Heeft u als docent ook wel eens lopen balen als u vijfentwintig keer hetzelfde heeft voorgedaan op een leerling-pc? Of als leerlingen thuis iets moesten doen op de computer, maar toen niet meer wisten hoe het moest?

Heeft u als docent ook wel eens lopen balen als u vijfentwintig keer hetzelfde heeft voorgedaan op een leerling-pc? Of als leerlingen thuis iets moesten doen op de computer, maar toen niet meer wisten hoe het moest?

Met ScreenCorder 5.0 is het mogelijk schermfilmpjes van elk programma op uw pc te maken. U kunt u op deze wijze uitleg geven bij de werking van programma’s en websites. Het resultaat kan weggeschreven worden naar een los videobestand en naar een kant-en-klare website. Zo kunt u op de ELO van de school een eigen databank opbouwen van pc-uitleg-filmpjes.

Opnemen
Om te starten met een opname hoeft u alleen het programma op te starten en vervolgens op de rode knop te drukken. Vanaf dat moment neemt Screencorder alle computeractiviteiten op. U kunt eventueel wel preciezer aan het werk. Door middel van instellingen kunt u ook alleen een gebied opnemen [mooi aangegeven met een rood kader] of een bepaald venster. Als u een filmpje opneemt van bijvoorbeeld een Microsoft Word handeling, is het ook mogelijk audio in te spreken. Zo kunt u leerlingen tegelijk mondeling instructie geven. Als u klaar bent met een filmpje hoeft u alleen maar op ‘stop’ te drukken en vervolgens op te slaan.

Toevoegen van Multimedia onderdelen
Als u eenmaal een opname gemaakt hebt, kunt u het verbeteren door verschillende elementen toe te voegen. U kunt foto’s invoegen, links, of verwijzigen naar weer andere filmpjes. Ook is het mogelijk om via een webcam uzelf in beeld te brengen. Al weet ik niet of dit nou altijd een toegevoegde waarde heeft.

Exporteren

Nadat het filmpje af is, is het belangrijk te bedenken in welke bestandsvorm u het op wilt slaan. Met Screencorder is het mogelijk te exporteren in WMV, AVI, Flash, en FLV [Flash Video]. Hiermee dekt u vrijwel alle mogelijkheden. Zowel Windows, Apple en internet kunnen hiermee overweg.

Extra mogelijkheden
Verschillen met andere, soortgelijke programma’s, zijn er voldoende. Zo kunt u bij Screencorder 5.0 ‘praat-ballonnetjes’ invoegen, nieuwe frames toevoegen, gedeeltes verwijderen en audio overdoen. Dit kan bij veel andere, soortgelijke, programma’s niet. Ook een meerwaarde voor het onderwijs is dat er op punten een vraag op het scherm kan komen. Zo kunt u gedurende uw filmpje ook een toets afnemen. De resultaten worden direct per e-mail naar de docent gestuurd.

Conclusie
Screencorder 5.0 is een zeer handige utility. Het blijft wel een stuk gereedschap dat echt voor de ‘computer enthousiaste’ docent is. Maar, terwijl ik dit intik, moet ik zeggen dat het eigenlijk zo makkelijk in het gebruik is dat het zelfs bij een ict-leek niet fout kan gaan! Het is nog wel redelijk aan de prijs. Dat maakt het misschien oninteressant voor veel scholen. Als veel scholen dit soort producten gaan gebruiken, gaat de prijs
misschien zakken…

Internet
www.drp.nl

Uitgever

De rode planeet

Prijs
€ 299 [1 licentie]

Inzet

Schoolbreed

Systeemeisen
•  Windows
•  Pentium III of sneller
•  Minimaal 128 mb intern geheugen
•  Internetverbinding [voor de methodesite]

Bron: Vives januari 2009