Om leerlingen te ondersteunen in het ontwikkelen van hun studievaardigheden, heeft Muiswerk het programma Studievaardigheid ontwikkeld. Muiswerkprogramma’s draaien altijd goed onder Windows en zijn gebruikersvriendelijk.

Bij het pakket dat ik van de makers heb ontvangen zit een goede installatiebeschrijving voor systeembeheerders. Het programma moet ook door hen

Om leerlingen te ondersteunen in het ontwikkelen van hun studievaardigheden, heeft Muiswerk het programma Studievaardigheid ontwikkeld. Muiswerkprogramma’s draaien altijd goed onder Windows en zijn gebruikersvriendelijk.

Bij het pakket dat ik van de makers heb ontvangen zit een goede installatiebeschrijving voor systeembeheerders. Het programma moet ook door hen ‘geactiveerd’ worden. De tijd is nu toch wel voorbij dat een docent zelf gaat zitten rotzooien om een programma op het netwerk geïnstalleerd te krijgen? Toch?

Muiswerkprogramma’s
Alle Muiswerk-programma’s maken gebruik van een diagnostische toets. Deze verwijst naar oefenmateriaal dat aansluit bij de gemaakte fouten. De toets kan herhaald worden en eventueel leiden tot nieuwe oefeningen. Ook Muiswerk Studievaardigheid is op deze manier gestructureerd. Het programma richt zich op de belangrijkste deelvaardigheden die nodig zijn voor algemene studievaardigheden.

Een heel pakket
Studievaardigheid is een handig en praktisch programma, dat is onderverdeeld in zeventien onderdelen. Per onderdeel is er een pagina die duidelijke uitleg geeft. Aansluitend aan het onderwerp van de pagina, zijn er oefeningen te vinden. Tijdens het oefenen kan de uitleg op elk gewenst moment opnieuw nagelezen worden. Volgens de website van Muiswerk zijn er wel 1300 variaties van vragen te vinden.

Het prettige van Studievaardigheid is dat leerlingen zelf actief aan het werk kunnen gaan met de computer. Het computerprogramma helpt bij het vaststellen van gaten in hun kennis en vaardigheden. Daarna biedt het programma specifieke oefeningen aan, die deze gaten weer op kunnen vullen. Leerlingen kunnen zien of ze vooruitgaan. En ook de docent kan elke leerling afzonderlijk in de gaten houden.

Totaaltoets

In de totaaltoets hoort elke vraag bij een rubriek, die correspondeert met een probleemgebied. Het programma zorgt ervoor dat de soorten vragen gelijkmatig over de toets verdeeld zijn. Elke oefening hoort óók tot een bepaalde rubriek. Wanneer uit antwoorden blijkt dat de leerling een van de categorieën niet beheerst, krijgt hij de oefeningen die nodig zijn om tot die beheersing te komen.

Als de leerling weinig fouten maakt, krijgt hij weinig oefeningen, maakt hij veel fouten dan staan er veel in de lijst. Na het oefenen maakt de leerling opnieuw de toets. Als er dan nog teveel fouten zijn, kan hij eventueel opnieuw oefenen, enzovoorts. Door het uitgebreide gegevensbestand waaruit voor de toetsen geput wordt, is een toets nooit twee keer precies hetzelfde, terwijl de probleemgebieden die bevraagd worden, wel steeds hetzelfde zijn. Dat geldt ook voor een groot deel van de oefeningen.

Direct aan de slag
Voor veel leerlingen is het moeilijk om in één keer de hele stof te bevatten. Daarom is er de mogelijkheid om eerst in deelgebieden te oefenen. Doordat er zoveel verschillende oefenvormen zijn, kunnen leerlingen goed oefenen en beter leren. Dit sluit aan bij het didactische uitgangspunt van Muiswerk: ‘je leert een vaardigheid gemakkelijker als je direct aan de slag gaat, als je iets dóet. Liefst elke keer iets anders.’

Conclusie

Dit programma is met name geschikt voor groepen waarin grote niveauverschillen bestaan en voor leerlingen die het ‘gewone’ oefenen niet interessant meer vinden. Je kunt de leerlingen op verschillende manieren met het programma laten werken. Het is prima naast elke lesmethode te gebruiken, zowel voor het gewone leren als voor verrijking- of steunlessen. Het is zo omvangrijk dat er voor elke leerlingen [en docent?] wel iets te leren valt. Super!

Internet
www.muiswerk.nl

Uitgever
Muiswerk

Prijs

€ 255 voor vijf licenties, elk extra licentie € 22.50

Inzet
schoolbreed

Systeemeisen
-Windows
-Pentium IV of sneller
-Minimaal 256 mb intern geheugen