Waarom wachten op een initiatief van jouw schoolleiding? Waarom organiseer je zelf niet jouw samenwerking met collega

Waarom wachten op een initiatief van jouw schoolleiding? Waarom organiseer je zelf niet jouw samenwerking met collega’s? Er zijn tal van concepten waarbij kennisdeling en inspiratie centraal staan. Al eens gedacht aan een MeetUp? TeachMeet? Of edcamp? Delen is het nieuwe vermenigvuldigen! Start vandaag! Do-It-Yourself!

MEETUP

Het VPRO Tegenlicht programma lokt discussie uit en roept reacties op. Daarom organiseert Tegenlicht iedere week in samenwerking met Pakhuis de Zwijger in Amsterdam een MeetUp naar aanleiding van een  uitzending. Aan de hand van fragmenten wordt er dan gepraat met gasten en kunnen mensen in de zaal vragen stellen. Een moderator begeleidt de avond zodat iedereen aan bod komt, het tempo erin blijft en na 2 uur de bar open kan voor het echte napraten.

Op zondag 1 februari 2015 zond VPRO de Tegenlicht aflevering: ‘De onderwijzer aan de macht’ uit. Deze uitzending heeft veel stof doen opwaaien in onderwijsland en zo zijn er al verschillende #tegenlicht #meetups spontaan georganiseerd. Waar spontaniteit toe kan leiden? Anderhalve week na de tegenlicht uitzending opperde juf Else-Marike Visser op Twitter het idee voor een Rotterdamse MeetUp. Dit leverde zoveel reacties op dat een groep leraren uit Rotterdam de handen ineen sloeg en in actie kwam. Op donderdagavond 19 maart was er een programma vol met inspirerende Rotterdamse voorbeelden van leerlingen, leraren en ouders. En met sprekers als wethouder Hugo de Jonge, hoofdinspecteur Arnold Jonk en NIVOZ-directeur Luc Stevens. Else-Marike Visser, leerkracht en Initiatiefnemer #tegenlicht010: “Er moet meer optimisme in het onderwijs zijn. Anderen zouden dit ook moeten organiseren om de positieve flow vast te houden. Er is zoveel meer mogelijk in het onderwijs dan wij denken!”

Zelf ook een MeetUp organiseren? Je kunt starten met gasten zoeken die inhoudelijk bij bijvoorbeeld bij een tegenlicht uitzending aansluiten en met hen in discussie gaan. Maar het kan ook eenvoudiger, zonder gasten en alleen met de aanwezigen in gesprek gaan. Of het publiek met elkaar in gesprek laten gaan. Je kunt fragmenten als startpunt nemen, maar je kunt ook besluiten de hele uitzending samen te kijken en daarna verder te praten. Om discussie op gang te helpen, is het goed om een aantal vragen te formuleren waar je samen antwoord op probeert te krijgen. Elke MeetUp moet voor iedereen vrij toegankelijk zijn en het is niet toegestaan om entree te heffen.

Is er al een Meetup in jouw stad of dorp? Meer info: Tegenlicht VPRO

TEACHMEET

TeachMeet is een informele bijeenkomst voor iedereen die nieuwsgierig is naar technologie in het onderwijs. TeachMeet is een flitsende manier van kennisdelen waarbij leraren ideeën en ervaringen uit hun onderwijspraktijk met anderen delen. Uitgangspunt is: de borrel = de conferentie. Een TeachMeet is een unconference. Iedereen kan deelnemen! In Nederland zijn er in de afgelopen jaren diverse TeachMeets georganiseerd. In 2009 won TeachMeet, in de persoon van Fons van de Berg, de IPON stimuleringsprijs.

Hoe ziet een TeachMeet eruit? De basis van TeachMeets zijn de presentaties door de deelnemers. Grofweg zijn er 3 soorten presentaties: Micropresentatie (7 minuten), Nanopresentatie (2 minuten) en Speeddate (10 minuten). Om dat allemaal vlekkeloos te laten verlopen, zijn er wat spelregels: Tijd = tijd. Sprekers hebben 1 minuut om spullen klaar te zetten. Ongeveer een halve minuut voordat hun presentatie afloopt, krijgen ze een waarschuwing uit de zaal. Als de tijd op is dan dient de spreker per direct plaats te maken voor de volgende presentator. Er is geen volgorde van sprekers, maar er is een fruitmachine die bepaalt wanneer wie aan de beurt is.

Het principe is: show, do not tell. Laat die mooie wiki, dat schitterende project, die fantastische toepassing maar in de praktijk zien. Niets presenteren en toch jezelf nuttig maken? Kan ook! Een beetje unconference heeft een uitvoerig back channel. Er wordt volop getwitterd, gestreamd en geblogd. Elke leraar kan een TeachMeet hosten! Dus waar wacht je nog op?  Meer info: twitter.com/teachmeetnl

EDCAMP

Een edcamp is een door deelnemers gedreven bijeenkomst zonder specifiek programma en met een vrije structuur, waarbij de conferentie in meer of mindere mate wordt ingevuld of tot stand komt tijdens de conferentie zelf. Er zijn géén uitgenodigde sprekers en de organisatie wordt gedaan door de deelnemers. Er is een duidelijke tijdsplanning voor de dag, maar de inhoud van de geprogrammeerde sessies wordt bepaald door de deelnemers. Het thema van alle sessies is onderwijs. Een sessie of activiteit kan uit van alles bestaan, van lezing of presentatie, discussie, vraag, brainstormen,  delen van een praktijkvoorbeeld, kringgesprek, activiteit met of door leerlingen tot iets samen maken.

Er is een groot prikbord aanwezig waarop deelnemers die iets willen presenteren, delen of bediscussiëren dit aangeven in één van de aangegeven tijdsloten. Vervolgens geven alle deelnemers op dit zelfde bord aan bij welke sessie zij aanwezig willen zijn. Bij voldoende interesse gaat een sessie door en er geldt vol = vol. De tijdsloten zijn 25 minuten met 5 minuten wisseltijd. Het is heel goed denkbaar dat op de dag zelf de deelnemers naar aanleiding van de opgedane ervaringen of uitwisselingen zelf in groepsverband met elkaar aan de slag gaan.

edcampNL is een initiatief van en wordt georganiseerd door: Marco Claassen @M82C, Gerard Dummer @gerarddummer, Frans Droog @FransDroog

THE CROWD

The Crowd is een open professionele leergemeenschap, een netwerk en een platform voor onderwijsprofessionals die de regie voor een levenlang leren in eigen hand willen houden en samen willen werken aan inspirerend onderwijs voor de toekomst.

Hoe werkt The Crowd? Voor 250 euro per jaar word je deelnemer. Je verkrijgt daarmee onbeperkt toegang tot de activiteiten die je samen organiseert met andere Crowd leden. Denk aan: trainingen, workshops, studiedagen, conferenties, themabijeenkomsten, co-creatie sessies, durftevragen-middagen, netwerk-bijeenkomsten en nog veel meer.

Je initieert zelf een activiteit omdat jij daar behoefte aan hebt. Kom met je plan, mobiliseer medestanders en maak het mogelijk! The Crowd is een open, flexibel netwerk van professionals. Kennisdeling en uitwisseling kenmerken dit netwerk. Je hebt toegang tot alle andere deelnemers, met ieder zijn eigen specifieke kennis, ervaring en expertise. Jouw vraag hoeft nooit lang op een antwoord te wachten!

Maar laat ook zien wie je bent en wat je expertise is. Maak jezelf zichtbaar, in je school en binnen het netwerk van The Crowd. Rhea Flohr (aardrijkskunde docent): “The Crowd is voor mij ervaringsleren, samen leren, leren door doen. Ik heb mijn netwerk vergroot. Ik vind het fijn om met hen uit te wisselen en ervaringen/onderwijs ideeën te delen. Het houdt me scherp en ik beleef er veel plezier aan!”

Meer info: thecrowd.nl/

#TWEETUP

Wat is een Tweetup? Een Tweetup is een bijeenkomst die via Twitter wordt georganiseerd. Een Tweetup komt spontaan tot stand. Soms regelt iemand een plek om samen te komen maar vaak is er een tweetup bij een conferentie zoals bij IPON of NOT.

Tweeps volgen een #hashtag en spreken dan in de pauze af op een centrale plek. Bij een Tweetup ontmoet je dus mensen die elkaar kennen via twitter. Soms hebben mensen al een jaar contact op twitter en ontmoeten ze elkaar pas bij een tweetup.

Ga je binnenkort naar conferentie? Kijk welke #hashtag gebruikt wordt en ontmoet oude en nieuwe bekenden!