JClic [of JavaClic] is een programma voor het maken en spelen van 16 verschillende oefeningen zoals: associatieoefeningen, puzzels , memoryspelen, meerkeuzevragen, kruiswoordraadsels, tekstoefeningen en rekenoefeningen. JClic is in Java geprogrammeerd en de gegevens van de oefeningen worden in XML bewaard zodat het programma op ieder platform te gebruiken is. Kennis van Java of XML is niet nodig om oefeningen aan te maken. JClic bestaat op dit moment uit 3 toepassingen:

1.

JClic [of JavaClic] is een programma voor het maken en spelen van 16 verschillende oefeningen zoals: associatieoefeningen, puzzels , memoryspelen, meerkeuzevragen, kruiswoordraadsels, tekstoefeningen en rekenoefeningen. JClic is in Java geprogrammeerd en de gegevens van de oefeningen worden in XML bewaard zodat het programma op ieder platform te gebruiken is. Kennis van Java of XML is niet nodig om oefeningen aan te maken. JClic bestaat op dit moment uit 3 toepassingen:

1. JClic Applet die het mogelijk maakt om de oefeningen in een webpagina op te nemen.
2. JClic Player waarmee de oefeningen op de locale computer kunnen worden uitgevoerd zonder internetverbinding.
3. JClic Author om oefeningen te maken of aan te passen en deze te publiceren.

open source programma
De oefeningen of activiteiten worden meestal niet apart aangeboden, maar verzameld in een project. Ze kunnen worden opgebouwd uit diverse multimediacomponenten [tekst, afbeelding, animatie, video en geluid]. JClic is een zogenaamd ‘Open Source’-project en wordt steeds verder ontwikkeld. Op dit moment wordt het onderdeel JClic Reports geprogrammeerd waarmee de resultaten van de oefeningen kunnen worden vastgelegd. Het Ministerie van Onderwijs van Catalonië brengt de software uit onder General Public License [GPL], wat betekent dat iedereen de software gratis mag gebruiken, verspreiden en zelfs aanpassen onder voorwaarden. JClic is de nieuwe versie van het programma Clic, dat reeds in 1992 van start ging. De oefeningen uit de oude versie kunnen overgenomen worden in de nieuwe versie.

instructies

Op internet is veel informatie over JClic te vinden. Vooral onze zuiderburen zijn actief in het maken en toepassen van JClic oefeningen. Op de Belgische onderwijswebsite www.klassement.be levert de zoekterm ‘JClic’ vele hints en verwijzingen op. Ook is veel instructiemateriaal online beschikbaar. Ik installeer de programma’s JClic Player en de JClic Author. Java was reeds geïnstalleerd op mijn computer. JClic genereert overigens automatisch een melding als Java niet gevonden wordt op de PC. Ik maak dankbaar gebruik van de handleiding ‘Aan de slag met JClic’ van Gino Vanherweghe van het REN te Vlaanderen. Hierin staat stap-voor-stap beschreven hoe je enkele basale JClic oefeningen kunt maken.

tabbladen invullen

Ik start JClic Author en kies voor ‘new project’. De werkomgeving van JClic is Engelstalig, een Nederlandse versie is [nog] niet beschikbaar. Ik noem mijn project ‘pcpuzzel’ en automatisch wordt een map aangemaakt met dezelfde naam. Ik krijg vervolgens het eerste tabblad ‘project’ te zien waar ik nog andere gegevens in kan vullen zoals een omschrijving, de naam van de maker en trefwoorden.
In de mediabibliotheek verzamel ik al het materiaal voor mijn project, zoals afbeeldingen, geluiden en video’s. Ik voeg enkele foto’s van computeronderdelen en mp3’tjes met vooraf ingesproken geluiden toe. JClic bevat helaas geen ingebouwde voicerecorder, dus opnames moeten vooraf gemaakt worden door een ander programma [bijvoorbeeld het freeware programma ‘Audacity’]. Lastig is wel dat ik ieder bestandje apart moet bevestigen om toe te kunnen voegen aan de mediabibliotheek.

Via het tweede tabblad kan ik mijn eerste activiteit gaan toevoegen en inrichten. Ik kies voor de meest eenvoudige oefenvorm: de puzzel. Snel kan ik van een grote afbeelding verschillende puzzeloefeningen maken. Dit gaat zeer gemakkelijk. Iets lastiger is het maken van memory-oefeningen. Ik kan memory’s maken van gelijke of ongelijke paren en ook van delen van een afbeelding. Het is even zoeken hoe dit precies werkt. Iedere afbeelding moet ik per memory-kaartje apart toevoegen. Op deze manier is het een tijdrovende klus. Jammer dat er binnen JClic niet een verzameling afbeeldingen kan worden geselecteerd, waar het programma automatisch een oefenspel van maakt. Bij ieder onderdeel zijn ook geluidsfragmenten te plaatsen, mits in de mediabibliotheek aanwezig.

associatieoefeningen
Simpele en complexe associatieoefeningen kunnen eveneens gemaakt worden met JClic Author. Deze oefeningen zijn het best te vergelijken met lottospelen. Bij het invoeren van de onderdelen uit de mediabibliotheek moeten de bij elkaar passende delen ook op dezelfde plaats in het rooster staan. Wat linksboven in rooster A staat wordt geassocieerd met wat linksboven in rooster B staat. Bij het starten van de oefening worden de elementen van rooster B gehusseld. Ik maak de oefenvorm ‘identify cells’ aan. Eén of meerdere cellen die vooraf op het tabblad ‘relationship’ geselecteerd zijn, moeten hier aangeklikt worden. Zowel de informatie als de inhoud van deze oefenvorm kunnen uit tekst, afbeeldingen, geluid animaties of combinaties ervan bestaan. Als het antwoord correct is, verdwijnt de inhoud van de cel. Ik plaats een foto van een boek in het rooster en vervolgens voer ik vier maal het woord ‘boek’ en enkele alternatieve woorden in. De leerling moet op de juiste woorden klikken.

tekstoefeningen
Binnen JClic Author kunnen ook vele tekstoefeningen gemaakt worden. Ik vind dit nog een lastige klus en vraag me af of voor het creëren van deze oefeningen niet een makkelijker alternatief voor handen is. Vanuit JClic Author is iedere oefening ‘speelbaar’, het uiteindelijk effect voor de leerling is dus direct uit te proberen. Het spelen van de activiteiten verloopt via een eenvoudig bedieningspaneel. Alle oefeningen die binnen één project gemaakt zijn, kunnen tenslotte zeer eenvoudig in een bepaalde volgorde geplaatst en gepubliceerd worden.

conclusie

Met het gratis programma JClic bent u in staat een rijke variatie digitale oefeningen voor uw leerlingen te maken. JClic geeft u de mogelijkheid om multimediacomponenten toe te voegen aan uw oefenmateriaal. Op dit vlak is JClic een sterke verbetering ten opzichte van de eerdere Clic versie. Het is even wennen om de vele mogelijkheden en de complexiteit van het onderdeel JClic Author in de vingers te krijgen. Een stap-voor-stap handleiding om het programma goed te leren kennen is hier een must. Gelukkig is er op internet veel materiaal beschikbaar. Nadeel van het programma vind ik dat het maken van oefeningen een behoorlijk tijdrovende klus is. Dit wordt vooral veroorzaakt door de opzet van de Author waarbinnen ieder multimediacomponent per oefenonderdeel moet worden toegevoegd. Dit had naar mijn mening slimmer geprogrammeerd kunnen worden. Maar als u voldoende tijd vrijmaakt en u zich richt op het maken van eenvoudige basisoefeningen zonder teveel franje en opties, kunt u met JClic uw lessen passend verrijken. Zoekt u eens op internet naar JClic. Een aantal Belgische scholen hebben vele JClic- oefeningen als ‘applet’ geïntegreerd op hun site. Het levert u ongetwijfeld inspiratie op voor nieuw te maken oefeningen!

internet

www.klassement.be
www.bloggen.be/jclic
http://clic.xtec.net/en/index.htm
http://ict.kathotielt.be/jclic/

uitgever
Ministerie van Onderwijs Catalonië

prijs

Gratis onder de GNU General Public License [GPL]

systeemeisen
Minimaal Pentium 300MHz 
Mac, Linux, Windows
64 Mb werkgeheugen [RAM]
50 Mb harddisk ruimte
SVGA grafische kaart 800 x 600
Geluidskaart
Boxen / koptelefoon
Minimaal Java versie 1.3

bron: Vives juni 2008