Veel computers werken tegenwoordig met Windows Vista. Dat betekent vernieuwde programma

Veel computers werken tegenwoordig met Windows Vista. Dat betekent vernieuwde programma’s waar je aan moet wennen, bijvoorbeeld Internet Explorer 7. Deze maand in tips&trucs een paar handige weetjes over het gebruik van deze webbrowser.

Startpagina
Als je Internet Explorer opstart, kom je altijd eerst op de startpagina. Je kunt instellen welke website dit is. Ook kun je kiezen voor een blanco startpagina.

Ga naar Extra > Internetopties. Op het tabblad Algemeen kun je in kader onder startpagina je favoriete website invullen. Wil je een lege startpagina, dan klik je op de knop Blanco Startpagina [direct onder het kader].

Tabbladen

Een belangrijke vernieuwing in Internet Explorer 7 zijn de tabbladen. Je hoeft nu niet meer elke keer een nieuw venster te openen, maar je kunt alles in hetzelfde venster bekijken. Dit gaat erg gemakkelijk:

Bij het opstarten opent de eerste pagina al in een tabblad. Hiernaast zie je een klein vierkantje. Als je er met de muis overheen gaat, verschijnt de tekst Nieuw tabblad met daarbij ook meteen de sneltoets Ctrl T. Je opent dus een nieuw tabblad door het vierkantje aan te klikken, of door de sneltoets te gebruiken. Ook kun je in het menu voor een nieuw tabblad kiezen.

Menubalk
In de nieuwe indeling is de bekende menubalk met de menuopties [Bestand, Bewerken, Beeld, Favorieten, Extra en Help] van het scherm verdwenen. De menuopties zijn echter zo weer op het scherm te toveren:

Druk een keer op de Alt-toets en de vertrouwde menubalk wordt weer zichtbaar. Door nog een keer op de Alt-toets te klikken, verdwijnt de menubalk weer van het scherm.

Favorieten

Als je een website heel vaak bekijkt, of als je een website hebt gevonden die je wilt bewaren, kun je hem toevoegen aan je favorieten. Dit gaat heel gemakkelijk. In het venster waarin je de website open hebt staan, ga je in het menu naar Favorieten en kies je voor Aan favorieten toevoegen.

Heb je al veel sites op deze manier opgeslagen, dan is het handig om ze te sorteren. Je kunt namelijk mappen maken en daar al je favoriete sites in onderbrengen. Dit doe je door in het menu Favorieten te kiezen voor Favorieten indelen. In het menu dat opent, kies je voor Nieuwe map. Geef de map een logische naam, bijvoorbeeld Aardrijkskunde. Nu kun je er alle sites die in de map Aardrijkskunde horen naar verplaatsen.

Je kunt de websites die in een map staan allemaal in één keer openen. Klik met de muis op de gele ster die links naast de tabbladen staat. Er opent een menu met al je favoriete sites. Als je op een map gaat staan die je openen wilt, verschijnt er een blauw pijltje. Klik die aan, en alle sites uit die map openen naast elkaar in tabbladen.

In één keer naar boven of beneden
Sommige internetpagina’s zijn erg lang. Als je naar beneden scrollt, is er in veel gevallen na ieder onderwerp een linkje waarmee je weer terug kunt komen bij het begin van de pagina. Soms is dit niet het geval, dan kun je heel makkelijk weer bovenaan de pagina komen. Klik op de knop Home op je toetsenbord. Wil je juist helemaal naar onderen, klik dan op End.

Geschiedenis verwijderen

Als je op internet surft, wordt er diverse informatie opgeslagen door Internet Explorer. Dit wordt de browsegeschiedenis genoemd en die bestaat uit meerdere onderdelen: de surfgeschiedenis, cookies, tijdelijke internetbestanden, wachtwoorden en data van ingevulde formulieren. Om je computer op te schonen, of voor je eigen privacy, kun je af en toe je browsegeschiedenis verwijderen:

Klik in het menu rechtsboven op Extra > Internetopties. Klik op het tabblad Algemeen onder Browsegeschiedenis op de knop Verwijderen. Er opent dan een klein venster met een overzicht van de verschillende onderdelen. Je kunt de geschiedenis per onderdeel verwijderen, en ook alles in één keer. Lees eerst even wat je precies gaat verwijderen en of je dat ook echt wilt.

Surfgeschiedenis langer bewaren
In plaats van de surfgeschiedenis te verwijderen, kun je er ook voor kiezen om deze langer te bewaren. In Internet Explorer 7 wordt de geschiedenis met bezochte websites standaard een aantal dagen bewaard. Je kunt dit aantal zelf aanpassen:

Klik rechtsboven op Extra > Internetopties. Klik op het tabblad Algemeen onder Browsegeschiedenis op de knop Instellingen. Een nieuw venster opent, waarin onderaan Geschiedenis staat met het aantal dagen dat de geschiedenis wordt bewaard. Selecteer het getal en typ de gewenste hoeveelheid dagen in. Druk dan op OK en nogmaals op OK om de vensters te sluiten.

bron: Vives mei 2009