Met Pinterest kun je visuele bladwijzers maken met zogenaamde

Met Pinterest kun je visuele bladwijzers maken met zogenaamde ‘pins’. Dit zijn afbeeldingen die doorverwijzen naar de oorspronkelijke webpagina. Overzichtelijk gerangschikt op het thema dat je er zelf aan geeft. Geen inspiratie? Zoek op de borden met pins van andere mensen. Er bestaan borden rond elk denkbaar thema, van kerstrecepten en interieurtips tot activerende werkvormen en mentorlessuggesties.

 

Stap 1 Account aanmaken
Ga naar www.pinterest.com. Maak een account aan bij Pinterest of log in via facebook. Je ontvangt een e-mail om je account te bevestigen. Via het ‘wieltje’ naast je accountnaam in de bovenbalk, kun je de instellingen aanpassen. Zo kun je ook de taal waarin Pinterest wordt gepresenteerd naar het Nederlands omzetten. In deze uitleg gaan we uit van de Nederlandse versie.

Stap 2 Bord aanmaken
Wanneer je op je accountnaam klikt, kom je op een pagina met een overzicht van al je borden. Een nieuw bord maak je aan door op ‘maak een bord’ te klikken. Er opent dan een venster waarin je informatie over het bord moet geven. ‘Naam’, ‘Beschrijving’ en ‘Categorie’ spreken voor zich. ‘Kaart’ is bedoeld voor borden waarbij het zinvol is om locaties toe te wijzen. Je pins krijgen dan een locatie toegewezen en komen op een kaart terecht. Interessant als je bijvoorbeeld een stedentrip organiseert of alle onderwijsbijeenkomsten In Nederland inzichtelijk wilt maken. Bij ‘Verborgen’ kun je aangeven of het bord voor iedereen zichtbaar moet zijn of juist niet. Dit kun je op elk moment weer aanpassen.
Tenslotte heb je bij ‘Bijdragers’ de mogelijkheid om andere mensen uit te nodigen voor jouw bord. Zij kunnen dan ook pins toevoegen. Handig voor samenwerkopdrachten!

Stap 3 Pins op bord plaatsen
Nu je een bord hebt aangemaakt, kun je er pins op toevoegen. Dit kan op twee manieren. Bij de eerste manier ga je via de zoekfunctie van Pinterest op zoek naar pins die door anderen zijn gevonden. Je tikt in het zoekvenster een zoekterm in en als je een interessante pin hebt gevonden, klik je op ‘pin it’ en geef je aan op welk bord je het wil pinnen. Een andere manier is door te klikken op ‘pin toevoegen’ en dan krijg je de mogelijkheid om een foto op je computer te selecteren of een webadres in te vullen.

Stap 4 Browserknop installeren
Een handige manier om met één druk op de knop een pin op een bord te plaatsen, is via de Pinterest browserknop. Als je begint met Pinterest, krijg je vanzelf de vraag of je deze browserknop wilt installeren (gemist? Klik dan op het + teken recht onderin). Eenmaal geïnstalleerd, verschijnt er bovenin je browser een pin-icoontjes. Als je vervolgens aan het surfen bent en je gaat met je muis over een afbeelding, dan verschijnt het pin-icoontje. Door erop te klikken, kun je aangeven op welk bord je de afbeelding (en bijbehorende link) wilt plaatsen.