Muziekdoos is een pakket van 6 programma

Muziekdoos is een pakket van 6 programma’s die gebruikt kunnen worden in de lessen muzikale vorming . Door het werken met de programma’s maken kinderen spelenderwijs kennis met verschillende muzikale concepten zoals het maken van een simpele reeks opeenvolgende geluiden tot het componeren van korte muziekstukken. Met het programma worden enkele instructie video’s meegeleverd waarin de werking van het programma wordt gedemonstreerd. Muziekdoos is oorspronkelijk een product van de uitgever ‘2Simple Software’ en werd op de BETT 2008 in Londen voor het eerst gepresenteerd. Deze Engelse uitgever heeft inmiddels vele educatieve programma’s gemaakt die opvallen door het eenvoudig, kindvriendelijk gebruiksgemak. Uitgever OWG heeft inmiddels twee programma’s vertaald, Muziekdoos en Letterbak , en geeft deze samen met nog vier 2Simple pakketten in Nederland uit.

instructie
Ik ontvang van de OWG nog de Engelse versie van de Muziekdoos. De handleiding ontvang ik wel in het Nederlands. OWG belooft me dat eind april 2008 de Nederlandse versie van Muziekdoos leverbaar is. De installatie van het pakket verloopt goed. Ieder programmaatje is los of vanuit een menu te starten. De instructiefilms zijn duidelijk van opzet , maar echt nodig zijn ze niet aangezien de structuur en navigatie van de programma’s duidelijk ogen.

ontdekken

Bij het spel Ontdekken worden zes verschillende muziekinstrumenten gepresenteerd. Klikken op de afbeelding laat het instrument spelen. Eenvoudig is een kort muziekstuk samen te stellen door op de opname knop te klikken. Gekozen kan worden uit een zestal instrument verzamelingen.

muziek opnemen en afspelen
Het onderdeel Melodie gaat een stapje verder. Kinderen kunnen met een eenvoudig keyboard 12 verschillende muziekinstrumenten laten horen. Ook hier kunnen muziekstukken opgenomen en opgeslagen worden. Het keyboard is zowel met de muis als ook met het toetsenbord te bespelen. De toonhoogte van de noten wordt met stippen gevisualiseerd voor de leerling. Zo wordt spelenderwijs kennisgemaakt met een eerste muzieknotatie.

experimenteren met instrumenten en muziek
Muziekdoos bevat ook een uitgebreid synthesizer programma met maar liefst 50 verschillende instrumenten. Bij het onderdeel Ritme kan zelf met ritmepatronen geëxperimenteerd worden. Eenvoudig kunnen verschillende ritmes ingesteld en beluisterd worden. Een heel mooi verzorgd onderdeel vind ik Componeren. Hele tot zestiende noten kunnen op maximaal vier muziekbalken geplaatst worden. Uit verschillende instrumenten kan gekozen worden om de compositie vóór te laten spelen. Het geluidsvolume is per instrument instelbaar. Iedere compositie is als midi- bestand op te slaan of als bladmuziek te printen. Eenmaal geplaatste muzieknoten kunnen gemakkelijk veranderd, verwijderd of gekopieerd worden.

conclusie

Muziekdoos kan ingezet worden ter ondersteuning van de muziekles zowel op school als thuis. Het is uiterst eenvoudig en gebruiksvriendelijk van opzet. Wat dit betreft doet 2Simple zijn naam eer aan. Kinderen zullen geen moeite hebben om de werking van het programma te ontdekken. Muziekdoos is een uitgeklede en zeer kindvriendelijke versie van andere muziekcomponeer programma’s zoals bijvoorbeeld ‘MusicMaker’.
Voor leerlingen in de basisschoolleeftijd biedt het programma voldoende uitdaging. Het prijskaartje wat op de Muziekdoos is geplakt is wel wat aan de hoge kant. Voor 2Simple moeten scholen 2Much betalen, vind ik. Probeert u de programma’s via de OWG gratis dertig dagen uit en oordeel zelf of in de Muziekdoos voldoende muziek zit voor uw school en zijn geld waard is.

internet

www.2simple.com
www.owg.nl

uitgever
OWG
 

prijs

1 licentie € 61,- / 5 licenties € 124,-
Netwerklicentie € 549,-
Gratis 30 dagen probeerversie op aanvraag

systeemeisen
Minimaal Pentium 100MHz processor
Windows ME, 2000, XP of Vista
64 Mb werkgeheugen [RAM]
120 Mb harddisk ruimte
SVGA grafische kaart 800 x 600
Geluidskaart
Boxen / koptelefoon

bron: Vives april 2008