Meer dan honderd miljoen filmpjes worden per dag op YouTube bekeken. Waarschijnlijk kijk jij ook regelmatig. Maar heb je er ook al filmpjes op gezet? Of ben je dat van plan? Dan is deze workshop wat voor jou. We gaan stap voor stap bekijken hoe je het beste een film kunt maken en op YouTube plaatsen. Maak er een succes van!

Meer dan honderd miljoen filmpjes worden per dag op YouTube bekeken. Waarschijnlijk kijk jij ook regelmatig. Maar heb je er ook al filmpjes op gezet? Of ben je dat van plan? Dan is deze workshop wat voor jou. We gaan stap voor stap bekijken hoe je het beste een film kunt maken en op YouTube plaatsen. Maak er een succes van!

Stap 1 – De film maken
Het eerste dat je nodig hebt is materiaal om op de site te plaatsen. Heb je al filmpjes, of ga je ze nog maken? Voordat je lukraak allerlei filmpjes gaat maken / uploaden, neem eerst de onderstaande tips door.

 • Houd je film zo kort mogelijk, het liefst tussen 30 seconden en 2 minuten.
 • Zorg ervoor dat het onderwerp van je films niet te algemeen is.
 • Maak films die je zelf ook graag zou willen zien.
 • Probeer je film zo uniek mogelijk te maken en innovatief te zijn.
 • Een film ziet er beter uit als hij gemonteerd is. Dus als je dit kunt, is dit zeker aan te bevelen.
 • Zorg voor weinig afleiding op de achtergrond. Ook je muziekkeuze moet niet overheersen.

Stap 2 – Registreren
Misschien heb je dit allang al gedaan, maar voordat je iets met YouTube kunt doen, moet je je eerst registeren. Dit kun je doen door op de startpagina te klikken op aanmelden [rechterbovenhoek]. Vul de gegevens in waar om gevraagd wordt. Nadat je de link in de bevestigingsmail hebt aangeklikt, ben je aangemeld bij YouTube.

Stap 3 – Films plaatsen
Ben je helemaal tevreden met het resultaat? Dan ben je er nu klaar voor om je film online te zetten. Dit is gelukkig erg simpel. Om te beginnen moet je je aanmelden, als je dat nog niet had gedaan bij stap 2. Daarna klik je op uploaden [rechterbovenhoek].
De volgende stap is belangrijk: hier geef je je video een naam, beschrijving en label. Als je dit goed doet, vergroot je de kans dat je film gevonden wordt. Gebruik daarom duidelijke, concrete woorden om je film te beschrijven. Ook kies je een categorie waar de video thuishoort.
De laatste stap is het daadwerkelijke uploaden van je filmpje. Zoek via bladeren [of browse] je film op je computer op. Klik dan op Video uploaden, en je video wordt op YouTube geplaatst.

Stap 4 – Promoten
Hoe meer mensen weten dat jij leuke video’s online hebt staan, hoe meer succes je er mee krijgt. Laat het daarom zoveel mogelijk mensen weten. Stuur je vrienden een bericht via Hyves of mail ze. Je eigen weblog of website kun je ook erg goed gebruiken. En misschien mag er wel een link op de website van je school komen te staan. Kortom: promoot jezelf!
Anderen kunnen op jouw video’s reageren. Ze kunnen een tekst- of videoboodschap voor je achterlaten. Hier kun je je vrienden om hulp vragen. Vraag ze of ze jouw video van positief commentaar willen voorzien en een goede beoordeling willen geven. Hoe meer mensen dit doen, hoe hoger je eindigt in de statistieken. Zo gaan er nog meer mensen kijken, en kom je nog hoger.

Kortom:

 • Maak een film die origineel en uniek is
 • Zorg ervoor dat je beschrijving specifiek en concreet is
 • Promoot je film
 • Zorg voor veel hits
 • En word een succes op Youtube!

uit: vives oktober 2008
tekst: sanne koens