Sanne Ramakers is bekend van JufSanne.com, jarenlang leerkracht basisonderwijs en werkzaam als educatief auteur voor o.a. Blink uitgevers (groove.me & Bobo), Malmberg (Kleuterplein en Wegwijs) en de Ntr (Sinterklaasjournaal en Koekeloere). Ze richt zich nu volledig op het project Kleuteruniversiteit en brengt, samen met haar team, inspiratie aan leerkrachten.

Sanne Ramakers is bekend van JufSanne.com, jarenlang leerkracht basisonderwijs en werkzaam als educatief auteur voor o.a. Blink uitgevers (groove.me & Bobo), Malmberg (Kleuterplein en Wegwijs) en de Ntr (Sinterklaasjournaal en Koekeloere). Ze richt zich nu volledig op het project Kleuteruniversiteit en brengt, samen met haar team, inspiratie aan leerkrachten.

Inspiratie past bij mij, ik heb altijd veel ideeën en deel die graag met collega’s. Zo ben ik 13 jaar geleden JufSanne.com begonnen, een website met lesideeën voor kleuterleerkrachten. Er bleek een grote behoefte aan de lessuggesties en materialen die ik op deze site aanbied. Soms ben ik nog best verbaasd over het succes, maar ook ontzettend trots dat dit initiatief zoveel mensen heeft kunnen helpen.

Er zijn inmiddels meer websites en blogs ontstaan met lessuggesties voor leerkrachten. Iedere juf of meester heeft zo een eigen ‘eiland’, waar met liefde voor het vak ideeën worden gedeeld, ieder met een eigen invalshoek en specialisatie.

We zijn een ‘virtueel verbond’ en dat willen we ook uitstralen naar andere leerkrachten, je staat er niet alleen voor!

Hiermee groeide bij mij het idee om samen te gaan werken, en één platform te creëren waar al die internetcollega’s samen zouden komen. Dus het bundelen van krachten en kennis uit de praktijk, vóór de praktijk. Ik wilde dat concept echter krachtiger maken, het moest iets unieks brengen. Mijn eigen passie is boeken, ik ben vele malen getuige geweest van hoe verhalen en illustraties  leermomenten kunnen creëren bij kinderen. Ik wilde dus iets gaan doen met boeken, maar wat, en hoe? Met JufSanne.com heb ik de afgelopen jaren  relaties op kunnen bouwen met uitgeverijen, en besloot ook hen te benaderen voor een samenwerking.

Het resultaat is Kleuteruniversiteit. Een digitale uitgeverij van lesmaterialen, vóór leerkrachten, dóór leerkrachten. Via de webwinkel op kleuteruniversiteit.nl bieden we digitale, thematische lesmaterialen aan op basis van kinderboeken. Die materialen variëren van liedjes, spellenpakketten en voorbeeldkaarten tot volledige thematische projecten met uitgewerkte lesideeën waar je weken mee aan de slag kunt in je klas. Je kunt direct van start met het materiaal, er gaat weinig voorbereidend werk aan vooraf, dat is fijn voor leerkrachten die het steeds drukker krijgen. De materialen zijn voorzien van duidelijke doeliconen, gebaseerd op SLO doelen. Het is echt een initiatief van onderaf, en dus niet van grote onderwijsuitgeverijen. Wij weten als ervaringsdeskundigen, die veelal zelf voor de klas staan, als geen ander wat er nodig is in het onderwijs. En dat spreekt gelukkig veel juffen en meesters aan.

Kleuteruniversiteit is geen integrale leermethode, maar een stukje herkenbaarheid en samenhang in de producten is wel belangrijk. Om nieuwe lesmaterialen te maken is een goede samenwerking en communicatie dan ook erg belangrijk. Dat is soms best een uitdaging als de auteurs en uitgeverijen over het hele land verdeeld zijn, en vaak overdag ook nog voor de klas staan. Door slim gebruik van ict middelen zoals Skype gaat het samenwerken wel steeds makkelijker, maar het blijft een belangrijk aandachtspunt om tijd te nemen om elkaar goed te begrijpen. Social media speelt ook een belangrijke rol in het samenwerken: naast het feit dat onze auteurs via hun eigen websites, blogs, Twitter en Facebook veel aandacht schenken aan de producten, vinden we als auteurs van Kleuteruniversiteit elkaar op deze manier ook steeds meer, en onderhouden we goede contacten met elkaar. We zijn een echt ‘virtueel verbond’, en dat willen we ook graag uitstralen naar andere leerkrachten en docenten, je staat er niet alleen voor!

Naast het maken van lesmaterialen organiseert Kleuteruniversiteit ook inspiratiedagen voor kleuterleerkrachten. Tijdens een inspiratiedag volgen bezoekers workshops, gegeven door leerkrachten uit de praktijk en experts op verschillende gebieden. We sluiten de dag altijd af met een lezing van een bekende auteur of illustrator. Onze bedoeling is om de bezoekers praktische tips en inspiratie te geven, die ze de volgende dag direct in de praktijk kunnen gebruiken. En dat werkt, het zijn gezellige dagen waar kleuterleerkrachten andere collega’s ontmoeten en veel van elkaar leren. Je merkt dan ook dat er een groepsgevoel ontstaat: ook hier krijg je het gevoel dat je er niet alleen voor staat. We noemen het dan ook ‘de leukste studiedag van het jaar’, en krijgen enorm leuke reacties.

Bij Kleuteruniversiteit draait het echt om samenwerken en de krachten te bundelen, met respect voor elkaars kwaliteiten. En daar krijg ik zelf ook inspiratie van!