Memo is de vertrouwde geschiedenismethode voor de onderbouw, waarbij de leerling veel zelfstandig kan werken, onder andere met een grote ict-inbreng. De opbouw van de vijf edities is kraakhelder, net als de indeling per hoofdstuk. De brede ondersteuning met digitale leermiddelen maakt Memo nog leuker dan voorheen. Er zijn bovendien remedi

Memo is de vertrouwde geschiedenismethode voor de onderbouw, waarbij de leerling veel zelfstandig kan werken, onder andere met een grote ict-inbreng. De opbouw van de vijf edities is kraakhelder, net als de indeling per hoofdstuk. De brede ondersteuning met digitale leermiddelen maakt Memo nog leuker dan voorheen. Er zijn bovendien remediërende oefeningen, vele digitale toetsen en extra opdrachten voor de snellere leerling.

Binnen de onderbouw biedt de methode voldoende ruimte en variatie om de eigen lesopbouw te bepalen en te organiseren. Het is, volgens de makers, op deze manier eenvoudiger om de niveau- en tempoverschillen binnen de klas op te vangen. Aparte edities van de methode zijn er op maat voor elk niveau. Er is veel aandacht voor actief en zelfstandig leren. Verder heeft het een multimediaal aanbod onder de naam ePack. Hierdoor heeft het een wisselwerking en samenhang tussen druk en digitaal.

ePack
ePack staat voor de digitale leeromgeving van uitgeverij Malmberg. Dit hebben we in Vives al eens besproken. Malmberg gebruikt het principe van het ePack bij verschillende methodes. Het bevat de digitale componenten die worden aangestuurd vanuit het handboek en werkboek van Memo, maar ook van andere methodes van de uitgeverij.

Het ePack van Memo bevat onder andere de volgende onderdelen:
•  onderzoek [internetopdrachten]
•  vaardigheid in geschiedenis
•  oefentoetsen [huidige digitoetsen in Wintoets]
•  internetbibliotheek
•  kernstof [kernstof uit folio en op andere manier aangeboden]

Volledig online
Het ePack is bij de nieuwe Memo volledig online en compleet inhoudelijk geïntegreerd in de methode. De leerlingen kunnen eigenlijk niet zonder. Ook voor de docent is er een ePack. Deze bestaat uit een volledig online docentenondersteuning. Middels het docenten-ePack heeft u toegang tot het docentendeel van de leeromgeving, waar u de handleiding, toetsenbundel, lestips, uitwerkingen en extra opdrachten vindt. Tevens zorgt het ePack voor regelmatige updates. U hebt met het docenten-ePack ook toegang tot het leerlingendeel en de Studiehulp [te gebruiken bij veel verschillende methodes].

Met ePack kunnen leerlingen onder andere de basisstof online maken en een methode toetsen. Ze kunnen ook extra informatie over hun huiswerk of werkstuk opzoeken. Daarbij is alle informatie gecontroleerd en toegesneden op het niveau van de leerling. ePack biedt leerlingen interactieve computerlessen als digitaal alternatief bij de boeken, Studiehulp en toegang tot de Digitale instapmodule, de geautomatiseerde kennistest voor individuele leerlingen of een hele klas.

Voor docenten biedt het ePack het leerlingenmateriaal, plus digitale handleidingen, proefwerken en automatische monitoring van de studieresultaten op individueel en klassikaal niveau. Bijzonder effectief voor de docent is de PresentatieEditor, een instructiehulpmiddel, te gebruiken in combinatie met beamer en digitaal schoolbord.

Via de docentenpagina heb ik toegang tot al het leerlingenmateriaal. Hier tref ik informatie die alleen voor mij als docent toegankelijk is. Zoals toetsenboeken, antwoorden bij internetopdrachten en de docentenhandleiding.
Memo wordt regelmatig aangevuld met les- en ander materiaal bij de Memo-hoofdstukken. Onder de menuknop ‘Nieuw op de site’ vind ik snel de laatst toegevoegde materialen.

Presentatietool

Met de presentatietool kunt u een onderwerp uit het handboek klassikaal en interactief behandelen. Alles wat u nodig hebt is een computer en een beamer of digitaal schoolbord. Malmberg heeft al enkele illustraties, kaarten, animaties of foto’s geselecteerd waarmee u de lesstof kunt introduceren. U bepaalt heel gemakkelijk zelf welke van deze onderdelen u wilt gebruiken en u voegt uw eigen teksten toe. Ook kunt u eenvoudig bepaalde delen van de illustraties markeren om deze extra onder de aandacht van de leerlingen te brengen. In de klas toont u de door uzelf van tevoren samengestelde les via een beamer of digibord aan uw leerlingen. Handig!

Online aan de slag
Ik bezoek de leerlingen-startpagina. Het grote vlak in het midden is in tweeën gedeeld. In de linker kolom zie ik algemene informatie staan. Ook staat er in het kort hoe de site werkt. In de rechter kolom vind ik een actueel weetje, een overzichtje van nieuwe onderdelen op de site en nieuwsberichtjes die voor leerlingen interessant kunnen zijn.

Ook vind ik in de linker kolom op de homepage een overzicht van materiaal dat nieuw is op de site. Zo kan ik snel zien of er nog iets nieuws op de site is geplaatst. Door op ‘Lees verder’ te klikken kan ik het hele nieuwsbericht lezen. Bij elke module zie ik alleen het lesmateriaal dat bij die module hoort. Als ik het lesmateriaal wil bekijken, moet ik dus wel eerst een module kiezen. Hoe dat gaat, ga ik eerst uitproberen.

Boven aan de site is het keuzemenu te zien. Dat menu bestaat uit verschillende onderdelen. Ik kan steeds het gewenste onderdeel selecteren. Als ik klik op het driehoekje rolt er een venster uit. Ik kan daarna met de muis mijn keuze aanklikken. Ik kan niet naar een ander niveau klikken [lees andere klas]. Om te starten maak ik een oefentoets over ‘jagen en verzamelen’. De toets is gemaakt met Wintoets Web en werkt prima. Bij een fout antwoord krijg ik eerst wat feedback en vervolgens mag ik een tweede poging doen. Aan het eind volgt mijn score.

In het ePack zitten ook vaardigheidslessen. Bij geschiedenis is het niet alleen de vraag wat er gebeurde, maar ook waarom dat gebeurde. Deze les bestaat uit oefeningen over het beantwoorden van waaromvragen. Eerst komt de uitleg over oorzaken en gevolgen en dan volgen de oefeningen over deze begrippen. Dit werkt super. Om het voor de leerlingen allemaal nog aantrekkelijker te maken, zit er bij elk hoofdstuk een leuk vaardigheidsspelletje.

Conclusie
Memo is een multimediale methode geschiedenis waarbij ict-onderdelen in het totale concept zijn geïntegreerd. De docent, het boek en de pc werken samen als een goed geoliede machine. De ePack methode is handig voor zowel docenten als leerlingen. Zeker wanneer er meerdere methodes van dezelfde uitgeverij gebruikt worden. U hoeft maar één keer in te loggen [dus maar één wachtwoord onthouden!].

Internet

www.memo-malmberg.nl

Uitgever
Malmberg

Prijs

Methode gebonden

Inzet
Onderbouw schoolbreed

Systeemeisen
•  Windows
•  Pentium IV of sneller
•  Minimaal 256 mb intern geheugen
•  Internetverbinding [voor de methodesite]

Bron: Vives januari 2009