Iedere maand recenseren leerkrachten voor VIVES eduware rechtstreeks uit de praktijk. Deze maand aandacht voor de gratis tool PictoSelector voor het maken van pictobladen.

Iedere maand recenseren leerkrachten voor VIVES eduware rechtstreeks uit de praktijk. Deze maand aandacht voor de  de gratis tool PictoSelector voor het maken van pictobladen.

uitgever
PictoSelector  

prijs
gratis
usb stick met volledig programma  € 30,-

systeemeisen
Pentium  processor
Windows  XP / Vista / 7 / 8
Beeldresolutie 800 x 600

De Nederlandse programmeur Martijn van der Kooij is in 2009 gestart met het ontwerp van  PictoSelector om een alternatief te bieden voor het tijdrovende knippen, plakken en bewerken van pictogrammen in Word. In het VIVES nummer van juni 2010 besteedden we al aandacht aan dit programma. PictoSelector is oorspronkelijk gemaakt voor jonge leerlingen met autisme. Pictogrammen bieden structuur en houvast in werk- en dagroosters. De laatste drie jaar is PictoSelector verder doorontwikkeld, en zijn er een aantal nieuwe functies en verbeteringen ingebouwd. Het programma is voor scholen en individuele gebruikers gratis te gebruiken en is ook binnen een netwerk operationeel. Dit jaar is een mobiele versie van het programma verschenen om te gebruiken vanaf een usb-stick. De makkelijk doorzoekbare database bevat meer dan 25.000 te gebruiken pictogrammen afkomstig uit de bibliotheken Sclera, Straight Street en ARASAAC. Pictogrammen kunnen nu ook worden ingevoegd binnen Word. Met het onderdeel PictoMaker ontwerp je  eigen picto’s, en foto’s kunnen als pictogram toegevoegd worden aan de bibliotheek. Aan Pictobladen kun je knipranden toevoegen om deze als verwerkingsblad te gebruiken. Binnen PictoSelector kan ieder pictoblad vrij worden opgemaakt, voorzien van een titel en alle gebruikte picto’s van een onderschrift.

Ervaring
Van de uitgever ontvang ik de portable versie. Vanaf de usb3.0 stick kan ik het programma snel opstarten; lokale installatie is niet meer nodig. Vanaf de stick laat ik eerst de updates draaien en de meest recente pictogrammen worden automatisch toegevoegd. De lay-out van het programma is eenvoudig. Onder de knop ‘toon picto’s‘ kan ik zoeken naar pictogrammen via het intypen van de naam of door vooraf een categorie op te geven, bijvoorbeeld ‘eten & drinken’. Bij het maken van een nieuw pictoblad geef ik aan uit hoeveel kolommen en rijen deze moet bestaan. Tijdens het samenstellen van het pictoblad kan ik deze opmaak nog wijzigen, PictoSelector herschikt dan de pictogrammen automatisch. Na het opgeven van de titel, dubbelklik ik op de gewenste picto’s en deze worden automatisch ingevoegd. Binnen een minuut heb ik zo een themablad met ‘fruit’ gemaakt. Vanuit het afdrukvoorbeeld heb ik de mogelijkheid het blad direct te printen of te bewaren als pdf of  grafisch bestand. PictoSelector biedt de mogelijkheid om tekst met pictogrammen te combineren. Ik maak in een handomdraai een leesoefening waarbij ik de moeilijke woorden vervang door picto’s. Voor het snel maken van werk- en dagroosterkaarten zijn standaard pictogrammen van een klok of timer toegevoegd die ook instelbaar zijn.

Conclusie
PictoSelector is makkelijk in het gebruik en een handig hulpprogramma om snel pictobladen of werkroosters te maken. Leerlingen kunnen er ook zelf mee aan de slag om bijvoorbeeld themabladen te ontwerpen. Het aanbod aan duidelijke pictogrammen is groot en het zoeken naar het gewenste pictogram levert snel resultaat op. Alle pictogrammen mogen voor educatieve doeleinden vrij gebruikt worden. PictoSelector kan als gratis tool zeker in de onderbouw van het basisonderwijs zijn waarde bewijzen. Op youtube staan diverse tutorials over het gebruik van PictoSelector. Het programma is in meerdere talen beschikbaar.

 

pictoselector.eu