Mijn naam is Susan Spekschoor en ik werk als leerkracht op De Ziep. Deze VSO-school geeft onderwijs aan leerlingen (12-20 jaar) met een verstandelijke of meervoudige beperking. Daarnaast ben ik zzp

Mijn naam is Susan Spekschoor en ik werk als leerkracht op De Ziep. Deze VSO-school geeft onderwijs aan leerlingen (12-20 jaar) met een verstandelijke of meervoudige beperking. Daarnaast ben ik zzp’er en verzorg onder meer presentaties en workshops rondom inzet van iPad en apps in het onderwijs. Via mijn site houd ik jullie graag op de hoogte van de (tijdelijk) gratis en nieuwste apps en e-books. Regelmatig schrijf ik recensies en blog ik over diverse onderwijsmaterialen. Ben je nieuwsgierig geworden? Neem dan een kijkje op susanspekschoor.nl. Volg mij op Twitter, Facebook, Pinterest, LinkedIn en of Instagram om op de hoogte te blijven.
Dit schooljaar zal ik in deze rubriek diverse apptips met jullie delen.

UP Spelling – PO 
Geschikt voor iPad & iPhone – € 3,99
De app UP Spelling bevat vier verschillende categorieën. Elke categorie bevat meerdere oefenwoorden, in totaal zijn er 44 soorten. Bijvoorbeeld woorden die beginnen met sch-, die eindigen met –ies of –isch, tremawoorden of woorden waarbij je een ‘t’ hoort, maar ‘th’ schrijft. De app laat op negen manieren zien hoe je met deze woorden kunt oefenen. Bijvoorbeeld door er een verhaal mee te schrijven, ze over te schrijven in sierletters of er een woordzoeker van te maken. Ook kun je ze samen oefenen. Dit kan op papier, maar ook met de app. In de app vind je namelijk een schrijftool. Extra materiaal is gratis te downloaden op www.edulink.nl/spelling.


Busy Shapes 2 – PO
Geschikt voor Android, iPad & iPhone – € 2,99
Busy Shapes 2 is een 3D-app waarbij alles draait om ruimtelijk inzicht en logisch denken. Er zijn vier werelden die oplopen in moeilijkheid. Kinderen moeten niet alleen letten op de vorm, maar ook op de kleur en de volgorde van verplaatsen. Niet alles wat je ziet heb je nodig. Maak de juiste keuzes en kom zo steeds een niveau verder. Door een gratis account aan te maken kun je als leerkracht veertig profielen aanmaken en de voortgang van ieder kind volgen. De app is uitdagend voor kinderen in de middenbouw.

Rekenen met geld – PO
Geschikt voor iPad en iPhone – € 1,99 / Android – € 1,79

Deze app is geschikt voor de groepen 3/4, 5/6 en 7/8. Voor elke groep zijn er zes verschillende oefeningen die bestaan uit vijf opdrachten. Als je er een kiest, zie je de moeilijkheidsgraad van de oefeningen. Die wordt weergegeven in sterren. De oefeningen gaan van het klaarleggen van een bedrag tot het optellen van bedragen of geld teruggeven. Bij de instellingen kun je als leerkracht het maximale bedrag aangeven (€ 1,00 tot € 10.000,-) en of de centen wel of niet mee mogen doen. Op deze manier bepaal je zelf ook de moeilijkheid van de opdrachten.

i-nigma QR Code – PO & VO
Geschikt voor Android, iPad en iPhone – Gratis
QR-codes worden ook binnen het onderwijs gebruikt. Als leerkracht kun je (jouw gemaakte) lesmateriaal koppelen aan QR-codes. Je kunt met deze codes bijvoorbeeld verwijzen naar instructiefilmpjes of tools. Tevens vergroot je de zelfstandigheid van leerlingen, want een QR-code scannen kan al vanaf groep 1 met de eenvoudige app i-nigma QR Code. Scan de code en kies voor ‘go online’. Zo kom je snel bij het gewenste materiaal. Ook handig voor kinderen die (nog) niet kunnen lezen of typen. Voorbeelden van QR-kaarten vind je op susanspekschoor.nl/qr-kaarten.

Dr. Panda Café – PO [afb. 5]
Geschikt voor iPad en iPhone – € 2,99 / Android – € 2,99
Een nieuwe app voor jonge kinderen is onder meer Dr. Panda Café. In deze app helpen kinderen Dr. Panda mee met bestellingen opnemen, eten en drinken klaarmaken, gasten helpen, afrekenen en opruimen. Kinderen leren onder meer matchen: zoek hetzelfde product. Maar ook is er ruimte voor creativiteit in de keuken. In deze app komt geen taal aan te pas. Daar waar nodig worden stappen visueel ondersteund met behulp van beeldwolken.