Computers worden steeds intensiever gebruikt zowel op school als thuis. Veel en vaak computeren kan voor leerlingen vanaf 8 jaar

Computers worden steeds intensiever gebruikt zowel op school als thuis. Veel en vaak computeren kan voor leerlingen vanaf 8 jaar – op korte of langere termijn – leiden tot gezondheidsklachten, zoals pijn in de armen, handen, nek en/of schouders, hoofdpijn en oogklachten. De klachten kunnen in de meeste gevallen worden voorkomen door kinderen te leren hoe ze een computer goed en gezond gebruiken én hen te voorzien van ergonomisch ingerichte werkplekken.

Uitgever Muiswijs! speelt hierop in met het lanceren van de website www.muiswijs.nl en met het uitgeven van de leskist MuisKit! Deze leskist is niet alleen voor de leerlingen, maar ook voor hun ouders, leerkrachten en voor de ict-coördinator bedoeld en bevat materiaal voor de groepen 5 tot en met 8 van de basisschool. De MuisKit! geeft ook een stappenplan en diverse handreikingen voor het opstellen van schoolbeleid op het gebied van Gezond Computeren.

gekke-muizen-ziekte
We ontvangen de leskist in een Japans ogende doos. Een opvallende vormgeving, maar bij het openen van het pakket wordt ons de bedoeling hiervan duidelijk. De online handleiding lezend blijkt dat in Japan de ‘gekke-muizen-ziekte’ is uitgebroken. Op het Japanse nieuws is dit bericht vertoond. Op www.muiswijs.nl is deze ‘Japanse nieuwsuitzending’ te bekijken. Het enige recept om de gekke-muizen-ziekte te voorkomen is het regelmatig verleggen van je muis van je rechter naar je linker hand: kortom leren tweehandig te muizen. De Japanse website is door MuisWijs ‘vertaald’ naar het Nederlands en voorzien van een brok aanvullende informatie hoe je gezond kunt computeren.

leskaarten

De MuisKit! bevat verschillende onderdelen. De kern van het pakket zijn de tien leskaarten. Met behulp van informatie op de leskaarten wordt aan de leerling uitgelegd hoe spieren en gewrichten werken en waarom ze moe kunnen worden. Op iedere leskaart staat een aantrekkelijke doe opdracht die leerlingen in kleine groepjes kunnen uitvoeren. Zo zijn er opdrachten waar leerlingen met papier en touw een arm met spieren in elkaar zetten, moeten ze hun eigen computerplek checken [zie tekstkader] en kunnen ze via de spelletjes op www.muiswijs.nl oefenen om tweehandig te leren muizen.

spierspanningmeter
De opdracht waarbij de spierspanningsmeter gebruikt mag worden vinden wij het aantrekkelijkst. Deze professionele meter wordt in het MuisKit! pakket meegeleverd. Het gebruik hiervan is zeer eenvoudig, maar daarom niet minder opzienbarend. De spierspanningsmeter maakt bijvoorbeeld glashelder aanschouwelijk dat als je regelmatig je hand van de muis afhaalt het de spierspanning in je onderarm aanzienlijk verlaagt. De MuisKit! bevat ook een ergonometer; een heel handig meetlint om computerplekken op eenvoudige wijze te meten en optimaal in te richten. Leerlingen vanaf groep 6 zouden met dit meetlint prima verschillende werkplekken in school kunnen ‘doormeten’. Een aardige opdracht voor de rekenles.

website

Op de website zijn vijf verschillende spelletjes te vinden om het tweehandig muizen in te trainen. Eerlijk gezegd vinden we dit het minst interessante onderdeel van de MuisKit!. De spelletjes zijn voor leerlingen vanaf groep 5 weinig aantrekkelijk. Onze testleerlingen hadden er snel genoeg van en surften vrolijk naar andere spelletjes site met veel aantrekkelijker materiaal. MuisWijs! doet er goed aan om bij dit onderdeel alleen te verwijzen en door te linken naar reeds beschikbare muizende spelen op internet om het gebruik van de niet-muishand en het tweehandig muizen bij kinderen in te trainen.

conclusie
De MuisKit! bevat een aantal praktische hulpmiddelen, zoals leskaarten, spierspanningsmeter en ergonometer, die door de leerkrachten in de klas kunnen worden ingezet om gezond computergebruik bij de leerlingen vanaf 8 jaar te stimuleren. Op de website is veel aanvullende info te vinden welke ook prima gebruikt kan worden om schoolbeleid op te stellen op dit gebied. Bij het juist educatief gebruik van de MuisKit! wordt ‘n zekere bewustwording, zowel bij leerlingen als leerkrachten, bijgebracht hoe gezond computeren er in de dagelijkse praktijk uit kan zien. Vooral de bijgeleverde spierspanningsmeter was voor ons een ‘eye opener’.

Het oefenen in het tweehandig muizen door de spelletjes op de website www.muiswijs.nl vinden we wat minder geslaagd. De spelletjes zijn nogal saai voor het verwende gamende kind en er zijn inmiddels vele aantrekkelijk websites online te vinden met kwalitatief betere games, zoals bijvoorbeeld www.spele.nl. Laat kinderen met hun niet-muizende hand deze spelletjes spelen. Muiswijs heeft met het uitbrengen van deze MuisKit! In ieder geval de mogelijkheid gecreëerd om het gezond computeren op een praktische wijze voor zowel leerlingen als personeel op de schoolagenda te zetten. Een niet onbelangrijk onderwerp in onze steeds digitaler ingerichte wereld. Dit verdient alle lof ! Vergeet u niet de ouders bij MuisWijs! te betrekken; thuis brengt het kind ongetwijfeld meer uurtjes achter de pc door dan op school! Zo worden we allemaal, zowel thuis als op school muizend wijzer!

uitgever
www.muiswijs.nl
www.apsitdiensten.nl

prijs

gebruik website www.muiswijs.nl gratis
MuisKit! te bestellen via APS-IT diensten € 327,50 incl. BTW

systeemeisen
minimaal Pentium 100 processor 
Windows ’98 of hoger 
16 Mb werkgeheugen (RAM)
internetverbinding Explorer of Firefox
SVGA grafische kaart 640×480 
geluidskaart
boxen of koptelefoon

bron: Vives april 2007