Begrijpend lezen is een belangrijk vak op school. Leerlingen lezen minder graag, maar de noodzaak om tekstbegrip te oefenen wordt in onze mediarijke maatschappij steeds groter. Informatie letterlijk overnemen uit een tekst lukt de meeste leerlingen nog wel, maar teksten samenvatten en kritisch analyseren is al een stuk moeilijker.

Begrijpend lezen is een belangrijk vak op school. Leerlingen lezen minder graag, maar de noodzaak om tekstbegrip te oefenen wordt in onze mediarijke maatschappij steeds groter. Informatie letterlijk overnemen uit een tekst lukt de meeste leerlingen nog wel, maar teksten samenvatten en kritisch analyseren is al een stuk moeilijker. Uit diverse onderzoek blijkt dat voor begrijpend lezen vier competenties belangrijk zijn: het vlot technisch kunnen lezen, het kunnen toepassen van leesstrategieën, het bezit van een goede woordenschat en van een brede achtergrondkennis. Om dit alles te trainen is het gebruik van motiverende teksten een belangrijke voorwaarde. Teksten uit de actualiteit en leefwereld van de leerlingen spreken aan. Schoolsupport ontwikkelde  daarom de nieuwe online uitgave Nieuws van de Week. Iedere week staan drie tot vijf nieuwsartikelen op verschillend leesniveau online klaar. Bij iedere leestekst zijn verwerkingsbladen en links naar filmpjes en achtergrondinformatie beschikbaar. De verwerking is gericht op woordenschat uitbreiding, het aanleren van leesstrategieën, tekstbegripvragen en algemene kennisvragen. Nieuws van de Week is geschikt voor klassikaal gebruik op het digibord en voor zelfstandig gebruik door leerlingen.

 

Ervaring
Ik ontvang van de uitgever de inlogcodes voor toegang tot al het online leesmateriaal. In de week dat ik deze recensie schrijf staat het onderwerp ‘vuurwerk’ in de actualiteit, en daarom zijn hierover twee verschillende leesteksten te vinden. Met sterren van één tot vijf wordt de moeilijkheidsgraad van de tekst aangeduid. De tekst opent zich in een apart scherm. De lettergrootte kan ik aanpassen en ik kan de tekst laten voorlezen met ReadSpeaker. De stem is erg duidelijk en het voorgelezen woord en de zin  worden ‘gehighlight’. Ik kan ook de snelheid van de voorleesstem eenvoudig aanpassen. De teksten zijn vlot en bondig geschreven en bevatten niet meer dan 200 woorden. Uiteraard kan ieder nieuwsbericht ook worden geprint. Rechts van iedere tekst zijn verschillende knoppen zichtbaar met  de volgende verwerkingsopdrachten:

 • -Kennis: drie tot vijf vragen voor algemene kennisontwikkeling en activering van voorkennis over het onderwerp
 • -Beeld: diverse links naar foto’s , video’s en websites over het onderwerp
 • -Woordweb: één themawoord als vertrekpunt voor het maken van een woordweb
 • -Strategie: een A4- werkblad met opdrachten gericht op toepassing van een van de volgende  leesstrategieën; verkennend, zoekend, intensief, kritisch, studerend en genietend lezen
 • -Tekstbegrip: een A4 werkblad met opdrachten gericht op begrijpend lezen
 • Woordenlijst: een lijst met ‘moeilijke’ woorden uit de tekst als vertrekpunt voor het formuleren of opzoeken van omschrijvingen
 • -Woordenschat: een A-4 werkblad met oefeningen voor het vergroten van de woordenschat zoals het maken van een kruiswoord of  gatentekst
 • -Extra: links naar websites met verdiepende informatie over het onderwerp

De navigatie op de website is erg eenvoudig en duidelijk van opzet. Nieuws van de Week bevat geen optie om echt online te [ver]werken. Het verwerkingsmateriaal wordt aangeboden in Word-bestanden en moet apart worden gedownload of geprint. De werkbladen vind ik er overzichtelijk uitzien en iedere opdracht heeft een directe link met de tekst en het onderwerp uit de actualiteit. Mijn leerlingen zijn extra gemotiveerd om teksten te lezen die rechtstreeks uit het nieuws afkomstig zijn en die worden ondersteund met videofragmenten uit bijvoorbeeld het Jeugdjournaal. Door Nieuws van de Week op school in te zetten wordt  automatisch aan de volgende specifieke [kern]doelen gewerkt :

 • -vergroten van algemene kennis
 • -oefenen van tekstbegrip en woordenschat
 • -verrijken van lessen wereldoriëntatie met de actualiteit
 • -bieden van vakoverstijgend lesmateriaal
 • -verbeteren en onderhouden van het technisch leesniveau

Alle oude nieuwsberichten en teksten zijn terug te vinden in het archief van Nieuws van de Week  en kunnen desgewenst als verrijkingsstof nogmaals worden ingezet.

 

Conclusie
Nieuws van de Week Online kan ingezet worden als extra of vervangend begrijpend leesmateriaal. De teksten worden iedere week aangevuld en hebben rechtstreeks een relatie met de actualiteit. Dit werkt motiverend voor leerlingen, zeker ook omdat de nieuwsitems zijn voorzien van links naar sites en video’s voor achtergrondinformatie. Nieuws van de Week is voor de leerling eenvoudig in gebruik, teksten worden op vijf verschillende leesniveaus aangeboden en kunnen met een duidelijke computerstem voorgelezen worden. Dit maakt het pakket ook geschikt voor leerlingen met dyslexie. Nieuws van de Week is ontwikkeld voor leerlingen vanaf groep 5 in de basisschool en tevens geschikt voor leerlingen binnen [voortgezet] speciaal- en praktijkonderwijs. Al het verwerkingsmateriaal moet wel voor de leerlingen worden gedownload of geprint. Online [ver]werken van opdrachten is nog niet mogelijk. Omdat er maar liefst vijf verschillende teksten per week worden aangeboden biedt Nieuws van de Week voldoende mogelijkheid tot differentiëren. Schoolsupport biedt met Nieuws van de Week een rijke online leesomgeving aan die ook nog de algemene kennis van uw leerlingen vergroot en de actualiteit begrijpelijk aanbiedt.   

 

uitgever
Schoolsupport
prijs
schoollicentie online maand € 15,- , drie maanden € 45,- en jaar € 115,-
systeemeisen

 • -pentium pc
 • -windows XP, Vista , 7 of Mac OSX
 • -SVGAgrafische kaart1024 x 768
 • -internetverbinding
 • -webbrowser Explorer , Safari, Chrome  of FireFox
 • -geluidskaart

 

schoolsupport.nl