Met hulp van Op Maat Eduware is het mogelijk om leereenheden af te spelen en z

Met hulp van Op Maat Eduware is het mogelijk om leereenheden af te spelen en zélf digitale oefeningen te maken. In de Op Maat flyer lees ik de volgende tekst:

“Heeft u wel eens een digitale camera vastgehouden? Ja? Dan kunt u zélf educatieve software maken voor uw leerlingen. Moeilijk? Helemaal niet. Als u Op Maat gebruikt, heeft u in ‘no time’ digitale oefeningen gemaakt. Via de nieuwe webbased omgeving van Op Maat kunt u de door u gemaakte leereenheden gemakkelijk delen met andere leerkrachten. U kunt óók gebruik maken van Op Maat leereenheden die door ándere leerkrachten zijn gemaakt. Op Maat maakt sinds 2002 eduware voor cognitief laagfunctionerende kinderen. Inmiddels is gebleken dat deze eduware ook goed bruikbaar is in het [speciaal] basisonderwijs. Op Maat is een samenwerkingsverband van zes mytylscholen en het onderwijsadviesbureau ICT & E uit Dieren. De software van Op Maat wordt gratis ter beschikking gesteld. De inhoud van de leereenheden is bovendien gemakkelijk uitwisselbaar via de interactieve website.”

 Op Maat Eduware kent op dit moment een zestal oefenvormen, ook wel formats genoemd: vergelijken, volgorde, rubriceren, combineren, digitaal verhaal en lezen. De oefeningen zijn zeer eenvoudig van opzet en geschikt voor leerlingen met een ontwikkelingsleeftijd tot 7 jaar. Op Maat is bovendien geschikt voor leerlingen die de gewone muis [nog] niet kunnen gebruiken; de programma’s zijn namelijk met één of twee knoppen te bedienen. De resultaten van de oefeningen worden niet bijgehouden of in een database opgeslagen. Iedere oefening wordt afgesloten door een beloning in de vorm van een filmpje of afbeelding.

oefeningen bewerken

Op de website www.opmaat-eduware.nl zijn inmiddels ruim 150 oefeningen online te gebruiken. Door het downloaden van de Op Maat Speler zijn de oefeningen in een offline omgeving te gebruiken. Deze laatste optie verdient de voorkeur aangezien er dan optimaal gebruik kan worden gemaakt van de zogenaamde profielinstellingen. Voor het zélf maken van leereenheden, het bewerken van bestaande oefeningen of het aanpassen van de beloningen is de Op Maat Wizard beschikbaar.
Voordat de Speler of Wizard gedownload kan worden, is een registratie noodzakelijk. Op Maat Eduware mag gratis gebruikt worden met inachtneming van de zogenaamde ‘Creative Commons Licentie’. De gebruiker mag werk kopiëren, doorgeven of remixen onder de volgende twee voorwaarden: altijd met naamsvermelding van Op Maat en geen commerciële verspreiding.

installeren Speler en Wizard
Volgens de flyer is het zeer eenvoudig om digitale lessen te maken. Benieuwd geworden naar de mogelijkheden van deze software, ga ik allereerst de website van Op Maat Eduware verkennen. Het is even zoeken waar alles precies staat, maar ik vind uiteindelijk mijn weg. Ik kom er achter dat van iedere oefening een preview online beschikbaar is, dat de maker van de oefening wordt vermeld en dat de mogelijkheid wordt geboden om een reactie te plaatsen. Ik kan op trefwoord zoeken naar andere leereenheden. Deze zoekmogelijkheid vind ik nog wat beperkt. Ik bekijk online alle verschillende oefenvormen [formats]. Het valt me op dat de oefeningen volgens een vaste structuur zijn opgebouwd en uiterst eenvoudig in gebruik zijn. Na registratie download ik de Speler. De installatie verloopt prima. Niet alleen de Speler wordt geïnstalleerd, maar ook een voorbeeldoefening, een beloningset én de benodigde Flash Player.
Online is een uitgebreide handleiding te vinden, zowel in tekst als in een ‘screencast video’. In de handleiding wordt uitgelegd hoe de Speler te gebruiken, waar de oefeningen op de PC geplaatst moeten worden en hoe de oefeningen ingesteld kunnen worden. Het is belangrijk dit even goed door te nemen. Hier zit Op Maat nog wel wat ingewikkeld in elkaar. Ik kan nu in de Speler de bestaande oefeningen downloaden en afspelen op mijn eigen computer. Binnen het onderdeel ‘profielen’ kan ik per oefening of gebruiker de moeilijkheidsgraad instellen. Ik wil nu zelf oefeningen gaan maken en aanpassen, dus ik download en installeer de Op Maat Wizard.

aan de slag

Op de website is workshopmateriaal over het gebruik van de Wizard te vinden. Ik neem even tijd om deze instructies te bestuderen en besluit om de ‘groente & fruit-rubriceer-oefening’ om te bouwen naar een ‘vergelijk-oefening’. Ik importeer de bestaande oefening, die ik van de website heb gedownload, in de Wizard. Ik geef mijn project een nieuwe titel en kies als format voor ‘vergelijken’. Binnen het onderdeel ’stel samen’ heb ik de mogelijkheid om ieder item naar wens te veranderen. Ik kan de foto wijzigen en ik kan ook heel eenvoudig het begrip met mijn eigen stem inspreken. De Op Maat Wizard is uitgerust met een prachtig ingebouwde voice-recorder. Ik kan de opname direct beluisteren en als ik tevreden ben klik ik op ‘klaar’ en wordt het item automatisch door de Wizard opgeslagen. De laatste stap is het ‘gereedmaken’. Binnen dit onderdeel voer ik een beschrijving en trefwoorden in en koppel een icoontje aan mijn nieuwe oefening. Deze gegevens worden uiteindelijk zichtbaar op de website als de oefening wordt gedeeld met anderen.

Ik speel direct mijn oefening met de Speler af en ben verbaasd over het snelle resultaat. De vergelijk-oefening flitst over mijn scherm. Dit smaakt naar meer. Eenvoudig verander ik mijn ‘vergelijk’-oefening in een ‘lees’-variant door woorden toe te voegen binnen de Wizard. In de Speler moeten nu de juiste woordkaartjes aan de afbeelding gekoppeld worden. Het blijkt heel simpel te zijn om leermateriaal van anderen te ‘remixen’ tot eigen leerobjecten. Het is uiterst eenvoudig om foto’s te wijzigen en audio aan te passen binnen de Op Maat Wizard.

conclusie
De Op Maat oefeningen zijn eenvoudig van opzet en binnen een duidelijke lay-out vormgegeven zonder ‘toeters en bellen’. Iedere oefening is specifiek instelbaar op moeilijkheidsniveau. Op Maat is bruikbaar voor leerlingen tot een ontwikkelingsleeftijd van 7 jaar. Via de website zijn al vele oefeningen te gebruiken. Het zoeken naar leereenheden op de website kan nog wel verbeterd worden. Als straks vele honderden oefeningen online beschikbaar zijn, is het prettiger om ‘fijnmaziger‘ te kunnen zoeken. Op dit moment is het niet mogelijk om binnen de Speler een ‘oefenreeks’ samen te stellen voor een leerling. Ook op dit punt kan Op Maat nog wel wat verbetering ondergaan. Maar verder niets dan lof voor deze volledig gratis te gebruiken tool. De kracht van Op Maat zit vooral in het feit dat de inhoud van iedere oefening eenvoudig is aan te passen met hulp van de Wizard. Het is even wennen hoe de Wizard in elkaar steekt, maar eenmaal onder de knie zijn op een snelle manier vele gevarieerde oefeningen te maken. Op Maat is oorspronkelijk ontstaan uit en gemaakt voor het speciaal onderwijs, maar is tevens uitstekend toepasbaar binnen het [speciaal] basisonderwijs. Vooral scholen die ontwikkelingsgericht werken, zullen enthousiast worden over de mogelijkheden die Op Maat hen biedt. Op de website is een video te bekijken van ruim 9 minuten welke een goed beeld schetst hoe Op Maat binnen het speciaal onderwijs wordt ingezet. Een aanrader!

internet

www.opmaat-eduware.nl

uitgever
Stichting Op Maat Eduware

prijs

Gratis onder Creative Commons Licensie

systeemeisen
Pentium 600Mhz+
512Mb geheugen
Windows 2000/XP/Vista
SVGA 800×600
Geluidskaart/boxen/hoofdtelefoon
Flash Player 9
Microsoft.Net 2.0

bron: Vives juni 2008