Google biedt naast de mogelijkheid om te zoeken op internet, ook een aantal handige toepassingen. Een van die toepassingen is het maken van een digitale vragenlijst via

Google biedt naast de mogelijkheid om te zoeken op internet, ook een aantal handige toepassingen. Een van die toepassingen is het maken van een digitale vragenlijst via ‘google-formulieren’. Zo’n vragenlijst is handig om in te zetten bij het organiseren van een studiedag waarbij je deelnemers laat inschrijven, het versturen van leerling- of ouderenquêtes, het overhoren van leerlingen of het verzamelen van andere gegevens. Je kunt met Google Formulieren verschillende vraagtypes selecteren en ook afbeeldingen en video toevoegen. Het enige wat je daarvoor nodig hebt, is een Google-account.

1.Google-account aanmaken


Ga naar google.nl en klik rechtsboven op ‘inloggen’.


Je kunt een account aanmaken door op ‘account aanmaken’ te klikken. Vul de gevraagde informatie in.

2.Vragenlijst aanmaken

Vanuit de homepage van google [google.nl], klik je rechtsboven op het blokjes-icoon. Je krijgt dan alle google-toepassingen in beeld. Kies voor ‘Google Drive’ en log in [misschien ben je al ingelogd, dan kom je direct in Google Drive].


Google Drive is eigenlijk een harde schijf, maar dan online. Je kunt er verschillende soorten documenten aanmaken. In deze workshop kiezen we voor Google Formulieren. Klik op ‘maken’ en daarna op ‘formulieren’.

Vul de titel van de vragenlijst in en kies eventueel een thema. Het thema bepaalt hoe je vragenlijst eruit komt te zien. Je kunt er ook voor kiezen om geen opmaak toe te voegen aan de vragenlijst. Klik op ‘ok’.

Je komt nu vanzelf terecht bij de eerste vraag. Vervolgens kun je de vraag invullen en een vraagtype selecteren. Je hebt de keuze uit negen soorten vragen:

 • Tekst: open vraag, kort antwoord
 • Tekst alinea: open vraag, lang antwoord
 • Meerkeuze: één antwoord kiezen uit meerdere opties
 • Selectievakjes: meerdere antwoorden kiezen
 • Kiezen uit een lijst: selectie van één optie uit een vervolgkeuzelijst
 • Schaal: iets plaatsen op een schaal met cijfers [bijvoorbeeld van 1 tot 5]
 • Raster: selectie van een punt op een tweedimensionaal raster
 • Datum: keuze van een datum
 • Tijd: keuze van een tijdstip

Na het aanmaken van een vraag, kun je een volgende vraag toevoegen door via ‘item toevoegen’ het volgende vraagtype te selecteren. Een vragenlijst kan dus uit meerdere soorten vragen bestaan. Per vraag kun je aangeven of de vraag verplicht beantwoord moet worden [vink aan ‘verplichte vraag’].

Je kunt na het aanmaken van een vraag, deze weer bewerken [klik op het potlood-icoontje] of verwijderen [klik op prullenbak-icoontje]. Ook kun je een kopie van de vraag maken via het dubbele blad-icoontje. De volgorde van de vragen kun je bepalen door de vragen te slepen. Een kader geeft aan waar de vraag terecht komt bij het loslaten van de muisknop.

3.Vragenlijst versturen

Wanneer de vragenlijst af is, kun je hem via e-mail verzenden aan respondenten of delen via sociale media. Klik daarvoor onder aan de vragenlijst of in de rechterbovenhoek op de knop ‘Formulier verzenden’. Je kunt een link naar jouw vragenlijst delen [link wordt gegeven onder de kop ‘link om te delen’] of je kunt namen, e-mailadressen en groepen toevoegen in het veld ‘Formulier verzenden via e-mail’. Klik daarna op de knop ‘Gereed’. De mensen die je hebt toegevoegd, ontvangen een e-mail met een link naar jouw vragenlijst.

4.Reacties bekijken
Je hebt drie mogelijkheden voor het bekijken van de antwoorden op je vragenlijst:

Overzicht van reacties

Klik in de bovenbalk op het menu ‘Reacties’ en vervolgens op ‘Overzicht van reacties’. Je ziet dan snel hoeveel gebruikers de vragenlijst hebben ingevuld en wat hun reacties zijn.

Extra interessant hierbij is dat de reacties ook direct visueel verwerkt zijn in pie-charts, bar-charts en grafieken!

Afzonderlijke spreadsheet

Klik in de werkbalk op ‘bestemming voor reacties kiezen’. Je krijgt dan het afgebeelde scherm. Je kunt vervolgens de gewenste naam van de spreadsheet invullen. De spreadsheet kun je openen wanneer je in Google Drive bent. Door de reacties in een aparte spreadsheet te laten plaatsen, kun je ze gemakkelijker bewerken. Klik op ‘formulier’ in de bovenbalk en vervolgens op ‘reacties weergeven’ om ook de grafische weergave van de antwoorden te zien.

Gedownload CSV-bestand
Als je de vragenlijst hebt gesloten [je wilt geen reacties meer ontvangen], kun je de reacties downloaden als CSV-bestand via de button ‘bestand’ en vervolgens ‘downloaden als’.

5.Extra mogelijkheden
Ten slotte een paar nog niet genoemde mogelijkheden:

 • Je kunt andere mensen laten meewerken aan het tot stand brengen van de vragenlijst. Klik daarvoor op ‘bestand’ en vervolgens op ‘bijdragers toevoegen’.
 • Je kunt bij de vragen ‘tekst’, ‘tekst alinea’ en ‘selectievakjes’ een bepaalde gegevensvalidatie meegeven. Hiermee zorg je er bijvoorbeeld voor dat wanneer je om een e-mailadres vraagt, er gecheckt wordt of iemand een ‘@’ invult. Om dit in te stellen klik je op ‘gegevensvalidatie’ onderaan het vak waarin je de vraag aanmaakt.
 • Via ‘invoegen’ in de bovenbalk kun je video of afbeeldingen toevoegen aan je vragenlijst.
 • Als je een lange vragenlijst hebt gemaakt, kun je pagina-einden toevoegen. Selecteer ‘Pagina-einde’ in het menu ‘Invoegen’. Op die manier wordt het geen eindeloze lijst met vragen, maar worden de vragen verdeeld over pagina’s.