Op 1 februari 2016 zijn de digitale deuren opengegaan van het Sprekers Instituut Onderwijs, een nieuw initiatief voor het onderwijs. Het Sprekers Instituut Onderwijs is een digitaal platform waar een gevarieerd gezelschap van expert-sprekers zich presenteert, met wie vervolgens eenvoudig contact gemaakt kan worden.

Op 1 februari 2016 zijn de digitale deuren opengegaan van het Sprekers Instituut Onderwijs, een nieuw initiatief voor het onderwijs. Het Sprekers Instituut Onderwijs is een digitaal platform waar een gevarieerd gezelschap van expert-sprekers zich presenteert, met wie vervolgens eenvoudig contact gemaakt kan worden.

Het Sprekers Instituut Onderwijs [sprekersinstituutonderwijs.nl] moet een vindplaats worden van expert-sprekers met allerlei achtergronden. Renske Valk, initiatiefnemer: ‘Er zijn veel mensen die door hun kennis en ervaring een goede bijdrage kunnen leveren aan de ontwikkelingen op iemands school. Of aan een onderwijsdebat binnen een gemeente.  Het valt niet altijd mee om zo iemand te vinden. Via via is een beproefde methode, maar dat kost veel tijd. Ik hoop dat dit digitale platform het makkelijker maakt voor scholen, gemeenten en andere instellingen of organisaties  om snel iemand te vinden en zich breder te kunnen oriënteren op thema’s en mensen.’ 

Aanmelding

De aanmelding voor sprekers is nu een maandje bezig en het gezelschap is groeiende. Loopt het naar verwachting? Renske Valk: ‘Absoluut, maar dit is geen project-X feestje. Het is een initiatief dat tijd nodig heeft om een vaste waarde te worden. De groep sprekers groeit gestaag. Dat is ook nodig, want er zijn veel categorieeën die gevuld moeten worden. Van good governance en ict tot schoolpleinen. Om een rijke vindplaats te zijn, wil ik zeker toegroeien naar 1000 sprekers. Wat ik inmiddels kan vaststellen is dat de kwaliteit van de expert-sprekers die zich aanmelden veelbelovend is. En daar ben ik heel blij mee.’

Veld oordeelt over kwaliteit

Wie de experts zijn? ‘Een gevarieerde club van professoren en jonge onderzoekers, tot en met ervaren leraren en zelfs leerlingen. We kijken wel kritisch naar wie zich als spreker aanmelden, maar een 100% waarborg voor kwaliteit is moeilijk waar te maken. Die komt straks uit het veld. Scholen en organisaties die expert-sprekers boeken, kunnen een recensie bij het Sprekers Instituut Onderwijs achterlaten. Die zullen we verwerken in de profielen van de sprekers.’

Het Sprekers Instituut Onderwijs is niet beducht voor al bestaande ‘speakersacademy’-achtige gezelschappen. ‘De gevestigde instituten hebben  een minder fijnmazig inzicht in de gevraagde specifieke onderwijskennis. Daarbij werken die organisaties met hele andere prijzen en constructies. Het Sprekers Instituut Onderwijs zal het huis zijn van gerenommeerde experts, maar ook de ouderraad met een beperkt budget moet iemand kunnen vinden.’ In de loop van 2016 zal gewerkt worden aan een Premium-variant voor sprekers en voor scholen of andere organisaties met specifieke wensen.

Journalisten, bloggers en entertainment

Expert-sprekers vormen de harde kern van het gezelschap. Er is ook een plekje op de site ingeruimd voor journalisten of bloggers, die kunnen worden ingehuurd om verslag te doen van bijvoorbeeld grotere bijeenkomsten. En ook groepen of personen die ander aanbod hebben dat interessant kan zijn krijgen een eigen aanmeldknop, denk aan muziek, dans, komedie en toneel.

Ik roep ik iedereen op om dit initiatief te delen met collega’s, en vooral om inspirerende mensen aan te dragen. We staan aan het begin, maar als ik vooruitdroom, dan zou ik het liefst een plek maken waar je je eigen symposium – groot of klein – kunt ontwerpen en afregelen. Dat is de koers die ik inzet.

 

Voor meer informatie:  sprekersinstituutonderwijs.nl of volg  het Sprekers Instituut Onderwijs op twitter via @sprekersow.