WereldWijs is een multimediale methode aardrijkskunde waarbij ict onderdelen in het totale concept zijn ge

WereldWijs is een multimediale methode aardrijkskunde waarbij ict onderdelen in het totale concept zijn geïntegreerd.
Binnen de onderbouw biedt de methode voldoende ruimte en variatie om de eigen lesopbouw te bepalen en te organiseren. Het is, volgens de makers, op deze manier eenvoudiger om de niveau- en tempoverschillen binnen de klas op te vangen.

Aparte edities van de methode zijn er op maat voor elk niveau, veel aandacht voor actief en zelfstandig leren en een multimediaal aanbod onder de naam ePack, met een wisselwerking en samenhang tussen druk en digitaal. ePack staat voor een de digitale leeromgeving van uitgeverij Malmberg. Door middel van de methode WereldWijs wil ik daar eens wat verder naar kijken. Deze leeromgeving bevat de digitale componenten die worden aangestuurd vanuit het handboek en werkboek van WereldWijs, maar ook van andere methodes van de uitgeverij.  

Het ePack bevat o.a. de volgende onderdelen:
• Studiehulp met o.a. de Winkler Prins Encarta Naslagbibliotheek en de Winkler Prins Wereldatlas
• Actualiteitentoets die de nieuwskennis van uw leerlingen test
• Interactieve, leerondersteunende computerlessen per paragraaf
• Digitale diagnostische toetsen per paragraaf en hoofdstuk
• Actueel lesmateriaal in de vorm van internetopdrachten
• Begrippenlijst
• Vaardighedentrainingen
• Samenvatter

Het ePack is bij de nieuwe WereldWijs volledig online en compleet inhoudelijk geïntegreerd in de methode. De leerlingen kunnen gewoon niet zonder.
Ook voor de docent is er een ePack. Deze bestaat uit een volledige online docentenondersteuning. Middels het docenten-ePack heeft u toegang tot het docentendeel van de leeromgeving, waar u de handleiding, toetsenbundel, lestips, uitwerkingen en extra opdrachten vindt. Tevens zorgt het ePack voor regelmatige updates. U heeft met het docenten-ePack ook toegang tot het leerlingendeel en de Studiehulp.

Met ePack kunnen leerlingen o.a. de basisstof en toetsen van een methode online maken Maar ook extra informatie voor huiswerk of werkstuk opzoeken. Daarbij is alle informatie gecontroleerd en toegesneden op het niveau van de leerling. ePack biedt leerlingen interactieve computerlessen als digitaal alternatief bij de boeken, Studiehulp en toegang tot de Digitale instapmodule, de geautomatiseerde kennistest voor individuele leerlingen of een hele klas. Voor docenten biedt het ePack het leerlingenmateriaal, plus digitale handleidingen, proefwerken en automatische monitoring van de studieresultaten op individueel en klassikaal niveau. Bijzonder effectief voor de docent is de PresentatieEditor, een instructiehulpmiddel, te gebruiken in combinatie met beamer en smartboard.

Via de docentenpagina heb ik als docent toegang tot al het leerlingenmateriaal. Hier tref ik informatie die alleen voor mij als docent toegankelijk is. Zoals toetsenboeken, antwoorden bij intenetopdrachten en de docentenhandleiding.
Wereldwijs.nl, de methode waarvan ik het ePack test, zegt regelmatig aangevuld te worden met les- en ander materiaal bij de Wereldwijs-hoofdstukken.  Onder de menuknop  ‘Nieuw op de site’  vindt ik snel de laatst toegevoegde materialen.

presentatie tool
Met de presentatietool is een docent in staat om een onderwerp uit het handboek klassikaal en interactief te behandelen. Alles wat u nodig heeft is een computer en een beamer of smartboard. Malmberg heeft al enkele illustraties, kaarten, animaties en foto’s geselecteerd waarmee u de lesstof kunt introduceren. De docent bepaalt heel gemakkelijk zelf welke van deze onderdelen hij of zij wilt gebruiken en kan zelf teksten toevoegen. Ook kunt u eenvoudig bepaalde delen van de illustraties markeren om deze extra onder de aandacht van de leerlingen te brengen. In de klas toont u de door uzelf van te voren samengestelde les via een beamer of smartboard aan je leerlingen. Handig!

studiehulp

De Studiehulp van Malmberg is een internetbibliotheek voor het voortgezet onderwijs, waarin u de leerlingen snel en gemakkelijk, betrouwbare en relevante informatie kunt laten vinden. Studiehulp staat op elke methodewebsite van Malmberg Voortgezet Onderwijs. Zowel bij de bestaande mixed mediamethoden als bij de nieuwe methoden met ePack.

Met Studiehulp hebben leerlingen een afgebakend zoekveld door middel van bijvoorbeeld alle informatie uit de WinklerPrins Encarta Encyclopedie, digitale woordenboeken, informatie over auteurs, een visuele tijdlijn met belangrijkste gebeurtenissen voor een bepaald vak. Door het gebruik van Studiehulp hoeft een leerling zelf geen ingewikkelde selectie meer te maken uit alle informatie die via internet aangeboden wordt. Alle informatie die voor een methode, niveau en vak relevant is, is in Studiehulp al voorgeselecteerd. Alle informatie in Studiehulp is via internet, dus plaats- en tijdonafhankelijk, te benaderen. De leerling kan dus op verschillende plekken in school, of thuis verder werken met dezelfde informatie.  Studiehulp vervangt woordenboeken, encyclopedie en atlas, dus dit zou goed passen in het beeld dat scholen zelf de boeken moeten gaan bekostigen.
Op de homepage van Studiehulp ziet u in de bollen direct alle modules voor dit vak, zoals:de Encyclopedie, het Forum en andere modules, speciaal gemaakt voor aardrijkskunde. Via een mouseover krijgt u meer info over elke module.

hoe werkt studiehulp?
Ik log in op de methodesite en klik op ‘Studiehulp’. Vervolgens moet ik mijn niveau/leerjaar kiezen. Nu ben ik op de homepage van Studiehulp. Hier zie ik direct aan de bollen welke modules Studiehulp bevat voor dit vak en via mouseovers vind ik toelichting op elke module. Ik neem even in het kort de mogelijkheden van Studiehulp met u door.

encyclopedie

Via de module ‘Encyclopedie’ komt u op de website van Studiehulp Encyclopedie. U kunt via het menu in het zoekscherm op verschillende manieren zoeken. U kunt zoeken op: Totale encyclopedie, Encyclopedie havo/vwo, Encyclopedie vmbo, Wereldatlas, Multimedia en Webkoppelingen. Een handige tip van de makers: als u in klas 1 of 2 zit, kijk dan altijd eerst of er een ‘scholierenvenster’ is. In Encyclopedie vmbo en havo/vwo ziet u bij veel artikelen een scholierenvenster. Dit scholierenvenster is een eenvoudige samenvatting van het artikel. Het wordt geadviseerd dit artikel altijd te lezen voordat u aan het ‘grote’ artikel begint. In het schoolboek vindt u soms een verwijzing naar Studiehulp. Dan weet de leerling zeker dat het handig is om Studiehulp bij die opdracht te gebruiken.

samenvatter
Het leren van een tekst wordt een stuk eenvoudiger als er een schematische samenvatting van wordt gemaakt. Deze samenvatting kunt u snel en eevoudig maken met deze Samenvatter. U kunt de samenvatter opslaan op uw eigen computer en hem later weer openen vanuit het Samenvatter-programma. Informatie kunt u op verschillende manieren ordenen. Bij elk soort ordening past een schema. In een vorige Vives heb ik wel eens Inspiration gerecenseerd. Dit is net zo iets. U kunt zaken op verschillende manieren in schema brengen. Namelijk:

stroomdiagram
Wat gebeurt in welke volgorde? Welke gebeurtenissen dragen bij aan een verandering? Als de volgorde van gebeurtenissen belangrijk is, kunt u een stroomdiagram maken. Daarin zet u de belangrijkste gebeurtenissen op een rij.

spin
Wat is …? Wat zijn de kenmerken van …? Een spin is handig als één begrip, gebeurtenis, ontwikkeling, land of verschijnsel centraal staat. Dat onderwerp zet u in het midden. Rondom dat onderwerp zet u alle belangrijke kenmerken of voorbeelden.

oorzaken
Waarom gebeurde …? Vaak zijn er meer oorzaken die een gebeurtenis of verandering tot gevolg hebben. In een oorzaken-schema kunt u die oorzaken overzichtelijk op een rij zetten.

gevolgen
Wat zijn de gevolgen? Een gevolgen-schema is handig als u de gevolgen van een belangrijke gebeurtenis of verandering wilt samenvatten.

matrix
Welke verschillen en overeenkomsten zijn er? Welke kenmerken hebben … en …? In een matrix kunt u goed de kenmerken van verschillende gebeurtenissen, groepen, gebieden of perioden op een rij zetten.

studiewijzer

Een ePack beschikt ook over de studiewijzers voor een bepaald vak. De studiewijzer laat zien welke paragrafen verplicht zijn voor een leerling. De leerlingen kunnen zelf aanvullen met de datum waarop ze een paragraaf klaar hebben. Verder kunnen ze de cijfers invullen die ze voor de toetsen gehaald hebben.

examenhulp
Een apart onderdeel van het ePack is nog de examenhulp. Hier kunnen leerlingen op allerlei manieren met oefenstof aan de slag. Noemenswaardig is de ‘begrippen-trainer’. Allerlei begrippen die aan bod zijn geweest worden hier geoefend, maar wel op een ouderwetse manier! Een virtuele hand verbergt steeds het antwoord. Leuk bedacht van de makers!

conclusie

Het ePack werkt goed en duidelijk. Het mooie er van is dat een leerling geleid wordt in zijn keuzes zonder zelf al te veel tijd te veliezen aan het selecteren van goede en foute informatie. Wel ben ik bang voor de wir war aan elo’s die ons aan het bereiken is. Elke methode heeft zijn eigen methode-site of ePack, de school heeft een eigen elo enzovoort. Ik kan me voorstellen dat leerlingen en docenten er af en toe gek van worden. Ze werken toch allemaal net weer even anders. Malmberg doet er goed aan om daar een ePack te ontwikkelen die voor verschillende vakken te gebruiken is….. maar dan moet je eigenlijk wel al je methodes bij Malmberg kopen. Of is dat juist het idee?

internet
http://vo.malmbergmethodes.nl

uitgever

malmberg

prijs
het ePack kost € 7,50 per leerling per leerjaar
het docenten-ePack kost € 45,- per leerjaar

inzet

schoolbreed [in aparte versies]

systeemeisen
windows
pentium III of sneller
minimaal 256 mb intern geheugen
internet verbinding
explorer 6 of hoger
flash

bron: Vives mei 2007