Zoals je vast wel weet zijn er miljoenen weblogs online. Misschien ben je er zelf ook al eens een gestart. Als je dat nog nooit hebt gedaan of als je met een nieuwe wilt beginnen, kun je deze tips&trucs goed gebruiken. We leggen je in zeven stappen uit hoe je snel en eenvoudig een weblog kunt maken.

Zoals je vast wel weet zijn er miljoenen weblogs online. Misschien ben je er zelf ook al eens een gestart. Als je dat nog nooit hebt gedaan of als je met een nieuwe wilt beginnen, kun je deze tips&trucs goed gebruiken. We leggen je in zeven stappen uit hoe je snel en eenvoudig een weblog kunt maken.

Stap 1 Inhoud van je weblog
Voordat je gaat beginnen met je weblog, is het slim om te bedenken wat je eigenlijk wilt gaan vertellen. Kortom: wat wordt de inhoud van jouw blog? En voor wie is het bedoeld? Je kunt het bijvoorbeeld voor je klasgenoten schrijven, of voor je familie. Je kunt schrijven over wat je dagelijks meemaakt, of over je hobby. Bedenk ook alvast hoe je je weblog wilt noemen.

Stap 2 Blogger.com

Er zijn verschillende websites waar je een weblog kunt starten, wij gaan het doen met Blogger. Ga naar www.blogger.com. Op de startpagina klik je op ‘Maak Je Eigen Blog’ en meld je aan met een Google-account – of maak een gratis account aan via het formulier. Geef een weergavenaam op, die zal straks in alle berichten op je blog verschijnen [bijvoorbeeld ksmit of johan]. Vink aan dat je de servicevoorwaarden aanvaardt en klik op ‘Doorgaan’.

Stap 3 Naam geven
Nu moet je een naam geven aan je blog en de url opgeven. Denk hier goed over na. Het moet meteen duidelijk zijn waar je weblog over gaat. De naam die je kiest mag wat langer zijn, maar houd de url lekker kort, want die moeten je bezoekers straks intikken. Klik op ‘Doorgaan’ en Blogger controleert of de gevraagde url nog vrij is [als dit niet zo is, dan moet je een andere url bedenken]. In het volgende scherm zie je verschillende sjablonen waar je uit kunt kiezen. Selecteer er één, klik op ‘Doorgaan’ en klik daarna op ‘Starten met bloggen’ om je eerste bericht te maken.

Stap 4 Berichten plaatsen
Je komt nu op een pagina waar je berichten mee kunt maken. Je kunt woorden in het vak tikken en verschillende tekstkenmerken kiezen [bijvoorbeeld vet of cursief] met de knoppen bovenin het venster. Geef je bericht een titel [‘Welkom’ is voor je eerste bericht geen gek idee] en schrijf een kort bericht om uit te leggen waar je blog zal over zal gaan. Als alles naar wens is, klik je onderin op de knop ‘Bericht Publiceren’, en je bericht is klaar. Je krijgt een bevestiging te zien en kunt het blog bekijken in een nieuw venster.

Stap 5 Basis-instellingen
Nu gaan we wat instellingen wijzigen. Het Blogger-scherm heeft drie tabbladen bovenin. Klik op het middelste tabblad: ‘Instellingen’. In de rubriek ‘Basis’ kun je een korte omschrijving van je blog opnemen. Je kunt hier ook bepalen of je blog in de overzichten moet verschijnen, zodat anderen het makkelijk kunnen vinden. Neem de overige opties op je gemak door, want daarmee bepaal je bijvoorbeeld of mensen commentaar kunnen geven en je kunt een e-mailadres aanmaken waarmee je berichten naar je blog kunt sturen. Kijk ook even naar het tabblad ‘Reacties’, waar je aan kunt geven of en hoe lezers reactie kunnen geven, en naar het tabblad ‘Rechten’. Hier kun je aangeven wie jouw blog allemaal mogen zien.

Stap 6 Afbeelding plaatsen

Je gaat een nieuw bericht aanmaken met een toegevoegde afbeelding. Je kunt het bericht bijvoorbeeld ‘Even voorstellen’ noemen en een foto van jezelf plaatsen. Klik op het tabblad ‘Berichten Verzenden’ en dan op het landschapssymbooltje boven in het berichtvenster. In het venster dat opent, klik je op ‘Bladeren’ om te zoeken naar de afbeelding op je computer. Hier kun je ook aangeven waar de tekst moet verschijnen ten opzichte van de afbeelding. Vink aan dat je de voorwaarden accepteert en klik op ‘Afbeelding Uploaden’. Je krijgt een bevestiging nadat de afbeelding is overgekomen. Klik op ‘Gereed’. De afbeelding staat nu in je bericht. Als je wilt, kun je er wat bij schrijven.

Stap 7 Publiceren
Klik zodra je bericht klaar is op ‘Bericht Publiceren’ en dan op de link om je blog in een nieuw venster te bekijken. Je ziet het nieuwe bericht bovenaan verschijnen, met een inhoudsopgave rechts. Met een klik op het potlood kan een bezoeker commentaar toevoegen. Als jij op het potlood klikt, kom je in het scherm waar je je bericht kunt bewerken. Om nog meer berichten toe te voegen, ga je naar je blogpagina en klik je op de optie ‘Nieuw Bericht’. Deze optie verschijnt boven in beeld zodra je je hebt aangemeld bij Blogger.

Het is zover: je hebt je eigen weblog!

Let op!

Houd je privacy in de gaten:
•Zet geen persoonlijke gegevens in je weblog [naam, adres, woonplaats, telefoonnummer].
•Denk goed na over de foto’s die je plaatst. Zijn ze geschikt voor internet?
•Zet geen foto’s in je weblog die schadelijk voor jezelf of voor anderen kunnen zijn.

bron: Vives april