Powerpoint is het meest gebruikte presentatiemiddel ter wereld. Maar helaas wordt het vaak verkeerd gebruikt. Erg saai of zelfs irritant voor het publiek. Jou gaat dat niet gebeuren, zeker niet als je je aan de volgende regels houdt.

Powerpoint is het meest gebruikte presentatiemiddel ter wereld. Maar helaas wordt het vaak verkeerd gebruikt. Erg saai of zelfs irritant voor het publiek. Jou gaat dat niet gebeuren, zeker niet als je je aan de volgende regels houdt.

Houd het simpel
Zet zo min mogelijk woorden op een slide [het liefst niet meer dan zes]. Het is de bedoeling dat de slide je ondersteunt, hij moet niet afleiden. Als een slide te vol is, luisteren je klasgenoten niet meer naar jou. Dan zijn ze alleen nog aan het lezen. Gebruik ook geen afleidende beelden, animaties, kleuren en geluiden. Zeker niet bij de overgang van de ene naar de andere dia: dit is ergernis nummer 1 bij presentaties.

Zorg voor afwisseling

Misschien denk je door voorgaande regel nu wel dat je een hele saaie presentatie moet maken. Dit is niet zo! Je wilt natuurlijk niet dat je lasgenoten in slaap vallen. Je kunt heel goed afwisseling in je presentatie aanbrengen, als je het maar simpel houdt. Gebruik bijvoorbeeld een plaatje dat heel goed past bij wat je aan het vertellen bent. Of gebruik een andere kleur voor een belangrijk gedeelte.

Maak het leesbaar

Leesbaarheid betekent eenheid in lettertype en in lettergrootte. Gebruik een, maximaal twee lettertypes in je presentatie. Wat betreft grootte: onder de 14 punten kunnen je klasgenoten achterin het niet meer lezen. Probeer zo rond de 18 punten te blijven.

Houd pagina’s leeg
De beginpagina kun je het beste leeg laten. Zo voorkom je dat je de openingsslide laat zien, terwijl je nog niet begonnen bent. Als het nodig is, kun je tijdens je presentatie ook een lege pagina invoegen. Bijvoorbeeld als je alle aandacht wilt, tijdens het vertellen van een verhaal. Of tijdens het vragen beantwoorden aan het einde van je presentatie.

Oefen wat je gaat zeggen
Denk eraan dat de powerpoint-slides slechts ter ondersteuning van je spreekbeurt zijn. Je spreekbeurt moet dus goed overkomen, anders heb je aan de mooiste powerpoint-presentatie nog niets. Bereid dus goed voor wat je wilt gaan vertellen. Oefen een keer voor je ouders, of hardop voor de spiegel. Dan zijn de woorden niet meer vreemd voor je. Hiermee voorkom je ook dat je de slides gaat voorlezen.

Controleer of alles werkt

Voor de dag van de presentatie is het erg verstandig om je powerpoint-presentatie te testen in de klas. Doet alles het zoals je het had bedacht? Doe het wel als je klas er niet is, in de pauze bijvoorbeeld, anders zien ze het al.

Tijdens je presentatie

  • Let op de tijd, besteed niet teveel aandacht aan de eerste slides, anders kom je aan het einde in de knoei met de tijd. 
  • Vertel het juiste verhaal bij elke slide. Het is erg verwarrend voor je publiek als je iets vertelt, terwijl er iets anders achter je staat.
  • Kijk naar het publiek, en niet teveel naar het scherm.
  • Laat het licht aan.

uit: vives december 2008
tekst: sanne koens