zin samen laten smelten. Bij de ingevoerde woorden werkt de voorleesfunctie ook uitstekend. Tenslotte valt me bij de module Geografie de navigatortool op, waarmee ik richtingen visueel kan weergeven. Ik kan een bewegingspatroon, bijvoorbeeld een route over een landkaart, opnemen en op een later tijdstip afspelen.

Aan ieder object, zoals plaatjes, symbolen of teksten, kunnen binnen Easiteach verschillende acties gekoppeld worden. Zo kan een animatiepad, geluid of koppeling naar een andere applicatie gemakkelijk geactiveerd worden. Verschillende pagina’s kunnen aan elkaar verbonden worden. Een les wordt opgeslagen als een zogenaamd Easibook. Het aantal kant-en-klare lessen in de online bibliotheek valt me eerlijk gezegd nog wat tegen. Ik heb er wat uitgeprobeerd en de kwaliteit is wisselend. Wel biedt het lesaanbod in de bibliotheek voldoende inspiratie om zelf lesmateriaal te gaan ontwikkelen. Tenslotte werkt Easiteach samen met de meest gangbare stemkastjes en binnen het programma is ook een softwarematig ‘voting’ beschikbaar.

Conclusie
Easiteach vind ik een mooi en intuïtief vormgegeven programma om op een redelijk eenvoudige wijze instructie- of verwerkingslessen te ontwerpen. Easiteach kan op ieder digitaal schoolbord gebruikt worden. Leerkracht kunnen vrij snel hun weg vinden binnen het programma. De gebruiksvriendelijkheid vind ik een sterk punt.

Ook de ingebouwde voorleessoftware zie ik als een duidelijke meerwaarde ten opzichte van andere pakketten. Iedere tekst die wordt ingetypt kan met een heldere stem worden voorgelezen. Easiteach wordt hierdoor ook voor het speciaal onderwijs een bruikbare tool. Daarnaast werkt een spraakherkenningsprogramma goed samen met Easiteach. Gesproken teksten worden in Easiteach omgezet naar getypte tekst. De kant-en-klare lessen in de online bibliotheek vind ik nog wat magertjes, maar het aanbod zal ongetwijfeld snel toenemen als Easiteach frequenter wordt gebruikt in onderwijsland.

Internet
www.easiteach.nl  
www.rm.com/easiteach
www.interactiekompas.nl

Uitgever
B.E.C.

Prijs
• €116,50,- per module en per licentie
• Prijs schoollicentie op aanvraag
• Software wordt gratis meegeleverd bij het Traceboard, het Teambord en de Eduscreen

Systeemeisen
• Pentium PC 1 GHz
• Windows XP / Vista
• 256 Mb RAM geheugen
• 600 Mb harde schijfruimte
• SVGA beeldschermresolutie 800 x 600
• Digitaal schoolbord

bron: Vives juni 2009