Een nieuwe taal leren begint met het oefenen van woordjes. De woordenschat is het belangrijkste onderdeel van een nieuwe taal. Daarna komt de grammatica. Om beiden te oefenen, kunnen leerlingen de site en app van WRTS gebruiken.

WRTS is een bekende woordjes leren-site. Het overhoorprogramma heeft in de afgelopen jaren al meer dan vier miljoen leerlingen geholpen. Dat komt doordat de app en site niet alleen handig zijn om een nieuwe taal te leren, maar ook om begrippen voor bijvoorbeeld aardrijkskunde, biologie en geschiedenis onder de knie te krijgen.

Wat is WRTS?

Met WRTS kun je iedere dag nieuwe woordjes leren. In dit online overhoorprogramma kun je lijsten aanmaken met Nederlandse woorden en de vertaling uit elke willekeurige taal. Zo kun je bijvoorbeeld lijsten Nederlands – Engels of Nederlands – Frans maken. Aan de ene kant van de lijst zet je het Nederlandse woord en in de andere kant het woord in de buitenlandse taal. Na het invoeren van de woordjes kun je jezelf overhoren.

Het overhoren kan gebeuren op verschillende manieren. Zo kun je kiezen uit meerkeuze antwoorden of een open toets maken, net als op school. Om het een beetje gemakkelijker te maken, kun je plaatjes toevoegen. Dit is vooral handig voor de eerste keren dat je oefent.

WRTS heeft ook een uitspraakfunctie. Deze functie is speciaal ontwikkeld voor dyslectici. Zij vinden het vaak fijn om woorden te zien en te horen. Iedere woordenlijst is ook beschikbaar als mp3. Daarmee kun je je focussen op de uitspraak. Erg handig voor mondelinge toetsen.

Lijsten van uitgevers overnemen

WRTS biedt de mogelijkheid om zelf woordenlijsten te maken (door ze over te typen uit je lesboek), maar het is vaak ook mogelijk om kant-en-klare woordenlijsten over te nemen. Veel uitgevers hebben ook een account bij WRTS, waar de woordenlijsten al klaarstaan. Het is dan alleen nog een kwestie van zoeken en overnemen.

Handig is ook dat je lijsten kunt overnemen van je docent of vak een klasgenoot. Het aanmaken en overnemen van woordenlijsten is belangrijk, want anders kun je jezelf niet overhoren.

WRTS en de kracht van overhoren

Iedere dag even oefenen is een goede manier om een nieuwe taal te leren. Je wilt immers je woordenschat uitbreiden. WRTS is gebaseerd op de gedachte dat je jezelf regelmatig moet overhoren om een taal te kunnen leren. Overhoren doe je door het op driehoekje achter een lijst te klikken. In een volgend scherm kun je dan instellen op welke manier je overhoord wilt worden.

Het leuke van WRTS is dat je zelf het niveau kunt instellen. Zo kun je beginnen met een makkelijke puzzel en eindigen met een volledige toets of een dictee, zoals je op school krijgt. Na iedere overhoring krijgt de leerling de resultaten te zien, aan de hand van een cijfer. Het is dan mogelijk om de foute antwoorden op te slaan, zodat je daar extra aandacht aan kunt besteden.

WRTS voor scholen

Scholen kunnen kiezen voor het schoolpakket van WRTS. Dit pakket biedt voordelen voor scholen, leerlingen en docenten. Alle gebruikers kunnen dan reclamevrij van alle functionaliteiten gebruikmaken.

Om een gebruikersaccount te maken, hoeft de school geen e-mailadressen te overleggen. Het gebruiken van een leerlingnummer is voldoende. Scholen met een groot aantal leerlingen kunnen de accounts laten aanmaken door WRTS.

Door het scholenpakket af te nemen kunnen leerlingen ieder tot 200 woordenlijsten aanmaken. Docenten kunnen direct de resultaten van leerlingen monitoren. Op die manier kunnen docenten leerlingen ondersteunen en persoonlijke aandacht bieden.

De WRTS-app downloaden

WRTS is niet alleen beschikbaar als website, maar ook als app. Met de app kunnen leerlingen zichzelf altijd en overal op een gemakkelijke manier overhoren. De app is gesynchroniseerd met de website. Dat houdt in dat wijzigingen die op de website worden gemaakt, ook worden doorgevoerd in de app.

Met de app kun je gebruikmaken van dezelfde functionaliteiten als op de site. Leerlingen kunnen dus hun eigen lijsten aanmaken, bewerken en zichzelf overhoren. De app is te downloaden in de Google Play Store en de Apple App Store.